lördag 16 juli 2011

Sinnenas trädgård mitt i stan

Här är Yvonne Westerbergs verk. En trädgård för alla våra sinnen. En oas för dem som behöver intryck och vila.

Äntligen har jag fått se denna underbara del av Sabbatbergs stenöken. Den ligger gömd mellan kontor, nybyggen och några vackra 1700-talshus, granne med Vasaparkens baksida.

Det är mer än fem år sedan jag mötte Yvonne Westerberg på en föreläsning om trädgårdens terapeutiska möjligheter. Här är färger, skugga och ljus ett sätt att nå dementa människor. Dessutom finns det hörn med hässjat hö och tvätt på tork som en resa in i minnena.

Ofta säger bilder mer än ord

Utflykten till Ytterjärna.

Ljuslekar, färgobservationer och massor med Ölandsväxter.

Ett härligt möte med Vivan.

onsdag 13 juli 2011

Bilden av bilden

Jag klev in på Moderna muséet för att jag längtade så efter att få se en stor utställning med Siri Derkerts bilder och liv. Det fick jag. Massor med bilder från hela hennes liv. Massor med, ja, vad var det som visades? Det är en fråga som jag bär med mig. Inte illa för att vara en så spretig samling av allt. Det är viktigt att ställa frågor inte att ge så många svar. Siri Derkerts röst ekade mellan konstverken.

Hon deklarerade sin ståndpunkt i de svartvita teveinslagen. Hon stod upp för sin sak. För vår sak.

I en enorm fotoutställning, En annan historia, i rummen intill visas massor med goda bildberättelser. Alla de största fotograferna i världen finns representerade, förutom Sune Jonsson från Västerbotten. Utställningen är så generös att jag inte kan sammanfatta de otaliga intryck jag fick. 

Det enda jag kan säga är:

Gå och se den.


tisdag 12 juli 2011

Flumhögern

Tack Olof Petersson för att du äntligen tar upp den historielöshet som borgliga skoldebattörer lider av. Det var inte 68-vänstern som stred mot studentexamen, det var ungliberaler som drev på redan 1964. Den sista examinationen skedde 1968.

Det var inte socialdemokraterna som tog bort gymnasieinspektionen som innan dess verkat för att gymnasieskolan var likvärdig över hela landet.

Nej, det var Britt Mogård, moderat skolminister, som la fram och såg till att det beslutet togs i riksdagen, tillsammans med alla borgliga partier, 1982.

Skolflummet i Sverige kommer alltså från allianspartierna. Glöm inte att de läroplaner som vi lämnar i höst är skapade av den borgliga regeringen som satt 1991-94.

Här är artikeln.

söndag 10 juli 2011

Matargumentet

Men kära madame! Inte kan väl ni som lever i högan nord använda de provencalska kryddorna och vinerna från Rhonedalen på rätt sätt. Det finns inte i er kultur.

Så sa vice ordföranden i Front National när jag träffade henne i Provence. Hon ville med detta säga att eftersom att det växer andra växter vid Medelhavet så har vi inget gemensamt. Därför var jag inte möjlig som invånare i hennes Frankrike.

Idag är det Sverigedemokraterna som ska höja sina röster i Visby. Räkna med sill och nubbeargument.

"Tala till magen så vinner du".