fredag 15 februari 2013

Återuppstår proggig ko?

Norrlåtar och Norrrbottens Järn kommer att spela tillsammans i maj. Kommer ni ihåg det fina LP-konvolutet där Bertil Sundstedt hade avbildat "Ko över Sarek"?

Denna veckas stora publikdragare var Mikael Wiehe. Han reser med sin alldeles egna kompott av ny musik, predikan och det vi minns och vill lyssna till om igen. Låtarna från Hoola Bandoola tål till och med att nötas på en gång till.

Utnött känner sig däremot påven. Han avgick mycket oväntat och ny kallas konklaven in från hela världen. Undrar hur lång tid det tar innan röksignalerna från valet har rätt färg.

Allt större löneskillnader finns det mellan de verkställande direktörerna i de börsbolagen. Nu går det 46 industriarbetarlöner på en direktörs lön. Det konstigt att de som sliter inte får ta del av produktivitetsökningarna. Senaste jämförelsen visar att du som tjänar 23 000 per månad skulle ha tjänat 34 000 kronor per månad om löntagarna hade fått ut vad värdet på arbetet ökat med.

Bostadsrätternas priser slår rekord i hela landet. I Luleå kostar den hittills dyraste 40 000 kronor per kvadratmeter. Jag undrar när det ska byggas nytt? Eller ska alla behöva frukta för att hamna på gatan om livet tar en sväng mot låga inkomster? Är det så vi ska hålla oss lugna, för att slippa hamna på gatan?

Det undrar jag när jag idag promenerar i Stockholm. I varje hörn, i nästan varje port vid Odenplan sitter en EU-invandrare och tigger. Kanske de som slarvade bort över 325 miljoner kronor från Panxia när de fraktade sedlar och mynt mellan banker och butiker skulle tänka en gång till. Konkursförvaltaren ha hittade 138 kronor.


torsdag 14 februari 2013

Doften av Amerikat

Det var först när jag gick  på gymnasiet som den amerikanska traditionen med Valentine's day dök upp utanför mormors lägenhet. Ja, då återvände dom som varit ett skolår "over there" och flera utbytesstudenter från USA kom till vår skola. Vad vi hittade på?
Jo, det bakades kakor och fixades uppträdanden och disco. Långt från den ros-terror som drabbade skolorna för några år sedan.

Alla hjärtans dag var allra mest mormors födelsedag. Den dag när tant Ullas paket från Palatine, Illinois, (utanför Chicago) kom fram.

Mormor Signe ropade glatt: -Nu har Valentinapaketet  kommit med båten- nu får ni komma och se vad vi fått. Och där fanns doften av amerikanska tjusiga modetidningar som mostrarna bläddrade i, paket med klänningar med styvstärkta underkjolar, Barbiedockor med böjbara ben och fullt av kort med hjärtan på. Kort som spelade, doftade och som glittrade. Nästan julafton.

Där inne satt vi och längtade till det Amerika som fanns i det stora paketet. Varje år från 1962 fick vi smakprov  på det vi läste om och aldrig annars såg. Vi fick känna på riktiga amerikanska tyger. Ni vet tvätta, hänga och bara ta på. Nylonskimrande finkläder. Smink från Avon. Doftande sudd och häftiga självlysande tuschpennor. Och så var det det där med alla korten med hjärtan på. Dem förstod vi oss på efter att ha läst Kittyböcker. Nancy Drew lärde oss allt om hur det gick till.

Men aldrig att vi beställde rosor till dem vi vara kära i på skolan, aldrig att vi skrev kort till dem som vi beundrade på avstånd. Det blev ett disko med amerikanska kakor och ett uppträdande av några elever i aulan.

Idag ska jag fira med fina bloggvänner. Inte för att vi håller reda på att det är Alla hjärtansdag, utan för att det är så roligt att mötas ibland.


tisdag 12 februari 2013

Älv-or

Det var fem månader sen den senaste tvätten hängde och torkade. Då böljade sensommargräset på ängen och tvättlinan hängde högt över marken. Idag spelar den låga morgonsolen över ett en meter djupt snötäcke. Och jag undrar hur snön kan hålla sig kvar runt den tunna plastlinan. Hur går det till?
Björkarna har fått glittrande täcken för att hålla värmen.

Ute på älven dansar älvorna. Här behövs inga maskiner för att skapa spännande stämning. Vi kan bara le när vi hör om tekniskachefen i Landskrona som installerade en dimmaskin i en rondell och på köpet fick han ishalka och trafikkaos. Hur gick det till?

måndag 11 februari 2013

Plättar

På gränsen mellan sol och grådis bryts himlen i två delar. Som om vi har två världar. En där vinterdagen känns tung och kylig, en där ljuset i snön lockar till glädje. Det är så där de flesta dagar även om vi inte ser var ljuset bryts.

Vars dagen leder. 

En av mina vänner skriver idag om ett ord som kan orsaka lite grus i maskineriet. 

Om du blir bjuden på plättar i norr så står där pannkakor, eller crepes på bordet. Men får du chans att äta pannkaka så kommer den frasig ur ugnen i en långpanna. Skrivet ur ett perspektiv från söder. 
Småplättar kan vi alla fatta vad det är, eller hur? Frasiga med blåbärs sylt.