lördag 28 mars 2015

En tjuga mer var 14:e dag

Ibland undrar man när de som har ska upptäcka att de inte finns där vi andra är. Ja, när Lotta Gröning blir förbannad över att hon ska betala en tjuga mer varje gång hon tankar sin stadsjeep. Kommer hon att märka av det? Nej, men de som skulle kunna klaga på att pengarna inte räcker de tycker att det är bättrre om vi kör lite mindre och låter bli att släppa ut så mycket koldioxid. Så kan det gå när vissa tror att de har rätt till en större del av det utsläppsutrymme som vi egentligen inte har.

Vi andra som skräms av att årstiderna förändras med en hastighet som vi aldrig hade kunna förutse tror på att köra mindre och använda webben mer.

Men det är inte bara utsläppen från våra bilar som ökar, utan vårt förmåga att slänga en tredjedel av den mat som finns i landet. Vi är lite bättre på att äta upp det vi köper för vi är tre som äter rester varje lunch. Men så har det inte alltid varit. Förut när barnen var små och livet hade en hastighet som vi inte riktigt kunde följa så hamnade rätt mycket bakom något annat i kylen och fick slängas en vacker dag. Nu har vi blivit bättre på att inte köpa så mycket. Ja, en period var vi riktigt lyckade, när vi varje vecka planerade maten efter en meny. Då var det inget svinn att tala om.

Men det är jobbigt att vara förutseende och präktig ...

En sak som jag vill ha svar på är

Varför är det sämre för byggnadsarbetare att bygga nya bostäder än att renovera gamla? Debatten om ROT-avdrag handlar om alla jobb som skulle försvinna från marknaden. Behövs det inga snickare, målare och andra byggare för att skapa nya hem?

Snön yr och plaskar. Vi hoppar med de nya stövlarna i de klibbiga pölarna och trots det vita landskapet utanför är det en sorts vår.

fredag 27 mars 2015

Vill de vara en del av lösningen eller problemet?

Det är apelsinljuset som gör att jag kan försonas med att vakna före fem. Nu är det bara en morgon kvar sen får jag hjälp av sommartiden och kan vakna vid sex.

I morse läste jag om alla män som inte vill tillhöra en gubbklubb och en man som desperat sätter sitt jobb på spel för att inte bli utesluten.

I Sverige, eller Stockholm, är det männen kring Industrivärlden som tappat kontakt med marken. Storägaren Fredrik Lundberg som tycker om kvinnor, när Knut Kainz Rognerud, SVT,  frågar om varför Handelsbankssfären inte har en enda synlig kvinna i ledningen.

Industrivärldens blivande ordförande anser att han inte är girig trots att han tillsammans med ledningen dels har skyfflat om aktieinnehaven i koncernen för att slippa avgå från vissa styrelseuppdrag, del har han varit med och höjt styrelsearvoden mot övriga ägares vilja och så är han en av dem som flygit runt på jaktresor och fotbollsVM med familjemedlemmar i koncernesn privatjet. Anders Nyrén som han heter vill inte kommentera sina jaktresor och familjemedlemmarnas resor.

Ja, de här männen kring Handelsbanken har skapat sin egen värld. De har jobbat i en kultur där de tjänstemän som har visat sig bäst på att förvalta bankens intressen har kunnat vara med och skapa ett eget rike. En kultur där Sverker Martin -Löf har satt gränserna för vad man kan göra med aktieägarnas pengar. De har kuinnat se hur han har köpt upp Mats Sundqvists jaktslott i Jämtland och hur han har använt privatjeten för att forsla sina jakthundar. Han har i så hög grad ansett att bolagen är hans att han hade ett avtal om att få använda jaktslottet så länge som han levde.

Denna företagskultur med män som ger varandra förmåner lever av att bland annat sälja hygienprodukter som bindor och blöjor. Hur de och ägarna kan förklara att dessa produkter säljer bättrre och utvecklas mer av att ledningen svävar runt i ett plan högt över alla kunder det är svårt att begripa.

Ännu svårare är det att förstå att dessa män inte alldeles av sig själva ser hur deras uppträdande ser ut från utsidan av Industrivärlden. De säger att de är de mest kompetenta ledarna och att de är värda alla förmåner som de har lyckats få, men är det kompetens att gå i otakt med samhället där deras kunder bor?

En annan man som förlorat på att hålla fast vid en grabbkultur som har frodats i Storbritannien är Top Gears programledare Jeremy Clarkson. Han har gång på gång använt sig av misogyna och rasistiska uttalanden för att beskriva bilar och förare. Det har han inte förlorat sitt jobb för. Men när han mishandlar en av sin medarbetare och anmäler sig själv till BBC så avskedas han. Nu stormar männen som saknar gårdagen för att denna programledare inte kommer att kunna vräka ur sig sina nedsättande kommentarer i BBC.

Då är det med ett leende som jag läser en av Storbritanniens med konservativa skrifter the Spectator berättar om vad som hände när Margot Wallström gör som hon säger. 


torsdag 26 mars 2015

Minus 14 miljarder kronor

Tänk er att ett bolag från Skottland skulle komma till Göteborg och lova att stan skulle växa sig dubbelt så stor på fem är. Tänk er att det innebar att Slottsskogen blev ett industriområde med utsläpp rätt ut i älven. Tänk er att skottarna får miljötillstånd om de skapar miljövänliga transporter genom att bygga en järnväg till närmaste trafikpunkt.

Tänk er att det går fem år. Skottarna har dragit hem och Slottsskogen är ett enda stort utsläppsparadis och det finns inga transporter annat än med lastbil. På alla de största advokatbyråerna arbetar advokater med att utreda konkursen.

Tänk er att skulden uppgår till svindlande 13 miljarder och lite till.

Sen kan ni vända på Sverige och titta upp mot vårt nordöstra hörn där gruvan i Kaunisvaara är ett stort blödande hål i myren.. Här har alla tillsynsmyndigheter blundat. Så kunde gruvan öppnas trots att  transporterna skulle ske med tåg över Finland, utan att det byggdes några järnvägsspår. Här har bolaget rekonstruerats för att genera ytterligare skulder och utsläpp.

Skulderna är nästan 14 miljarder kronor. Northland som det kanadensiska bolaget heter är tagit flyget hem och Pajalaborna får betala. Med nedlagda skolor sämre äldrevård och förlorad tro på framtiden.

Hur kunde det pågå år efter år? Det tycker jag är värt en utredning som leder till att de ansvariga ställs till svars.

Nya kök eller bostäder till fler?

Hur kallt kan det bli utan fördelningspolitik?(Idag är det minus femton)
Fördelningspolitik. Ett ord som är så tråkigt att klockorna stannar med en av de viktigaste betydelserna i vårt språk.

Igår fick vi veta att regeringen tänker försöka sig på en form av fördelning genom att sänka ROT-bidraget till 30 procent av arbetskostnaden.

Detta skulle ge Löfven 6 miljarder att fördela till andra än dem som äger sin  bostad.

Regeringens förslag är att hälften ska gå till billiga hyreslägenheter, den andra hälften till reformer inom äldreomsorgen bland annat.

Vilket liv det blev! Ja, denna regering hade lovat att inte röra ROT- och RUT-bidragen, men de fick ju inte igenom sin budget i riksdagen. Nu finns det två reformer som kan ge ett utrymme för att fördela till dem som har lite från dem som har mer.

Den ena är som förslaget igår, att flytta pengar från de som äger en bostad till dem som ingen har.

Det andra förslaget som hur många ekonomer som helst har lagt fram är att ta bort räntebidragen. Det skulle innebära att de om äger de dyraste husen får bidra mest till att bygga upp bostadsbeståndet. Här finns 30 miljarder kronor som idag fördelas till dem som har lån. Mest får de som lånat flest miljoner.

Hur gör politikerna ute i Europa? Hur skapar de städer där alla får plats? I Paris och i alla större städer i Frankrike satsas många miljarder varje år på att bygga billiga hyresrätter. HLM heter husprojektet. Det började för hundra år sedan och har sedan dess gett vanliga människor chansen att bo i städerna och som politikerna i Paris säger undvikit att staden har blivit ett museum för de ultrarika. Det är inte perfekt på något vis men bättre än inget.

I London bygger man "social housing". Här har man satsat på lägenheter för de allra fattigaste och byggt dem i egna stadsdelar, eller kvarter. Det har inneburit att adresser är det som är viktigt i Storbritannien. Rätt postnummer ska man ha annars bor man fel och betraktas som fel sorts människa. Detta skulle en reform där alla som bor i dessa lägenheter skulle få rätten att köpa dem lösa. Ingen  skulle veta om man ägde sin bostad eller hyrde. Bostadsbristen är fortfarande stor och politikerna projekterar fler hyresbostäder för fattiga. Bostadspriserna stiger varje månad och allt fler medelinkomsttagare tvingas att flytta långt från London.


Hur vill vi ha det? Hur ska alla äldre med de nya marknadsanpassade låginkomstpensionerna och alla unga som får vänta i en evighet på jobb bo?

En av de artiklar som jag har läst den senaste tiden var från en kvinna som idag bor i en lägenhet som ännu inte renoverats. Hon har en vanlig pension efter att ha jobbat i 45 år inom vården. Men inte en chans att bo kvar när hennes lägenhet har renoverats. Inte en chans att få bo i en annan lägenhet för att bostadsbolagen och hyresvärdarna kräver en dubbelt så stor inkomst för att hyra ut. Hur ska vi se till att hon och de 500 000 andra pensionärerna med låg pension ska kunna leva tryggt i sina lägenheter?

onsdag 25 mars 2015

Värsta terrorbrottet

Alla som såg på Veckans brott igår fick se min fina make. Han berättade om Sveriges värsta terrorbrott. Attentatet mot Norrskensflamman.

Jag tänkte på en sak när redaktionen tog hand om berättelsen om hur tre vuxna och två barn mördades av fyra militärer, Luleås polischef och en journalist på Norrbottenskuriren; Var fanns offren?

Modellen av huset där tidningen fanns blev bara en sak i trä. Men där fanns tio personer som kämpade för sina liv. Fem av dem brann upp! Hur lät det när barnen skrek och ingen av dem som klarade sig från branden kunde rädda någon av de andra?

Nu vet i alla fall att i Sverige är det inte vänstern som har stått för terrorn i landet, utan det är militärer och en polischef tillsammans med en journalist i Luleå som dödat. Liksom de militärer som sköt för att döda i Ådalen 1931.

De som dödade de fem i Luleå fick inga straff för att de hade mördat, utan de straffades för att de förstörde huset. Ja, förutom polischefen då, Han dömdes för att ha hade stulit inbetalda bilskatter. Ingen satt längre i fängelse än tre år.

Tänk er att en grupp spränger en redaktion idag och fem personer dör. Hur länge skulle dessa terrorister få sitta i fängelse? Livstid var Leif GW Perssons förslag.

tisdag 24 mars 2015

Ta vägen om Hammenhög i påsk

Åker ni till Österlen i påsk så missa inte att hälsa på några konstnärer. Det är ju konstrunda med öppna ateljéer över hela Skåne men allra mest på Österlen.

Jag var med för några år sedan i Hammenhög. På Ystadsvägen 53 har keramiker Maria Ekberg öppet. Hon visar sina skupturer för trädgården. I Hammenhög fanns ju rikets största fröindustri, Denna tradition har Maria Ekberg tagit fasta på när hon skapar fröställningar i alla möjliga och omöjliga skepnader.

Utanför galleriet finns en visningsträdgård under utveckling.

I år kommer det att vara tre tillfällen då Österlens trädgårdar har öppet för visning. I maj, juli och augusti. Det är en tradition som Österlens muséum är med och skapar tillsammans med en trädgårdsförening.

Jag längtar att få uppleva lite hav och vind i söder. Får se om jag kan komma från.

måndag 23 mars 2015

Var är de 10 miljarderna?

Trafikverket! Tänk att detta statliga verk har blivit ett skälsord. Idag läser vi att ingen i ledningen kan visa var de tio miljarder kronor (10 000 000 000 kronor) som verket spenderar varje år hamnar.

Ingen som vet, ingen som vet. det visar revisorernas rapport.

Men verket vet var de ska dra ner och stoppa renoveringen av järnvägen när vi har fått en ny regering. Före valet påbörjades ett spårbyte mellan Boden och Batsuträsk på norra stambanan. Det är enkelspår där stålslabsen rullar mellan SSAB i Luleå och Borlänge,: Där trävaror och pappper från hela Finland och Norrbotten passerar, Ett spår som nu är helt nedslitet.

Trafikverket hade hunnit byta ut en bit, till Älvsbyn, men efter valet blev det stopp.

Nu rullar tågen i 70 km/h istället för i 130km/h. Resan mellan Luleå och Umeå har förlängts med en timme.

Det sitter vi här och pratar om när kaos utbryter vid Tegelbacken i Stockholm. Där har en uråldrig växel gått sönder. Inga reservdelar finns. För trafikverketsledning håller inte reda på var pengarna hamnar i upphandlingarna.

Det ska bli spännande att se hur de ska lösa denna akuta kris.

.

Blommorna på bilden har vissnat. Bilden av Trafikverket har inte bara vissnat den har ruttnat.

söndag 22 mars 2015

Europeisk front för elbilar

Obs bilden är inte manipulerad
Stella the cat ville nog att jag inte skulle missa vårens häftigaste himmel i dag. Ja, när hon hoppade på mig från sänggaveln klockan fem.

Den är värd att vakna för, även om jag längtar till nästa söndag när det är sommartid. Då hoppas jag att Stella sover lika länge som nu, vilket skulle ge mig chansen att få vakna klockan sex.

När man blir väckt så här tidigt så hinnar man läsa artiklar som aldrig hade blivit lästa annars. Idag läste jag tyvärr Peter Wolodarski på DNs ledarsida. Värre röra har jag sällan skådat. Han anser att Margot Wallström har sagt det som ska sägas om Saudiarabiens styre, men allt blev fel ändå?!

Fel är det för att hon är utrikesminister i en rödgrön regering. Fel är det därför att han anser att regeringen inte vet vad den gör, ens när den gör rätt.

Jag säger bara Carl Bildt. Har vi haft en sämre utrikesminister?

Inte ord till stöd för de demokratiska rörelser som finns i de starkaste diktaturerna. Nej han fortsatte slåss mot de ubåtar som han skapade sitt politiska kapital från. Ja, vi ska stödja Ukraina mot Putin i alla lägen. Men inte på låtsas.

Nu hoppas jag att alla länder i EU åtminstone kan skapa en enad front som kan hålla mot Putins behov av krig. Och att Putins behov och den Saudiska kungafamiljens behov  av våra oljepengar, ger oss en chans att skapa en Europeisk front för elbilar.