fredag 2 september 2011

Staten och kapitalet

vrålade Ebba Grön och vi andra stämde in. Moderata ungdomsförbundet för att staten skulle ta sin hand från de företag som vi äger gemensamt, vänstern för att de såg ett hinder i att staten samarbetade med kapitalägarna. Att en Wallenbergare överhuvudtaget skulle ha blivit påtänkt som ordförande i ett statligt företag är en sensation, inte minst i det symbolladdade LKAB, det skriver Svenska Dagbladet. I Dagens Nyheter är rubriken Finansmarknadsminister Peter Norman har öppnat dörren för privat ägande av gruvbolaget LKAB.

Jag undrar varför staten ska blanda in familjen Wallenberg igen, LKAB förstatligades ju 1956. Vilket har räddat företaget genom krisår.

Men om regeringen vill sälja delar av LKAB får Marcus Wallenberg en exklusiv chans att undersöka vad han vill lägga bud på. Men vad som kommer att hända det vet vi inte än, vi kan bara gissa.

Regeringen föreslår också att de som skänker gåvor till ideella organisationer som Cancerfonden, kyrkor, Läkare utan gränser osv ska får göra ett avdrag på högst 1500 kronor per år.  Också det ett förslag som diskuterades hett när frågan om statligt bistånd var på tapeten.

Hur vårt samhälle har förändrats kan vi förundras över när en förare av en lokalbuss i Luleå inte låter en 7-åring följa med när hon inte hade köpt en förköpsbiljett. Ett tecken i tiden att vårt samhälle har förändrats en del. Visst var vi ett samhälle med auktoritetstro och strikta regler före avregleringarnas 80-tal, men om en konduktör ville slänga av någon biljettlös hände det ofta att andra passagerare gick in och betalade. Jag har fortfarande varma minnen från en resa med tåg. Det var första maj och mitt betalkort slutade att fungera. På Arlanda fanns ingen möjlighet att köpa biljett utan ett fungerande kort, men när jag kom ombord på regiontåget mot Sörmland fick jag åka med och lova att köpa en biljett på stationen när jag klev av. Lycklig kom jag fram och rusade till biljettkassan. Så kan det också vara.


Nu är det evigheter sen jag var på en fest där vi sjöng Staten och kapitalet. Senast var det när vänstern mötte högern på en stor baluns i Lund. Alla skrek lika högt oavsett politisk ståndpunkt.torsdag 1 september 2011

Rallarros-inför en rosa framtid

Tänk hur skönt om vi vanliga döda skulle vara lika vackra när vi vaknar trötta. Det är nästan en månad se de stod och var tjusiga i sin cerisa dräkt. Nu är de coolt grå och gröna. Varje frö har en vippa som lyfter mot framtiden.

onsdag 31 augusti 2011

Inte ska väl lingonen blomma nu?

 Inte ett lingon, inte ett blåbär men fullt av fina blommor på riset. Är det den sista augusti, eller den sista maj? Eller gör riset som rosorna, remonterar, blommar ett varv till?
 Överallt brukar det vara fullt med bär längs stigen men nu är det bara bladen som finns kvar. Jag gissar att torkan i juli kan var orsaken till att det inte blev några bär i höst.
Denna lilla utochinvända svamp har jag aldrig sett förr. den har säkert funnits på plats men det gäller att se den också. Någon som vet vad det är för svamp som har skivorna på hatten? Och inte i hatten.

Denna saffransgula hatt är också helt okänd för mig. Är den lika giftig som den ser ut? Lika giftig som min koloni med flugsvampar? Svamp är inte min starka sida om jag säger så. Men i mina drömmar så kan jag hitta och plocka all matsvamp som behövs inför vintern. I mina drömmar ja, men...

Vackra, stolta men mycket farliga är så många att jag får lov att bilda mig bättre.

tisdag 30 augusti 2011

Je suis les rails

Il est francais Renaud Papillon Paravel...

Skönhet utanför ramarna

Det bubblar som sockerdricka av glädje när jag hittar den fina rostiga tunnan vid stranden. Vilka färger, vilka skuggor, vilka kontraster. Men det är ju helt irrationellt. Inte borde jag vara glad över att en tunna som slängts vid älven ligger där och rostar. Vi riskerar  kanske utsläpp av vad som helst. Men det blir jag. Glad och lycklig över alla bildmöjligheter.

På samma bakvända sätt blir jag lycklig av att hitta vackra svampar. Tänk vilken kraft de har när de kommer upp ur jorden. Just nu är jag granne med en riktig flugsvampsfamilj.


måndag 29 augusti 2011

Det måste vara överfullt i vattenmagasinen
Hela stranden är full med vatten, hela älven spiller över, det går inte att gå med torra fötter. Nu har Vattenfall släppt ut överskottet från kraftverksdammarna och det finns ett överflöd av spillda kilowatttimmar söder om alla kraftverken.

De har inte en chans att skylla på vattenbrist när de höjer elpriserna nästa gång.

Hade det varit brist hade älven varit lika tom på vatten som den varit hela sommaren. Men nu får jag leta efter stenarna där jag satt för bara någon vecka sen. De syns inte mer. Och bästa åkerbärstuvan har drunknat.

Det var tur för mig att jag hittade sommarens sista åkerbär, (som jag slukade), innan jag såg hur de bästa ställena gömmer sig under ytan.

Sist det var så här fullt med vatten fiskade vi sik i diket. (Om jag minns rätt var det 1995.)
söndag 28 augusti 2011

Fin gul potatis

Här är Katjas Peugot 404. Den är 23 år äldre än hon är.  Jag blir alldeles varm när jag ser hur hon tar hand om sin ögonsten. Det var i en pegga 404 som jag började min bana som bilist.

Igår var jag på Skördemarknad i Boden. Högst upp på programmet stod Håkan Juholt. Jag lyssnade och hörde ett tal jag kände igen. Kollade in skörden istället. Bland massor med stånd fann jag rotfrukter och plantor, men det var glest mellan dem. Det är så jämt, att det är svårt att hitta odlare som säljer grönsaker.

Istället fick jag njuta av Ulrika Lundmarks keramik, Marie Glas Åhmans och Eva Rosenqvists emaljer, sidenmåleri, akvareller och keramik. Vi brukar skämta i emaljverkstaden och säga när vi börjar bli klara att: Nu är det KONST. ja, det var konst i deras kyrkstugor på Kläppen.

När skuggorna blev längre vandrade vi hem och släpade med oss gul fin nyupptagen potatis. Och å mötte vi en vagn med tre koncentrerade ungar. Då mindes vi hur det var, när våra nu vuxna flickor var med, och bara stod och njöt av åsynen av en ponny. Det fanns inget annat som kunde mäta sig med blicken från en häst.

Kvällen började med middag för hela familjen och planering inför nästa söndag. Då ska vi festa med A.