fredag 8 mars 2013

Dramatiska draman

Det fanns en tid när flickskolans rektor skrev deckare under pseudonym. Hon använde sina lov i Nora till att skapa ruskiga historier om hur litteraturstudenten Puck Bure och hennes make docenten träffar på olika lik i Bergslagen och på Stockholms högskola.

Hon hette Dagmar Lange, och ansågs vara en pedagogisk titan, när hon arbetade som rektor på Nya elementar för flickor på Östermalm i Stockholm. Som deckarförfattare tog hon namnet Maria Lang. Det var känsligt att skriva böcker som var nöjesläsning om hon skulle tas på allvar som pedagog. Dessutom innehåller hennes första bok "Mördaren ljuger inte ensam" två huvudpersoner som lever i ett lesbiskt förhållande. Det sågs inte med blida ögon, förutom av Barbro Alving på Dagens Nyheter. Hon levde ju med sin Lojsan. Tiden gick och Einar med sin Puck försvann ut i periferin. Kvar som oomtvistad pussellösare fanns kommissarien Christer Wijk. De berättelserna var aldrig lika uppskattade som de där både yrkespersonen Christer och amatörerna Bure slog ihop sina kloka skallar.

Nu ska Tuva Novotny gestalta Puck Bure på den vita duken. Undrar hur det går?

Ett annat drama som kommer att utspela sig inför våra ögon är kampen om vem som ska bli kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Luleå. Denna vecka lanseras Niklas Nordström. Han äger och arbetar på PR-byrån Prime. Inför det förra valet anklagades byrån för att ha haft ett uppdrag från Svenskt näringsliv som gick ut på att Niklas Nordström skulle påverka socialdemokraterna, och Mona Sahlin, att förändra partiets politik så att den passar Svenskt näringsliv bättre.

Det tredje dramat denna vecka utspelar sig i teve när en kvinna och nio män tävlar om att få ställa upp i den europeiska melodifestivalen i Malmö. Det dramat avstod engerlsmännen från. Där utsåg BBC Bonnie Tyler till det Förenade Kungadömets representant.

Drama nummer fyra involverade Kirunas befolkning och White arkitektbyrå. White vann tävlingen om vilket företag som ska skapa det nya Kiruna. Kirunas befolkning får hoppas att även de blir vinnare när arkitekterna skapar en esplanad som ska binda samman det nya med det gamla.

Och börjar Stadshuset, de nya bostadshusen och den nya järnvägsknuten  byggas kommer bostadsbyggandet att slå i taket. Ja, inte minska för varje år som idag. Sedan valet 2006 har antalet bostäder som byggs varje år minskat med 76 procent.

Men det blir inte billigt. Inte lätt att betala. Vår riksbankschef oroar sig för att de som har bostadslån idag kommer att dö innan de har betalat tillbaka skulderna. Inte som de som köpte hus mellan 1965 och 1980. De har kunnat amortera sina lån på grund av att inflationen har varit högre än räntorna.

torsdag 7 mars 2013

När polisen själ den svenska identiteten

Jag vet inte hur migrationsverkets anställda kan undvika att följa migrationsöverdomstolens dom. Ja, den som säger att apatiska barn inte ska utvisas. Har de glömt bort  konsulterna som hittade på att inget barn är apatiskt. Skandalen där främlingsfientliga så kallade specialister fabulerade ihop en helt egen förklaring. Jag bara undrar.

Gellert Tamas skrev en bok om härdsmältan på migrationsverket och i regeringen. Och nu spelas "Apatiska för nybörjare" både på Norrbottensteatern och på Stadsteatern i Stockholm. Missa inte den.

Det var en tid som var fylld med obevisade påståenden och illvilligt skvaller. Smygande hat. Ungefär som nu när vår justitieminister Beatrice Ask inte anser att det är fel när polisen gör identitetskontroller utan att ha de skäl som krävs. Trots att t o m polisen har skrivit regler om att det är förbjudet att göra kontroller utan orsak. Det oroar inte justitieministern att polisen bryter mot dessa regler. Det skrämmer mig. Jag blir livrädd om vår regering anser att polisen har rätt att kräva att vi ska gå omkring med handlingar som visa vilka vi är. Som det var i Sovjet, som det är i alla diktaturer.

Beatrice Ask anser att en ung student som varit på universitetet en hel dag får finna sig i att vara misstänkt brottsling i polisens ögon. "De kan ha goda skäl att misstänka att hon är en brottsling som du och jag inte kan se". 
Vem kan se det? Hur kan polisen se det? Vad skulle denna unga student ha gjort för att väcka misstankar?

Första gången som apatiska barn finns dokumenterade är i samband med det andra världskriget. En tid fylld av förföljelser på grund av hudfärg och religion. En tid fylld av identitetskontroller med utgångspunkt i utseendet.

Hur gör en ung student för att bli misstänkt för brott? Åker hem till förorten med den blå linjen?

När kommer de som inte kan utvisas få chans att arbeta igen?

onsdag 6 mars 2013

Tur att det finns blommande krokusar

Det är tur att det finns vårtecken som är helt oberoende av vädret. En lycka att krokusen slog ut just nu när snön yr.
Ingen kan påstå att denna bild ger några våraningar. Men det kanske den gör. Nysnö får ofta den gamla att smälta snabbare när plusgraderna kommer.

Ni vet det där med både och. En tråkig händelse som också kan vara en bra. Ett beslut som ser helt galet ut idag är alldeles rätt nästa vecka. Så där komplicerat som livet och samhället är får vi nöja oss med att se det mesta från fler sidor än en. Upptäcka alla grå nyanser mellan svart och vitt.

Se både fördelar och nackdelar med de val vi gör. I det enkla, att ta lock för öronen i tre veckor för att kunna flyga ner till lärdomens stad Uppsala, i det komplicerade se förbi de svåra upplevelserna och ta fasta på det som för livet rätt. Det är inte så lätt. Det är en tunn tråd att balansera på. Blir den isig är det lätt att hamna fel. Stuka sina känslor.

Då är det enkelt att koncentrera sig på det mulna vädret och snöyran. Snön finns och gör livet lite jobbigare. Vi har rätt att vara lite gnälliga och sura, lite om sig och kring sig innan solen skiner igen.

tisdag 5 mars 2013

Vem vann? Kirunaborna?

Vem vann? Ja, det kan man undra när alla utropar Whites arkitektbyrå som vinnare i tävlingen om hur det nya Kiruna ska utformas. Jag hoppas att det är alla kirunabor som har vunnit.

Idén om att förflytta centrum mot nya viktiga platser och byggnader längs med en esplanad för att inte skapa två olika Kiruna låter som en snygg lösning på ett ganska svårt problem. Tar vi bort allt lullull som gondoler på tråd mellan staden och gruvan så finns det något genialt i att låta stan förflytta sig själv. Det är som  när landskapsarkitekter låter invånarna ta sina egna vägar i en park innan de skapar gångstigar som är permanenta. Nu ser det ut som om White använder samma koncept. De bygger stadshus, järnvägsstation och flyttar kyrkan till den första platsen. En kort bit från de platser där flest människor rör sig idag. Och sen förflyttas staden efter esplanaden allt längre ut från det gamla centrum.

Det ska inte finnas ett vacum mellan 1900-talets superplanerade stad och 2010-talets nya centrum.

Spännade är det att få följa denna aldrig förut genomförda stadsflytt. Jag tror att det är självklart att det förslag som innehåller flest band till Hjalmar Lundboms mönsterstad vann.

söndag 3 mars 2013

Axel dog på grund av ett systemfel, säger den engelska domstolen.

Ibland är det samma politiska idéer som diskuteras över hela Europa. Just nu är det hur vi har organiserat sjukvården. I DN Marcej Zaremba skrivit om hur de osynliga styrsystemen stjäl allt från den viktiga verksamheten och lämnar ett tomt skelett kvar. På radio är det Filippa Reinfeldt, moderat sjukvårdslandstingsråd och chefsideolog inom alliansen, som skyller den magra sjukvården på att patienterna väljer fel. 

Men dagens mest gripande historia berättar The Guardian.

Den handlar om en rättegång mot det privatiserade sjukvårdssystemet.

Eller för att var mer precis. Det handlar om vad som hände den 54 dagar unga Axel dog när han inte fick adekvat vård av en privat jourcentral.

Axel fick en svår förkylning som hans föräldrar sökte vård för på den närmaste jourcentralen, som är privatiserad. England har infört samma orimliga prislappar, som vissa landsting i Sverige, på provtagning och andra undersökningar vilket ledde till att vissa underökningar genomfördes, men inte andra.

Det tog fem dagar med många besök och telefonsamtal utan att Axels förkylning förbättrades. Fem dagar innan hans lungor var så angripna av bakterier att hans liv inte gick att rädda.

Men artikeln hade inte blivit skriven om inte hans föräldrar valde att ställa den inadekvata vården inför en domare. En domstol som kom fram till att många gjort fel och några rätt under de fem dagar Axel var sjuk. Men sammantaget hade inget fel begåtts.

Det är ett systemfel.

Nu har hans föräldrar valt att fortsätta sin kamp för att inget barn ska behandlas som Axel. En kamp mot slimmade sjukvårdsorganisationer och privatiserade vårdcentraler med vinstutdelning.

En kamp som Marcej Zaremba beskriver som nödvändig i sin genomgång av vår sjukvårdsideologi.