fredag 16 mars 2012

Härlig är ...

Hon sjunger Härlig är jorden som en besvärjelse, som ett skydd mot ondska. Tänk det hjälper i sagans värld. Allt som skrämmer och förfärar försvinner. Kvar finns känslans av den gamla psalmens trygga lunk. Det är inte endast i teveserier Härlig är jorden hjälper mot  svarta nätter, en taktfast psalm håller rädslan stången för kvinnor som måste röra sig i en mörklagd stad.

Det berättar Tina när hon kommer hem från sitt sena arbetspass i hemtjänsten. Det berättar Linnea när hon vandrar hem från nattbussen i en tom förort.

Varför fastnar vi för denna psalm som sjungs på begravningar? Ett svar är att alla som vandrar runt och sjunger på en psalm verkar otillräkneliga på dem som inte kan språket. Vi gör oss tokiga i andras ögon för att skrämma dem på flykten. Enkelt och ofarligt. Och rätt humoristiskt.

Om en psalm kan räcka för att ge säkerhet i en saga så räcker den inte för att skydda liv i arresten. Denna vecka kom tingsrättens dom mot de två poliser som hade hand om en diabetessjuk man när han dog i arresten i Luleå. Befälet friades och polismannen fälldes för tjänstefel. Nu har åklagaren överklagat domen. Läs Johan Håkanssons blogg  här.

Sången hjälper inte mot de oseriösa entreprenörer som låter sina anställda arbeta på ett så osäkert sätt att antalet skadade på våra arbetsplatser ökar. Inte hos dem som köper in tjänsterna men hos underleverantörerna. Vi har fått en ny underklass, de som inte försäkras och som inte får ersättning om de skadas.

Nej, mot mardrömmar hjälper inga sånger. Sångerna ger väl snarast drömmar om lycka och kärlek. Drömmar som kan slå in.Läs om Patrik som tror på musikens kraft.

Den trodde jag också på när jag som 21-åring marscherade från den sista metron längs med rue des Plantes i ett mörklagt Paris. På den ena sidan hade jag ett nedlagt järnvägsspår och på den andra sträckte sig ett enormt sjukhusområde. Då var det jag som skrålade Härlig är jorden så att alla stackars grannar vek av.

torsdag 15 mars 2012

Åkeröäpplena doftar

I veckan intervjuade jag Birgit Hassler. Hon fyller 70 år. Vårt samtal var ett av de bästa. Hennes kloka svar ger mig ett perspektiv på livet varje dag. Glädjen över att ha fått leva i en tid när allt har gått framåt och framtiden blev bättre för alla och envar.

Läs den här:

Birgit Hassler är gift med Leo som också är läkare. Han kommer från en stor familj och när jag var 20 år mötte jag en av hans bröder med fru. Ibland när man är 20 år är livet alldeles för stort. Det var det en tid för mig och då fick jag se att det finns möjligheter att överleva. Den hösten plockade jag Åkeröäpplen i den gamla trädgården och fick prata av mig om de svåra existentiella frågor som hela tiden dök upp. I det livliga köket där 6 barn och kompisar samlades fanns också en familj från Nordafrika på besök. I januari kom de med säckar fyllda av dadlar, apelsiner och doftande mandlar. Exotiskt. Och hjärtevarmt.

Doften av Åkeröäpplen förflyttar mig till den där hösten när jag var 20 år och vuxenlivet väntade. Jag fick vara en person värd att tas på allvar. Det är en gåva som jag bär med mig. Och gärna delar med mig av.

onsdag 14 mars 2012

Sommartid bakom knuten

Vilken härlig dag. Vilken lycka att ljuset tar över och att vi alldeles snart har fler ljusa timmar än natt. Idag är det en vecka kvar.

Sen dröjer det inte många dagar innan vi får sommartid igen. Redan nu är himlen rosa vid fem. Rosa och kall. Sommartemperaturer får vi längta efter. Ska vi möta ljumma vindar i maj, eller till midsommar?

tisdag 13 mars 2012

Vem lurar vem?

Varför känner jag mig lurad? Varför känns det som om det finns en grupp välbetalda män som hela tiden utnyttjar vår tilltro och tillit. Det är en fråga som surrar i mitt huvud när jag tittar ut på vårsolen. Det är lite som med den. Ja, att ljuset och värmen från solen lurar oss att tro att det är varmt och skönt ute. Men i själva verket blåser snålvinden och det krävs ordentliga vinterkläder om man ska slippa frysa.

Frysa slipper ledningsgrupperna i våra stora företag och institutioner. De kan orsaka skada utan straffansvar. Hittills har ingen åtalats för att han har sparat på gamla, skolelever eller patienter och skapat sjukdom, liggsår, låg läskunnighet eller sämre vård. De har i stället kunnat lyfta bonus.

Ingen har fått stå till svars för att de ljuger om mutor, felaktiga vapenförsäljningar eller för att de tar ut höga löner när företagen går dåligt. I veckan fick vi veta att de största företagen på börsen handlar med aktier på förhandsinformation som de vanliga pensionsspararna aldrig får tillgång till. Resultatet är att ledningsgrupperna gör sig förmögenheter och att pensionsspararna missar värdeökningarna och får lägre pension.

Då skapas ett underskott. Ett underskott på tillit.

Allt blir svårare. Ja, när ingen kan lita på någon. Då gnisslar det och knakar i allt.

måndag 12 mars 2012

På stranden, i solen med närkontakt

 
Det gäller att hålla andan när det enorma containerfartyget passerar sommarens strand. Tänk vad lätt det är att at sig ut till finaste havsviken på våra isvägar . Tänk vad härligt det skulle vara om det går att komma ut när isen blivit vatten igen.

Strömming med lingon. Solsken och dallrande kristaller i luften. Varje gång är det som om vi får ett kalas och en stor gåva där ute vid Bottenvikens rand. I år finns det en väg som går ut på Sandön. Isen är täckt av djup snö och den har inte kunnat växa till så att de övriga öarna har kunnat få isväg för bilar. 

Varje resa ut till havets horisont påminner mig om att det är inte långt till grannarna. I år är det vid deras långa sandstränder som isen har packat sig efter vinterns stormar. Här i öster ligger vattnet öppet utanför Rödkallen.