lördag 9 april 2011

I morse

kom solen in genom fönstret åt öster. Det är den första gången denna vår. Bara några få dagar varje år står den lagom högt mellan Norrbottensgården, björkarna och de stora granarna. De få minuterna fylls rummet med ett varmt ljus som lurar mig att sommaren är här.

fredag 8 april 2011

Ingen humor utan allvar

Ibland blir jag helt uppfylld av glädje när jag läser bloggen Ingen humor utan allvar. Idag har L träffat vår bostadsminister och hon gör en reflektion som alla måste få läsa. Hon börjar så här: Hans skjorta är skrynklig. Den är alltså inte slätstruken. Sen måste ni läsa resten här

Krokus i rabatten

Tänk att ha en liten rabatt i söder. Skyddad från vind och rusk. Då skulle våren redan ha kommit hit, på samma sätt som i Bredviken.

Till Gällivare har ett ovanligt ljusfenomen kommit. Vad kan det vara som liknar en manet i nattskyn.

I Haparanda får besökarna i affärshuset där Rusta och Naturkompaniet finns titta ner. Hela golvet sjunker.



Utställningen Tiet Ruijhaan - vägen till Ruija har öppnat på Norrbottens museum.. Den handlar om arbetslöshetstid, men i 1830- och 1860-talets Tornedalen och finska Lappland.
För den tidens fattiga satar gällde det att dra utomlands och en lysande framtid målades upp för den som drog till Nordnorge.Drömnorge som hägrade på samma sätt som arbeten i Oslo hägrar för arbetslösa ungdomar idag.

Leif Pagrotsky skriver i NSD om marknadens påverkan på våra liv. Om hur resenärer på tåg lämnas utan möjlighet att ta sig fram till målet. Om hur privatiseringen av vården öppnar för att bolag lurar till sig skattepengar som borde ha använts till patienterna.

En stor arbetsmarknad spår arbetsförmedlingen och håller mässa för dem som vill jobba i de nya gruvbolagen. Hela Kulturens hus mötte arbetssökande från hela Norrland.

Men kommunikationerna mellan södra Sverige och norra Norrland har hakat upp sig på många olika vis. Tågen försenades av att en stolpe rasat på det norra spårområdet i Stockholm. På Arlanda slogs elen ut i en del av terminal 5.

Regeringen byter ut styrelseordföranden Ulf Adelsohn i SJ. Och satsar på att bygga ut järnvägen. Ulf Adelsohn tycker att det är lika bra att sluta för att han inte tror på att fler järnvägsbolag ryms på spåren.

Kommunikationer och elförsörjning ligger på näringsminister Maud Olofssons bord. Denna vecka har centerpartiets medlemmar börjat tala om vem som ska efterträda hennes och när det ska ske. Distriktet i Norrbotten vill gärna att hon ska stanna kvar.

onsdag 6 april 2011

Funderingar om ord

Jag håller på och läser massor av böcker just nu. Vissa som jag bara tar mig igenom, andra som jag vilar i. Det är spännande att se hur de olika författarna har så olika hastighet i sitt berättande. Hur de använder förflyttningar i tid och rum för att föra berättelsen framåt.

Hur hemmet i historierna blir en symbol för mycket som en bostad aldrig är.

Och så tänker jag på min före detta kollega som skrev om hur tullens fönster var blanka av tårar när gränsen mellan Finland och Sverige suddades ut. Bilden är ju jättebra. Till och med tullhuset sörjer de förlorade arbetstillfällena. Men blir den för mycket? Blir bildspråket för mycket i vissa texter? Det tänker jag på idag.

Jag har fått en bild från


min resa till Stockholm i januari.

Den passar idag då jag sitter här i snöyran. Slask. Men också ett lager med snö som skyndar på snösmältningen.

Jag och Maria står framför hennes fina bilder. Då i midvintern var det redan mörkt ute och vi halkade omkring i saltsnöröran på kullerstenarna. Tur att det finns möjlighet att titta in i alla små gallerier. Varje utställning är som en ny värld.

tisdag 5 april 2011

Är vi bättre föräldrar

för att vi använder barnvakter? Det och mycket annat ville Svd undersöka. Läs om hur barnvaktföretag, föräldrar och barnvakter förhåller sig till barnens behov.

Idag avslutas artikelserien med kommentarer. En pappa skriver ungefär så här: Jag tycker synd om de föräldrar som missar tiden med barnen och arbetar övertid.

Fler pappas pannkakor till barnen!

Ostadiga vårtecken

 Kråkorna kraxar. Celina, hon åker kana på den tunna morgonisen. Sen blir det ett ordentligt liv ute på altanen. Varken fåglarna eller den förvånade katten uppskattar att de hamnar på samma plats. Slokörad kliver hon in i köket. Pälsen putsas. Sen rusar hon upp till utsiktsposten på övervåningen.

Jag halkar, på ett klumpigt sätt. Dundrar mot altanens vägg. Det är helt otroligt hur halt det är på de gamla plankorna. Och vackert i morgonsolen. Det är som om allt målas med färg från en annan palett.

Nyponen glöder. Jorden ångar.

Halkigt, ostadigt men den är på gång.

Ett osäkert steg i taget

måndag 4 april 2011

Om hur vi ser på var vi bor

Ingrid Hedström skriver om hur olika vi ser på våra hem. Tack säger jag. Det finns mycket annat att tänka på än att byta kök.

Småföretagare

har inte kollektivavtal för sina anställda. Det är för krångligt säger Anders Fogelberg och vill att Företagarnas medlemmar ska få hitta på sina egna avtal!!!

Blå måndagstankar

 Det första ljuset en alldeles vanlig måndag i april. I natt var det inga plusgrader men en helt klar stjärnhimmel. Morgonen började med fågelkör och kattprat. Igår smälte all is bort från gårdsplanen så nu slipper jag ta ofrivilliga danssteg på väg till brevlådan.

Igår var det så härligt lätt att promenera runt i byn när luften innehöll så många löften om vår. Idag är det knastrande och gnistrande vårvinter igen. Trots det ljuvliga ljuset och den vackra fågelsången finns det en känsla av overklighet. Jag hänger inte riktigt med. Gick något parti till val på att vi som nation ska delta i fler krig?

Det känns som om vi har för små skor som hela tiden ger oss skavsår.

söndag 3 april 2011

Va? Könskvotering finns!

Angela Merkel. Hon inger respekt. Och det uppfattar Tysklands 30 största bolag. Läs här om deras frivilliga könskvotering till styrelser och ledningsgrupper.