fredag 10 maj 2013

Fanns det några ryska flygplan i luften, Carl Bildt?

Det kostar 1, 6 miljoner konor att hålla Victorias torg snöfritt. Torget ligger på gränsen mellan Haparanda och Torneå och nu får tvillingstäderna dela på fakturan. Värme är inte gratis.I alla fall inte än. När meteorologerna talar om sommar får vi njuta av kyliga vindar och den sista snösmältningen. Det känns som om det är ett bra tag till att medeltemperaturen blir tio grader en vecka i sträck. Då utropar meteorologerna sin sommar.

Kyligt var det när vår utrikesminister Carl Bildt gjorde sin karriär på 1980-talet. Då han jagade sovjetiska ubåtar i den svenska skärgården. De visade sig vara djur som gjorde olika ljud under vattnet. I påskas var det ryska stridsplan som närmade sig Sverige. Två bombplan och fyra jaktplan var 3,5 mil från den svenska gränsen. Flygvapnet i Sverige hade ingen beredskap så det var Nato som flög ut över Östersjön. Sex veckor senare avfärdar Carl Bildt debatten och kallar den rätt hysterisk.
Det finns inget sakligt underlag, säger han, för påståendet att Ryssland övade anfall mot Sverige.

Ännu kallare blir det för varje år med massarbetslöshet i Europa. I Ungern kapas demokratin av Jobbik och Fidesz, och i Storbritannien heter landets tredje största parti UK Independence Party. Det fick Drottning Elizabeth och hennes Toryregering att fylla regeringsförklaringen med främlingsrädsla. Förra gången massarbetslösheten spreds över de brittiska öarna var det Brittish union of Fascist med ledaren Oswald Mosley som tågade på gatorna.

Han talade alltid om vad vanliga människor måste offra för saken. Övertron på idéer fanns också 1913. Då skulle litteraturen och musiken vara med och skapa den moderna människan. Coco Chanel klädde henne och Igor Stravinsky upprörde henne med sitt verk Våroffer. Debatten om vad som kan spelas, dansas och göras på en scen ekade från Paris, över Berlin till New York.

Idag är det självklart för oss att media skildrar USA som om det ligger närmare oss än Berlin. Och på många sätt är det ingen skillnad mellan de brott mot flickor och kvinnor som begås här eller där. Denna vecka följer vi den obegripligt hemska kidnappningen av tre unga kvinnor i Cleveland som tog sig ut ur huset efter tio år.

Tio år. Då för tio år sedan fanns det fortfarande svenskar som visste när folknykterhetens dag firas. På bakfyllans dag sa många efter den första utomhusfyllan. Andra kallar den kristiflygaredagen. Kristi himmelfärds dag var den enda lediga dagen då nykterhetsrörelsen kunde samlas när de ville sprida sitt budskap 1925. 

onsdag 8 maj 2013

Prosit

Vi lever på gränsen, gränsen till den tid när allt börjar gro. Fortfarande är allt slutet, knutet och låst. Men alldeles om bara någon timme, dag eller så öppnar sig en knopp, ett löv och då... har vi tagit steget över den osynliga linje där vi balanserar idag. Atjoo!

tisdag 7 maj 2013

Osäkert

En av mina vänner från barndomens somrar är jurist. Hon arbetar i södra Sverige som ombud. Ibland är hon ombud för flyktingar. Varje gång media har en debatt om hur lätt det skulle vara att få stanna i Sverige säger hon riktigt förbannat: De har ingen aning om vad som krävs för att få ett uppehållstillstånd.

Nej vi har inte vetat vad som krävs.Men läser vi Lena Tegströms reportage i dagens tidning så får vi veta att i Sverige räcker det inte att vara ensam överlevande i en familj som mördats av fiender till fadern. Migrationsverket anser att den unge mannen ska gömma sig i Kabul, trots att familjens fiender sökt efter honom där.

Sveriges främste Afghanistankännare Anders Fänge anser att ingen av dem som sakta svälter sig in i döden i Boden skulle kunna klara sig i Afghanistan.
Han säger:

Jag tycker att man ska titta närmare på om man kan sända tillbaka människor till Afghanistan. Alla oberoende bedömare förutser en osäker framtid med värre våldsamheter och en allvarligare krigssituation.

En kort tid delade jag bostad med en ung student från Afghanistan. Vi hyrde rum hos en äldre kvinna på Bergviken. Han hade klarat av sina studier för att bli behörig att söka till Tekniska högskolan i Luleå. Hans föräldrar var en del av den sovjetiska makten i Kabul. De hade utbildat sig i Moskva. Men för 27 år sedan var det inte långt kvar innan Sovjet förlorade det kalla kriget och lämnade landet. Då var det förött av inbördeskrig. Sen kom de olika islamistiska gerillagrupperna som vi kallar talibaner idag. De hade fått sina pengar och vapen från USA. Inbördeskriget böljade fram över landet. Kvinnorna stängdes in i stora tygsjok och fick stanna i hemmen. Barnen förlorade möjligheten att gå i skola. De hänvisades till koranskolor.

Det är väl ungefär då som Usama-bin-laden planerar sitt dåd mot New York. Snart börjar kriget mot terrorn.

Vi deltar tillsammans med Nato.

Men lyckas vi göra landet säkrare?


måndag 6 maj 2013

De privata ägarna vann

Finbesök på ängen en vanlig vardag. Herr storspov har tagit sig en sväng runt björken och lockar på de andra som sitter där i diket. Först händer ingenting, sen kommer de ut på sin tidiga morgonpromenad. Men det är så långt borta att jag inte når fram. Jag hör deras debatt och deras lockrop men inte ens mitt längsta objektiv får in dem i sökaren.

Dagens läsning är vår alldeles nya sopsorteringsguide, där jag letar poesi. Det finns ett upprepande som sjunger mellan raderna. Och jag får lära mig något nytt. Det finns tre olika förslag om ställen där jag kan lämna min slitna kaffekopp. Den kan läggas i grovsoporna, lämnas till återvinningscentralen och skänkas till återvinningsmarknaden. Det är en hel vetenskap i korta sentenser.

Var det någon mer än jag som såg de två partiledardebatterna igår? Först lyssnade jag till slutdebatten inför valet till sametinget. En chans att få lära sig något helt nytt. Den andra debatten med partiledarna från riksdagen gick i gamla hjulspår.

En retorisk bild fick mig att se hur socialdemokraterna ser på skattesänkningar, jämfört med regeringen.

" Ni använder ett sprinklersystem när ni sprider pengarna, vi använder en tillbringare för att fylla rätt glas."

Det sa Stefan Löfvén.

Annie Lööf, C, ville förbättra skolan med hjälp av ung företagsamhet, Göran Hägglund, KD, göra de privata vårdföretagen mer öppna samtidigt som han vägrar berätta vilka apotek som är bra. Den stora skiljelinjen går mellan det svenska folket och våra politiker, ( förutom Jonas Sjöstedt, V) när det gäller skattepengarna som vinstutdelningar till riskkapitalbolag.

Igår fick vi veta att ett av dessa bolag sålt sina Apotek som de köpte för tre år sedan. Priset? Jo, 195 procent mer än de betalade till oss skattebetalare...

söndag 5 maj 2013

On the rocks

Det känns avigt att servera blommorna vatten on the rocks. 

Obekvämt! I Frankrike skulle huden kännas för trång, här uppe vid älvens strand får vi hämta våra vantar.

Kanske att ylle hjälper mot isiga majmornar, men det hjälper inte mot det som är obekvämt, för trångt, som sitter illa.

Ni vet när våra skattepengar används för att lura de anställda, skattebetalarna, och de som skulle fått utbildning, vård eller omsorg. Idag berättar DN om ett bolag som Stockholms kommun erbjuder de gamla när de söker hemtjänst. Bolaget har lurat personer i Irak att de ska få 26 500 kronor i månaden för en 40 timmars vecka. I själva verket har de anställda fått arbeta långt mer för som mest 8 000 kronor per månad.

Vad säger då kommunen om att de använder skattepengar till att stötta detta företag?

"Vi har hört rykten" 

Företagets representant hotar DN:s reporter när hon vill höra vad de vill säga.

Vad har hänt? När blev våra skattepengar tillgängliga för skojare och ohederliga företagare? När fick vi skattebetalare nöja oss med att vem som helst ska ha tillgång till de pengar som vi betalar in?


• Just nu förhandlar Miljö­partiet, MP, och regeringen om en skärpning av arbets­krafts­invandringslagen.
• Migrationsminister Tobias Billström har länge stretat emot, men efter avslöjanden om utnyttjande är han nu öppen för en förändring. Billström menar dock att bindande anställningskontrakt för arbetskraftsinvandrare strider mot den fria avtalsrätten.

Ni ser själva. 
Regeringen och Tobias Billström tycker att det är viktigare att företagare kan fortsätta lura skattebetalarna och de anställda, än att få ordning på var våra pengar hamnar. 

Då känns det som om den där isen från vattnet ute på altanen finns överallt. Ja, som om vi tvingas navigera oss fram mellan olika stora vassa isflak. Vår lagtext säger en sak, våra avtal säger en sak, men med hjälp av nya regler utmanövrerar Tobias Billström tilltron i landet. 

På samma sätt som han gör med sin bosättning. Han bor i Skåne på pappret för att få alla förmåner och skatteavdrag som de som har dubbelbosättning får. Och eftersom att han är minister tvingas han inte vara skriven där han bor med sin familj. Där hjälper han till med att urholka respekten för lagarna. 

Trots att han är blond och blåögd.