lördag 14 maj 2011

Tack kära bloggvänner

Den senaste veckan har jag fått två fina utmärkelser från två kära bloggskribenter. Jane Morén skriver och skapar bilder som får mig andlös.

Den andra sände Sophia Callmer skribent och fotograf från Österlen. I dagarna har hon och Anna Gunnert haft premiär på sin tidskrift Österlen 360 grader.

Jag är så glad och stolt över att ni uppmärksammar mig.

Jag vill gärna sända denna utmärkelse vidare till många av de fina bloggar som jag har träffat på. Alla ni som skriver ner och formulerar era tankar för att vi andra ska få läsa dem. Alla borde få en utmärkelse. Men jag ska välja några som jag läser ofta.

Kattjakten som Katja skriver.
Evas värld som Eva S skriver.
Victor Estbys skriverier.
Ingen humor utan allvar som Lena skriver.

Både och hon var både och
Svenska Dagbladet
14 May 2011

fredag 13 maj 2011

Slutet på dagen

Vad husen kostar i länet kan du läsa om här.

Veckan som gickNässlor vill jag ge till de chefer på socialförvaltningen som inte förstår när ett brott är ett brott. Jag ryser när jag hör hur den ansvariga sjuksköterskan säger: Vi har inte för vana att anmäla våra kunder. Vem ska då anmäla brott som sker på Luleå kommuns boenden?Nässlor är inte bara dåligt. De gör inte bara ont. Vårens bästa soppa är denna: Plocka 2 liter späda nässlor och toppar.. Skölj dem. Koka upp 1,2 liter vatten. Lägg i nässlorna och låt det koka i en kvart. Ta av och sila spadet i en kastrull. Hacka nässlorna smått. Lägg i två buljongtärningar i spadet. Koka upp. Gör en redning på två matskedar kallt smör och tre matskedar vete mjöl som du lägger i. Koka i fem minuter. Lägg i nässlorna och häll i en halv deciliter grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett löskokt ägg, lite rädisskivor och något strå gräslök.

Vargen från Gällivare trivdes aldrig i det sommarvarma Dalarna. Varje dag har sändaren på vargen visat hur han snabbt rör sig norrut. Mot renbetesland. I Arjeplog fälldes en björn. Länsstyrelsens personal sköt den i skyddsjakt.
Vi vill alla ha ett hem. Bostäderna i hela landet har ökat i pris. Ägarlägenheter är en form av eget boenden som regeringen har infört. Det blev inte populärt.

Mellan hägg och syren

När blommar syrenen här vid älvens strand? Inte denna vecka i alla fall. En vecka med körsbärsblom, äppelblom, vitsippor, gullvivor och allt annat som hör försommaren till får mig att längta- efter doften genom sovrumsfönstret och den milda midnattssolen. Ljusare blir det oavsett ruggiga vårkvällar. I natt märkte jag aldrig att det var några mörka minuter.

onsdag 11 maj 2011

Strömmingsmiddag i Västerviken

Vissa dagar är bara så bra. Igår var det en sån dag. Härliga möten och god mat. Jag fick möta mina bloggvänner Eva, Jane och Victor. Vi pratade om varför vi skriver nästan varje dag.

Glädje, glöd och lite galenskap.

Det är min motivation. Nu ska jag rama in Janes fina bild, läsa Evas böcker och börja på Victors bok. Victor har fått stipendium, Lasse o'Månssons, från Sala. Tid att skriva fler goda böcker.

Vi möttes på Nytorget i strålande sol. Sen for J och jag till Västerviken i Strängnäs. Där mötte vi M och njöt av en ljum sommarkväll på Edsbacka bistros altan.
 
Vit sparris, strömming och creme brulé... Ett riktigt middagspoem.

Mälarens vågor var blå ända till vi vände hem.

Då mojnade kvällsbrisen och vi såg ut över en silvrig spegel. I några få minuter var ytan helt blank och metallisk. Sen mörknade kvällen och allt var vanligt igen.

tisdag 10 maj 2011

När vänster blir höger och tvärtom

Ibland blir fel mer än rätt. Som när vi svänger åt fel håll och får njuta av kvällssolen på bron.
Sen hamnar vi på en parkering med paradisvackra träd. Det hade vi aldrig gjort och sett utan att höger blev vänster och tvärtom.
Allt är vackert när solen skiner och det finns blommor överallt. När fåglarna sjunger och ropar efter varann. När doften av hägg smyger in i rummet och får mig att drömma om sommarlov.

Han är arg! Otroligt arg. Jag är glad att jag inte tittade på teve.
Dagens Nyheter
10 May 2011

måndag 9 maj 2011

Om teknikförvirring

Igår när jag packade frågade S hur det är att vara så förvirrad när det gäller nya funktioner på mobilen och i datorn. Osäkert, svarade jag. Och berättade om hur det var när vi jobbade med de första pcarna.

Är det någon som  minns hur lätt det var att hela texten försvann fem minuter före den skulle vara inne på redigerarnas bord?

En skräckupplevelse var när jag hade skrivit hela kvällen på nästa dags huvudnyhet och en säkring gick. 20 000 tecken försvann. Och jag fick skriva som en galning för att få ihop en text till nästa dag. Men det var ju i DOS-tid när familjen Hedenhös vandrade längs med älvdalen. Men det sätter spår.

Den där skräcken att allt ska försvinna är för evigt ristad i mig som på en runsten.

Tur att det mesta går att fixa nu när vi är så beroende av datorerna.

söndag 8 maj 2011

Läs Göran Greiders reportage här
Dagens Nyheter Weekend
08 May 2011

Läser Göran Greider

Han besöker Lunde i Ådalen. Det är 80 år sedan skotten den 14 maj. Det är så skönt att få läsa en text som är som en bildningspromenad, en inbjudan att ströva mellan då och nu. En chans att få vila på vägen. Det finns ju många berättelser om Ådalen 1931. Viktigast förutom vittnenas är Bo Widerbergs film Ådalen 31. Jag är helt säker på att vi som sett den, bär på en bild av vad som hände som är hans, inte vad som skedde i verkligheten. Göran Greider plockar in filmen som en del av det pussel som har skapat det samhälle som vi lever i idag.

Ett samhälle mellan skotten i Ådalen, Saltsjöbadsavtalet, Grundskolan, Vietnamrörelsen och Moderata ungdomsförbundets utskänkning av av alkohol till ungdomar.

Speglingar.
Vi väljer vilken spegel som vi vill spegla oss i.