lördag 2 april 2011

För många år sedan

satt jag tillsammans med H i Piteå. Vi hade precis lyssnat på redaktionscheferna för Al-Jazeera. Våra ögon öppnades inför en ny värld. Då sa bägge redaktörerna att vi skulle få se hur Al-Jazeera skulle påverka de unga välutbildade i Mellanöstern, Nordafrika och på den arabiska halvön att kräva demokrati inom 15 år. De hade rätt. Det gick till och med fortare.

Vi ville att tevestationen skulle satsa på sändningar till väst för att vi skulle begripa mer av vad som händer i de arabisktalande länderna. Ingen idé sa de då.

Men året därpå hände 11:e september.


Vid lunchbordet i Piteå berättade de två redaktörerna att de bägge varit anställda i Storbritannien och Frankrike för att göra program för publiken med arabisk bakgrund. Dessa sändningar var nedlagda och då tog emiren i Quatar chansen och anställde hela redaktioner med välutbildade journalister. Deras bakgrund som självständiga journalister gjorde succé från första sändningen.

Hos tittarna, inte hos makthavarna.

Det är tur att

snön smälter överallt utom runt cykeln. Nu är är himlen vit när klockan slagit åtta. Snart droppar den sista snön ner från taket. Molnen bäddar och skyddar oss från minusgraderna.

Möt ett okänt författarskap. För oss i Sverige i alla fall.

Det finns berättelser som förebådar vad som nu sker. Berättelser som vi aldrig läser.

Le Monde
02 Apr 2011

fredag 1 april 2011

Tänkvärd som alltid.




Svenska Dagbladet
01 Apr 2011

Vad har du i dina stövelskaft

Vad jag gillar stövlar. Som praktiska fotbeklädnader och som form. På Trädgårdsmässan fanns  avlagda stövlar som köksträdgård hos Gro form från Pukeberg.

Och sen fanns det nya blommiga till årets pelargon, Queen Wien.

Apelsintiden är slut

Att tänka före är stort och mycket billigare. Det får tekniska kontoret och fritidsförvaltningen lära sig nu när de två renoverade badhusen i Luleå och Gammelstad inte kan ta emot besökare som behöver assistens. Ja, om assistenterna inte har samma kön som sin arbetsgivare så kan de ju inte använda omklädningsrummet.


Nu ska alla husdjur skyddas från vanvård. I Norrbotten anställs en djurpolis som ska hävda djurens rättigheter. Polisen ska hålla kontakt med veterinär och upprätthålla skyddet i hela länet.

Vad som har hänt får vi inte veta. Men Norrmejeriers vd, Bo Rasmussen, har avskedat  två chefer med omedelbar verkan.

Håkan Juholt den nye socialdemokratiske partiordföranden tar sats och hoppar in på alliansens planhalva. Denna vecka påpekar han att arbetslösheten är högre idag än 2006 när regeringen tillträdde.

Tord Holmgren från Gällivare är en av fotbollsstjärnorna i den nya filmen om IFK Göteborg. Den handlar om hur ord som tillsammans och solidaritet har blivit radikala och sällsynta idag.

Sakta smälter snön ner och varje morgon får jag besök av nya tidiga sångfåglar. Snön dansar sakta ner från en grå sky och det är bara noll. Snöyra det är riktigt aprilväder.

torsdag 31 mars 2011

Jag vill plocka blommor


inte titta på snön. Jag vill läsa goda böcker inte glo på reklam. Jag är så glad att jag har fått Jane Moréns fina berättande diktsamling Ansiktet i händerna. En bok som fick mig att överleva gårdagen. Och jag är förtvivlad över att jag tappade bort mitt ena par glasögon när jag flög hem.

Varenda dag är det samma sak. Både och. Glädje och sorg samtidigt. Längtan och förväntan.

I mitt huvud finns en bild. Jag ser hur himlen glöder i väster och hur isbrytarna har skrivit sina signaturer i isen under mig. Den är så otroligt stark. Kontrasten mellan det svarta havet, den vita isen och den orange himlen. Den bilden får hjälpa mig genom glasögonförlusten och blomlängtan.

tisdag 29 mars 2011

Luleå minus sexton och jag sitter hundra mil söderut.

Jag har vaknat i natt och tänkt Välfärdsstat. Det är sant. Jag blev helt knäpp igår. Jag försökte översätta alliansens innehåll i ordet och kom fram till detta.

Välfärden i en välfärdsstat är till för dem som kan betala.

De som är sjuka har inte rätt att använda sin sjukförsäkring till de blir friska. De som behöver vård får vänta, ligga på överfulla sjukhusavdelningar och utsättas för stor smittrisk.

För att de som har höga inkomster inte vill betala fullt pris för vissa tjänster har regeringen infört RUT-avdrag. Avdragen skapar arbeten som inte har tillräckligt ekonomiskt värde för att de ska kunna existera utan att skattebetalarna subventionerar dem.

Arbeten utan ekonomiskt värde skadar välfärdsstaten på minst två sätt:

De som utför arbetet riskerar att hamna utanför alla avtal om löner, pensioner och arbetstid.

Sverige riskerar att hamna långt efter då allt för stor del av ekonomin kretsar kring arbeten som vem som helst kan utföra utan utbildning.

De arbeten som idag ger RUT-avdrag men som kräver utbildning har redan nu ett så stort ekonomiskt innehåll att inga subventioner behövs.

Välfärdsstaten faller i små bitar som inte ens Karlssons klister kan laga.

Istället får vi människor som arbetar gratis, som arbetsgivarna får betalt för att ta emot. Den biten kallas Fas 3.

En annan bit är de sjuka människor som ska vara på arbetsförmedlingen för att bara vara där. Det kallas rehabilitering och leder till fattigdom.

Ingen rätt till ersättning från varken arbetslöshetsförsäkringen eller sjukförsäkringen. Istället ett tvång att sälja sin bostad (var finns alla hyresrätter som behövs) och ett liv utan några valmöjligheter.

Minusgrader. Det blåser inga vårvindar i välfärdsstaten.

måndag 28 mars 2011

söndag 27 mars 2011

Stafffan Tjerneld skrev artiklar i DN och romaner på Bonniers.

Idag har jag vilat tillsammans med hans 70-tals roman "Flickan och miljonären". Någon som läst den? Gör det inte i så fall om ni inte vill veta vad Staffan Tjerneld tror om kvinnor som inte vill gifta sig. Det och massor med andra fördomar, som säkert var sanningar då, är berättelsen fylld av. Men också en härlig skildring av oljeruschen på 70-talet i Norge och i Skottland. Det finns tusentals böcker här i rummet där jag sover, men de jag blir nyfiken på har en tydlig grafisk design. Det syns när boken kom ut och vad den skulle kunna berätta.

Helt avgörande vilken klass barnen tillhör

Det visar alla undersökningar av hur lärare sätter betyg. Alla börjar i en skola där deras plats redan är bestämd som sexåringar. Idag när jag hämtade Svenska Dagbladet i brevlådan följde ett reklamblad med.

Det är två lärare Annika Olin och Malin Tyren som har startat ett läxläsningsföretag vid sidan om sina lärartjänster.

(Alla som har 450 kronor per timme kan få hjälp av en behörig lärare. (Då är RUT-avdraget gjort.) Äntligen en riktig lön skulle man kunna säga. Om företaget betalar ut allt till läraren.)

Men får lärare anställda av kommuner ha en verksamhet vid sidan om? I samma bransch? Istället för att lägga ner all kraft på de elev er som de är anställda för att utbilda?

I Nacka kommun är det kommunen som anställer barnvakter. Ja, de familjer som har råd får sin barnomsorg genom barnvakter för barnomsorgspengen-sen får familjerna betala resten. Billigare än att ordna riktig barnomsorg med utbildade pedagoger säger kommunens företrädare. Vilket innebär en kostnad på många tusenlappar för både kommunerna och familjerna. Vinsten står barnpassningsföretagen för. Och de familjer som har pengar.

Vi placeras redan vid födseln på det trappsteg där våra föräldrar finns. Skolpengen har tillsammans med barnomsorgspengen  och RUT-avdraget sett till att vårt samhälle blir lika svårt som alla andra att resa i. Ja, göra den klassresa som de som är födda på 1930-talet till 1970-talet har kunnat göra. Den blev en parentes, kampen för att skapa så jämlika förutsättningar, som möjligt, för de flesta barnen.