fredag 1 juli 2011

Laxlunch i paradiset

Ta omvägen om krogen i Lövskärs hamn. Både nyfångad lax, belgiska chokladdrömmar och Bottenvikens blå vågor. Ett paket som är svårt att motstå.

Det hade jag ingen aning om

Jag sitter här i skuggan och njuter av att det är ljust, varmt och av att fåglarna sjunger.

Idag är det omöjligt att föreställa sig den isande kalla morgon som jag fotade den första januari i år.

Möjligheten att kunna föreställa sig vad som ska hända efter olika politiska beslut saknas hos  många. I år har våra makthavare citerat Hasse Alfredson och Tage Danielsson när de utropar :

Det hade jag ingen aning om.

Det gäller sjukförsäkringsreglerna och

det gäller utsläppen från Outokumpu.


 Det är tur att våren exploderar varje år. Då glömmer vi de mörka tunga dagarna och att vi skrapade rutorna på bilen varje morgon 150 dagar på rad.


Vad är det som hänt, som kommer att påverka oss i framtiden mest? Det är en fråga som jag inte vet svaret på. 
Kan det vara:


Facebooks etablering i Luleå?

Nedläggningen av akutkirugin i Kiruna? 

Många kanske tycker att det inte är förändringar som kan nämnas på samma dag. Men bägge besluten präglas av samma gamla tankevärld. Stora beslut utan riktiga analyser.

 Nu är det högsommar. Klematisen har blommat ut. De första rädisorna är färdiga. I den gamla sandlådan knyter sig jordgubbarna. Det allra första bäret håller på att rodna. Idag är det rekordsommar med löpsedelsspråk.  Det hoppas jag att vi har varje dag fram till höstens början.torsdag 30 juni 2011

Hipp hurra nu fungerar det!

Njuter i solen av 24 varma grader klockan nio på kvällen. Det vill jag minnas om ett halvår.

onsdag 29 juni 2011

Celina spanar

Solljuset leker, och Celina får en laserblick. I natt har hon spanat efter allt som rör sig och sovit ute. De ljusa sommarnätterna med många varma grader är som ett lekland för äldre kattdamer. I natt har hon inte samlat ihop skogsmöss på altanen. Det tackar jag för. Det är inte min favoritsyssla att ha musbegravningar. Men att spana på mössen och vänta på att de kommer inom räckhåll, är Celinas.

tisdag 28 juni 2011

Mest spännande dagen på hela året

När jag var tio så var detta den mest spännande dagen på hela året. Det var marknad i Algutsrum. Det är en kyrkby alldeles vid brofästet på Öland. Då var det byn som låg precis så långt bort som jag orkade cykla.

Jag for förbi tivolit utanför ishallen i Luleå och då mindes jag. Med rodnande kinder. Jag älskade marknaden, vi hade ju plockat jordgubbar och var rika, men jag hatade verkligen tivolit. Alla dessa åkmanicker som jag bara blev åksjuk och svimmfärdig i.

Jag sjöng och trampade på mot kyrktornet i fjärran. Planerade vad jag skulle köpa. Längtade efter att få bestämma själv. Det tog minst en och en halv timme att komma fram till de gamla stånden från 1700-talet. Tur för oss att varorna var lite modernare. Vad vi köpte? Ungefär samma saker som finns i stånden idag. Mest minns jag min fina portmonnä i kalvskinn. Den hade jag länge, länge.

Jag är övertygad om att mina minnen från Algutsrum finns kvar lika mycket tack vare den långa cykelturen som på grund av marknadsfesten.

Ett fragment

Lyssnade ni på Underbara Clara när hon sommarpratade igår? Det gjorde jag. Mitt i allt det personliga och vilsamma i hennes program avslutade hon med att tala direkt till Anders Borg.

Om vad då? Jo, om hur hon som är född på 1980-talet inte begriper hur han tänker. Ja, när han vill att skillnaderna mellan de som har hälsan och kan arbeta ska bli ännu större mot dem som ingen hälsa har och som måste vara hemma.

Lyssna på Clara från Västerbotten och hör hur hon tänker.

måndag 27 juni 2011

Låt stormen blåsa bort denna rädsla

Jag lider med den israeliska staten. Jag kan inte se när medlemmarna i den israeliska regeringen ska känna sig så trygga att de slutar begå brott mot FN:s deklarationer och de uttalanden som säkerhetsrådet gör. Varje gång de gör ett utspel känner jag i hela kroppen hur rädda de är. Jag ser hur de står där inmålade i ett hörn som de inte kan ta sig ur. Alla skräckberättelser som de har spritt ut om de människor utanför Israel som vill vara med och hjälpa till.

Idag är det båtar fyllda med folk som vill få ett stopp på människors inspärrning och utsatthet som skrämmer de israeliska företrädarna. Jag tror inte för ett ögonblick att människor i Israel är lika rädda. De har två års hård militärutbildning. De har alltid varit hotade från andra håll. För dem tror jag att båtarna på väg till Gaza känns lika hotfulla som en båt i södra hamnen på väg för att fylla sin tomma tank.

Jag hoppas för alla människors skull att denna rädsla för den andre följer med nästa storm ut över havet.

SommarvardagGo'morron ropar en kör av fåglar när jag njuter av den varma gula solen klockan fem. Idag är det måndag idag är det en ny sommar. Till skillnad från igår. Tänk att allt känns så nytt så rent och så spännande när ljuset bara finns. Solen glittrar i morgondaggen. Alla kryddor och salladsodlingar växer så att det knakar.