lördag 23 juni 2012

Nästan sommar

Alldeles lugnt var det, alldeles stilla, när en bris tar tag i björkens löv och låter dem rinna ner mot häcken.
Lugnt som när humlans surr hörs från Kirunarosen till krukan med nyplanterad lavendel.

Då möts mina grannar på taket till gården tvärsöver vägen.
En spindel klamrar sig fast vid sitt nät mellan den sibiriska ärtbusken och klematisen när brisen kommer igen.


Nordostlig kyla möter sydvästliga vindar. På taket diskuterar skatorna om de ska ta en tur ut till havet. Det finns lä bakom skorstenen och solsken står i sydöst. Det avgör saken.


Alla rönnar ser snöhöljda ut. Blomfulla. De släpper pollen som färgar det mesta gult. Stolar och bord mjölar ner sommarkjolen.


Tidigt eller sent, det är samma ljus, samma kyla. Nästan sommar.
torsdag 21 juni 2012

Veckans det hade jag ingen aning om

Veckan har varit en enda lång följetong av chefer som ständigt utbrister:
-  Det hade jag ingen aning om.


Avsnitt 101  i Norrbottens läns landsting. De undersökande reportrarna har genom att undersöka vilka läkare som arbetar som stafettläkare hittat en mycket anmärkningsvärd uppgift. Bo Torbjörn Ek och Mikael Nyberg berättar om att flera läkare är fast anställda i landstinget samtidigt som de anlitas som stafettläkare av samma landsting.

Vad svarar cheferna  och landstingsdirektören Gunnar Persson då?

Just det.

Det hade vi ingen aning om. Hur de nu hade kunnat undvika att förre landstingsrevisorn Lars Hedberg 2010 lyfte fram flera frågor kring hur läkarna har jobb vid sidan av sina anställningar.

Nästa helt ovetande chef är den förre vd:n för sjunde AP-fonden Peter Norman, numera finansmarknadsminister. Han var förvånad över att AP-fonderna använder pensionäreras pengar till fester med sprit, lyxhotell, lyxbilar, privata städtjänster och ovanligt höga löner. Sjätte AP-fonden har fler tjänstebilar än regeringen. Där är Ebba Lindsö styrelseordförande och hon hade inte heller någon aning.

Aning om reglerna som medger en tjänstebil per fond, eller att de som arbetar under hennes styrelse har plockat ut dyra bilar?

Ja, det har jag ingen aning om!


onsdag 20 juni 2012

Gräsligt

En del kallar detta för ogräs. Andra tycker att det är gräsligt vackert.

tisdag 19 juni 2012

Det surrar

Hittar ett misslyckande i kameran. Men ser att det är en bild av hur jag kan känna mig. Då när allt är intet. Ni vet de där stunderna när det står helt stilla. Ögonblicket innan jag tappar ett glas fyllt med mjölk för att synapsen längst ut i handen inte vill greppa. När påsen med jord tömmer sig själv. Men det är också så jag vill vara osynlig idag för de nyankomna gästerna som surrar överallt.

Man kan hoppas på att påsen med jord tömmer sig i krukorna som äntligen har kommit fram.
Liksom myggen. I år har vi redan tusentals gäster. Inte en enda sekund kan man stå stilla utan att få ett bett. Det är en kombination av massor med smält snö, regn och pölar som bäddat för att de ska bli mångdubbelt fler i år.

Krukorna är fyllda med lavendel, daggkåpa, rosenskära och tagetes. Får se om det funkar eller blir för trångt.

måndag 18 juni 2012

Vita drivor

Idag är ängen vit igen. Hundkäxen blommar i drivor längs med stigen ner till älvens strand. I vinden far de vita små blombladen från häggen. Det är som snön driver. 


Mellan är slut. Mellan hägg och syren. Den tid som vi längtar till när snön ligger i höga drivor.


De första fågelungarna skriker efter mat i den höga björken och Celina vaktar tomten nu när en ny katt flyttat in hos grannarna. Första sommarkänslan.


Det känns så lätt. Svävande. Som om doften från skuggmorellen och de fyra blommande äppelträden lyfter vardagen till en helt ny nivå. Midsommar om fyra dagar.


söndag 17 juni 2012

Om ett möte på parkeringen

För några dagar sedan parkerade jag mitt i stan. Vid automaten mötte jag en bekant som jag inte sett på flera år. Vi pratade om ditt och datt och så sa hon: Vet du jag har varit på en utbildning denna vår. Vi har fått lära oss en massa nya vettiga saker. En gång i månaden har jag åkt till Sigtuna för att få lära mig mer. Idag var det en föreläsning om hur vi ser på konsekvenserna av våra handlingar, innan planet gick hem.

Jaha, sa jag, lite frågande. Vad kan vara intressant med det?

Jo, du vet ju att vi möter människor som aldrig verkar lära sig att om de gör fel så blir det konsekvenser som kan stå dem dyrt. Människor som inte verkar förstå att dyra lån är dyra, att man får böter om man parkerar fel, eller de unga människor som begår brott även om de åker fast och får straff.

Vi fick höra om en undersökning som pågått många år. En undersökning som visar att ungefär en tredjedel av alla människor har svårt att se konsekvenserna av sina handlingar. De kan inte greppa att man blir sjuk av rökning till exempel, sjukdomarna kommer ju inte nu utan i framtiden.

Där på parkeringen fattade jag helt plötsligt varför det är som om vissa öron verkar döva. Varför helt enkla samtal blir absurda. Det måste vara förklaringen till att de beslut som vissa människor tar är så obegripliga.

Vid automaten sa hon lite lakoniskt: Det är varmt när man kissar på sig, sen blir det kallt och vått. Det var väl så man sa förr när någon inte såg konsekvenserna av sitt handlande.