lördag 7 maj 2011

Pilcherland

Jag gäspar och jag vänder blad. Jag dricker doftande hett te och vänder blad. Jag sträcker ut mig i soffan och jag vänder blad.

Kan jag aldrig sluta? det är som att äta smågodis. Bara en till. Och sen ångrar jag mig. Inte fler mörka chokladbollar, inte fler milt bittra historier om livet i den övre medelklassen.

Först var det mamman Rosamund och nu är det sonen Robin som fyller sidorna med romaner om hur Skottlands jord alltid drar. Om hur viktigt det är att upprätthålla skillnaden mellan de som har och de som bara är. Om hur det allra högsta är att allt får förbli som det alltid har varit.

Det är som med min slitna yllemorgonrock. Den ärvde jag för 20 år sedan en ruggig vinternatt. Jag kryper in i den och hamnar i en annan tid. Nu är den så trådsliten att tyget brustit. Halva ryggen är ett enda stort hål.

Jag tänker på vad jag ska förändra och använda den hela delen av tyget till.

Det borde Robin Pilcher också. Tänka på att då är då och att därför är hans historier slitna. Med stora hål.

Det är som att poppa popcorn

Varje maj väntar vi otåligt. Vi tittar och suckar och väntar igen. Ungefär på samma sätt som vi gjorde när vi poppade popcorn.
Ni vet hur det var. En gryta med olja och några hårda korn. Sen gäller det att värmen blir tillräckligt hög och att det finns tillräckligt med olja. Kornen sprängs och lyckan är fullständig.

Ja, om man tar kastrullen av spisen innan det blir för hett.

På samma sätt är det här när vi väntar på att träden ska grönska. Vi väntar på...att det ska strila tillräckligt med regn, vara tillräckligt många varma grader i tillräckligt många nätter.

Då kommer den.

Knopparnas explosion.

fredag 6 maj 2011

Ett BB och 35 mil

Ett BB och fem sjukhus. Det är ett av de scenarior som landstingets konsult Caj Skoglund lägger fram. Ett annat är att behålla BB i Gällivare. Framtiden för sjukvården i länet kommer att vara ett hett diskussionsämne i många år framöver.

Flera akuta problem finns redan. Befolkningen blir äldre. Vi blir färre norr om kusten. Det är svårt att rekrytera specialister i Norrbotten. Det föds inte tillräckligt med barn för att läkarna ska kunna upprätthålla sin kompetens. Vården är inte jämlik. Sedan 1990-talet har skillnaden mellan vem som får vård och vem som har behov av vård ökat. Idag går högavlönade och högutbildade dubbelt så ofta till läkare. Statens fördelning av skattemedel har förändrats och ska förändras.Frågan är om det nya fördelningssystemet ger pengar till att utjämna obalansen inom sjukvården.


Det finns i alla fall en obalans mellan vad vi tror att kommunen ska hjälpa oss med och vad de gör.Luleå kommun anser att det är godtagbar levnadsnivå att en tvåbarnsfar delar bostad med tre syskon och sina gamla föräldrar. Barnen kan alltså inte bo hos sin pappa. Inget fel enligt socialförvaltningen.

Däremot har regeringen ändrat sin inställning till hur få bensinstationer som det ska finnas utanför storstadsområdena. Gränsen är nådd för hur glest det kan vara mellan drivmedelspumparna. Det tycker regeringen till slut. Norrbotten får mest till att stödja bensinstationer och små butiker.

Nu är de till salu. De karakteristiska sekelskifteshusen i Kiruna. LKAB funderar på att låta privatpersoner köpa "bläckhornen" för att de ska bevaras på nya platser. Företaget satsar dessutom 50 miljoner kronor på forskning om framtiden för infrastrukturen i malmfälten. Med de nya pengarna breddas forskningsområdet till att även omfatta samhällsomvandling och logistik. Det sistnämnda kan läsas Kiruna, Malmberget och malmbanan.

Runt om i länet kommer 13 nya naturreservat att skapas. Här är hela listan.

Så här långt har våren kommit. Rabarbern växer, krokusen har blommat ut och i buskarna finns det blyga små scilla.

Heja Anna!




Svenska Dagbladet
06 May 2011

torsdag 5 maj 2011

Man kan verkligen hävda att det är kallt

Både ute på altanen och överallt i vårt land. Frosten bränner när jag trampar upp till brevlådorna.

I öronen ekar ett inslag från radion. Där reportern säger:


"Är det inte bättre att ungdomarna får ett jobb, än att de kan leva på lönen?"

Är jag på Nordpolen? Eller var har vi hamnat?

Ännu en gång får vi klart för oss att det finns minst två olika sorters människor i vårt land. De som räknas och de som ska vara glada att de finns till.

En genomgång av arbetslösheten i Europa visar att låga löner inte ger låg ungdomsarbetslöshet.

Det som sänker arbetslösheten bland unga är att deras utbildningar är kopplade till arbetsmarknaden. Att de får chansen under sin utbildning att visa vad de går för hos flera olika arbetsgivare. Detta system har Norge och Danmark, med lägst arbetslöshet och de högsta lönerna. 

De länder som har låga ungdomslöner har högst arbetslöshet bland unga.

Då säger arbetsgivarsidan att den undersökningen måste vara felaktig. Det kan inte vara sant.

Och kräver att alla unga ska arbeta för löner som inte ger dem chansen att leva. Det mest absurda förslaget är att alla ingångslöner ska frysas i tio år. Ni läste rätt; i tio år. Samtidigt går företagen bättre än nånsin. Varje dag får vi höra att de gör rekordhöga vinster.

Jag undrar om lönerna kan vara lägre än nu. Först ska ungdomarna arbeta i upp till tre månader utan lön för att "lära sig företaget", sen får de timanställningar med ofrivillig deltid.

Jag känner ingen person över 30 år som skulle arbeta under dessa förhållanden.

De skulle inte ha råd.

onsdag 4 maj 2011

Måste bara tipsa om Janes fina blogg

Vi var som skakade kolsyreflaskor inuti.

 Så beskriver Jane Morén känslan efter ett långt arbetspass på krogen. Visst är det så när man kommer hem efter alla kvällsjobb. Det pirrar i hela kroppen och knoppen är rastlös. Det vill som inte ta slut. Och det är då man måste ta till knep för att somna.

Mitt knep har alltid varit nattradion i bakgrunden och en lagom seg bok. Läs Janes blogg här.

En annan sida




Svenska Dagbladet
04 May 2011

Två sidor av samma beslut

Jag läser på den ena sidan om vad de välbärgade använder sina skattesänkningar till. Läs gärna artikeln här, eller i inlägget under.
Barnkalas för tusentals kronor. Med kulturellt alibi. Och det är väl bra. Pengarna används väl till museernas fromma. Men några sidor längre bak i tidningen får vi läsa om vad som händer med dem som betalar skattesänkningarna.

En diakon från Linköping berättar hur de som är sjuka tvingas sälja allt de har för att regeringen har tagit bort sjukbidraget. Det innebär att människor inte kan försörja sig utan att de måste gå till kommunen och ansöka om försörjningsstöd. För att få pengar till mat och bostad krävs det att denna människa gör sig av med allt som hon/han har sparat ihop under ett liv.

Och lyckas hitta en hyresbostad.

Det är ju inte helt lätt nu när alla ska äga sina bostäder.

Nästa krav som kommer att ställas på människor som drabbas av kroniska svåra sjukdomar- är det att de ska sälja sin bostad i tid och köa för en hyreslägenhet?

Nu vet vi vad skattesänkningarna används till




Svenska Dagbladet
04 May 2011

Det är ett år sedan de var gröna

Ja, ett år som går alldeles för fort. Nu står de där i sina rabatter och prasslar.
Både humlen och Kiruna rosen. Rasslar.

En enda knopp lyser ljusgrön.

tisdag 3 maj 2011

Majsnö

Ja, det är ett vackert ord som beskriver brustna förväntningar.

Någon har tryckt på pausknappen. Någon tycker att det gick för fort. De knoppande buskarna är fyllda med sjungande fåglar. De sitter i kö. Först får de största komma fram till talgbollarna, sen strömmar de andra till.

Penséerna står i lä med sina kalla rötter. Jag tar fram tjocksockor till mina kalla fötter.

Såg ni samtalet i Babel?




Dagens Nyheter
03 May 2011

måndag 2 maj 2011

Grönt

Allt knoppas men inget är riktigt grönt. Då är det bra med spretande krukväxter.

Denna dag är lite skev, eller annars. Jag vaknade klockan fem till ekosändningen där vi fick veta att Usama bin Laden är skjuten. I mitt ovakna tillstånd lät det som om de sände en ny radioteater. En känsla av overklighet spred sig i hela kroppen. Tankar om vad som ska hända  nu tog över och jag undrar verkligen om hans död betyder det minsta lilla för att vi ska sluta fred.

Jag hoppas. Hoppas hela tiden att alla de resurser som används för att slåss mot det vi i väst ser som fienden ska kunna användas till utveckling.

Pion

En knuten näve. En röd.