fredag 7 juni 2013

Hon visste allt, nu vet säkerhetstjänsten

100 miljoner amerikaner kontrolleras och övervakas av den nationella säkerhetstjänsten. Det har den engelska tidningen the Guardian avslöjat och nu bekräftar NSA, som säkerhetstjänsten heter, att det är sant. De samlar på uppgifter om vem som ringer, till vem de ringer, när de ringer och var de befinner sig. Det var mycket enklare förr. Då anställde man telefonister som visste allt om alla. Då pratade vi om att storebror övervakar, och att Sovjetsystemet var värst. Hur är det nu?

Ekonomer som utreder den höga arbetslösheten har kommit fram till att den inte beror på en lågkonjunktur, utan att den är strukturell. Den dåliga nyheten är att då minskar den inte speciellt mycket om konjunkturen blir högre, men den mycket goda nyheten är att då kan vi påverka den. Om vi förändrar arbetsmarknaden och tar politiska beslut som leder till nya jobb finns en möjlighet att få en annan arbetsmarknad. Kanske en där de människor som arbetar i hemtjänsten slipper att vara på två ställen samtidigt?

De barn som söker asyl kommer att få stanna i det land där de ansöker om prövning. Det har EU-domstolen slagit fast. Nu ska inget barn tvingas att resa till det land där de först kom in i Schengenområdet.

Regeringen kritiseras av konstitutionsutskottet. Denna vecka var det Sten Tolgfors och Annie Lööf som fick svara på frågor från ordföranden Peter Eriksson. Annie Lööf fick kritik för att hon inte höll sig till sanningen.

Det händer inte så mycket efter det att detta utskott påpekat att ett statsråd gjort fel. Men vi får hoppas att det går bättre nästa gång med att hålla sig till reglerna.

Regler om sommarsemester på fyra veckor för alla sjuksköterskor är något som landstingen inte vill kännas vid. För tionde året i rad erbjuder sjukhusen högre lön under sommaren för att de ska slippa anställa nyutbildade sjuksköterskor. Ja, de nya vill ju inte gå med på att arbeta för en lön under 25 000 kronor. Vilket sjukhusledningarna tycker är för dyrt. Vad ledningen tjänar, inte under 25 000 kronor i alla fall. Snarare dubbelt så mycket.

På lördagen gifter sig prinsessan Madeleine i Slottskyrkan med sin fondförvaltare, Christoffer O'Neill. På två språk. Denna gång säger gemålen: I do.

Han har valt att förbli ofrälse och behålla sin katolska tro. Sina två medborgarskap och sitt yrke. Och de två flyttar inte från New York.

 (Trots detta kommer de att få apanage från de svenska skattebetalarna. Det är inte som med oss vanliga att vi inte kan vistas utanför landets gränser längre än sex månader om vi inte vill förlora våra socialförsäkringar.)

torsdag 6 juni 2013

onsdag 5 juni 2013

Han känner sig lurad

En liten rädd dansk gubbe skriver här om sin skräck inför alla kvinnor. Dennis Nörmark som han heter får två sidor i DN för att reda ut hur han kan vara så rädd.

Och detta i det land som han kallar en feministisk diktatur!!!

Bara sex mil norrut, i Lund, finns Nina Björk som idag får reda ut varför danska små gubbar räds livet i Svea rike.

Vi som läst de tidiga svenska författarna vid förra sekelskiftet känner igen oss. Dennis Nörmark kan med lätthet få plats som Strindbergsplagiat. Hans stora oro inför att vi alla skulle kunna behandlas som människor och inte som kön, påminner till hundra procent om hur männen tog till det romantiska kvinnoidealet, för att förhindra att kvinnorna fick rösträtt.

De männen har gått ur tiden. De klev ur historien men fick sin plats i kulturhistorien. För mer än etthundra år sedan.

Jag kan inte tro att de danska kvinnorna nöjer sig med att bli lämnade där, när, vi andra lever här och nu, i hoppet om att våra döttrar ska få hela lönen och halva makten innan de dör.

Det finns något rörande sårbart i den text som Dennis Nörmark skriver. Det är som om han känner sig lurad. Ja, det verkar som  om de löften hans mamma gav honom i tonåren inte har uppfyllts. Vad är då inte enklare än att skylla på kvinnan, modern bilden av den andra, istället för att ta tag i verkligheten. Istället för att delta i kampen för sin rätt att vara människa.

söndag 2 juni 2013

Sammetssöndag

Jag vill bara berätta om en enda sak idag. Luften som är sammetslen och doften som är överväldigande denna söndag i duggregn och ljumma vindar.
Stölden av tillit tar vi en annan dag.