lördag 9 juni 2012

Ska jag komma igång?

Mina croissanter är inte dekorerade med glasyr. De är bara varma och fyllda med hallonsylt. De är dagens tröstmat. Både fras, smör och socker i samma tugga. Det be-hövs när kylan inte vill fara till norr och solen kämpar för att ta sig fram bakom molnen.

Jag behöver det för att kunna skriva det första ordet på det helt tomma arket som finns bakom alla sociala program på datorns skrivbord. Nu har jag ställt in kägel/radavstånd. Då är det bara att börja...

fredag 8 juni 2012

Värdeladdat

Veckans mest ifrågasatta uttalande står kommunalrådet Tommy Nyström, (S), i Gällivare för. Han sökte en förklaring till att kommunen liksom de flesta samhällen utanför Mälardalen har stagnerat. Han försökte berätta om vilka hinder han ser. Då sammanfattade han allt med ett enda ord;Gruvarbetarattityd. Gå in på länken och läs och se hur debatten går. Det finns 137 kommentarer. Jag kan flera synonymer som ingen hade opponerat mot: Bruksattityd, utbildningsunderskott, kvinnounderskott, manlig kultur, låg motivation för studier för killar på högstadiet, hög status för allt med motor, osv.

Inte ett samhälle där en självständig kvinna med flickvän, lång utbildning, låg lön och längtan efter kulturella projekt skulle välja i första hand. Men jag skulle vilja se under ytan och hitta just det: Motsatsen till min schablonbild av Gällivare.

Hantverk, konst och hemslöjd finns det massor av i Malmfälten. Det mesta på hög konstnärlig nivå. Nu får 35 konsthantverkare från länet ställa ut stora häftiga löv på Liljevalchs i Stockholm 100-årsjubileum. En manifestation för att visa att hemslöjd inte är dammiga föremål som ligger glömda i en byrålåda. Se Marie Karlssons löv här.


Hemslöjden var en del av den nationalromantiska stämning som rådde för hundra år sedan. D å kämpade många för att skolan skulle göra skillnad. Att det som familjerna inte kunde ge eleverna skulle skolan erbjuda. Idag är målet ett helt annat. I alla fall om vi ser hur skolorna klarar av att ge eleverna motivation och kunskaper. Gapet mellan skolorna växer och hur bra resultat eleverna får avgörs av föräldrarnas utbildning.

Skolan och omsorgen är de största delarna i en kommuns budget. Luleå har fått EU-pengar för att bygga en bro över Tjuvholmssundet. Det är 20 miljoner kronor som skulle binda samman den 2 mil långa Sandön med fastlandet när isen inte ligger. Men Miljööverdomstolen sa nej till bron. Nu ska kommunen försöka få behålla pengarna för att göra något annat i skärgården. Vad pengarna ska gå till? En ny färjelinje?, Bättre turer till Klubbviken? Fler stugor på öarna? Nej! Trollerisundet ska muddras.

Härom dagen kom en annan god nyhet för turismen i Kiruna. Det är regeringen som vill ge fem kommuner 4 miljoner kronor per år i tre år för att skapa fler internationella turister. Hur långt fyra miljoner kronor räcker får vi som lever se.

Det var kallt och föga hoppfullt när turisterna samlades på Loussavaara för att se Venuspassagen. Men som genom en dröm öppnade sig molntäcket och solen stod högt över horisonten. Alla fick chansen att se hur planeten Venus sakta rörde sig över solens yta.

Om det grå vädret håller i sig är järnnätterna över. Då kan vi äntligen plantera. Med lite tur blir det också varmare. Då slår alla fruktträden ut. Det ser jag fram emot. En stund under de ryska med en kopp java. Då är det sommar. På riktigt.

onsdag 6 juni 2012

Det behövs bättre glasögon

Ibland hör jag så mycket trams att jag börjar skratta. "Kvinnor kan bara föda barn och hålla käften. Stackars den flicka som tvingas slå i en spik. Det är naturligt att män tjänar mer än kvinnor."  Allt idag 2012 på Sveriges nationaldag. Jag hör suset från den tid då nationalromatiken blomstrade. Då när Verner von Heidenstam vandrade på Övralid och skådade över Vättern till sitt förlorade barndomshem.

Tur att Ellen Key fanns strax intill. Hon använde sitt hem Strand på kanten till sjön för att lyfta fram alla kvinnors möjligheter att välja ett gott liv.

Men hon tänkte inte på kvinnor utan val. De som aldrig kunde följa sina drömmar. De som bara hade ett val om de skulle överleva.

Att vara blind för de olika villkor som vi lever under är ett speciellt synfel som är svårt att korrigera. Vår rädsla inför konflikter gör att de som klarsynt ser hur klyftorna ökar har låg status. Det är som om vi flyr det ansvar som vi har för att slippa delta i det som är värdefullt i längden.

Aase Berg har sitt synfält från utsiktspunkten i Hälsingland.

tisdag 5 juni 2012

Vackert väder

Ibland är det bara att bestämma sig. Det är vackert när det regnar. Vackert väder, eller hur?

måndag 4 juni 2012

Dessa ska jag slänga

Bisfenol. Det var A som hade hört att det fanns. Ett ämne som liknar vissa hormoner och som kan påverka både barn och vuxnas fortplantningsförmåga. Hon hade lyssnat på en forskare som bad föräldrar att inte värma barnens välling i plastnappflaskor i micron.

Nu är nappflaskorna förbjudna.

Idag är det Svenska Dagbladet som berättar. Fyra reportrar på tidningen har tillsammans med forskare på Lunds universitet undersökt vad som händer när vi äter mat från konservburkar fodrade med epoxibeläggning. De fyra försökspersonerna åt mat från konservburkar i två dygn. Deras bisfenolvärden i urinen ökade med 2 800 procent upp till 4 600 procent.

Nu undrar jag vad som hände med oss som levde på vita bönor och konserverade grönsaker när vi skulle få pengarna att räcka hela månaden. Då när hyran var 2 800 kronor och studielånet 4 600 kronor. Åh, alla dessa konserverade tomater till soppor, pajer och chili utan carne.

Ja, vad händer när våra kroppar utsätts för ämnen som vi inte visste fanns?