fredag 9 mars 2012

Trådkommunikation på riktigt


"Trådtradare" fraktar malmen
En elektrifierad väg med "trådtradare". Sannolikt blir det så malmen från Pajalagruvorna ska transporteras till Svappavaara.
Trafikverket tittar just nu på en lösning, rapporterar SVT Nordnytt.

Den första juni ska Trafikverket vara klar över hur den tio mil långa vägen mellan Kaunisvaara och Svappavaara ska elektrifieras.
- Man kan kalla det trådtradare. Det har funnits på försök i andra delar av Europa. Det finns flera som tittar, inte minst Volvo och Scania är ju väldigt intresserade av att hitta framtidens lastbilar som är fossilfria vilket vi också tycker är bra, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd för Nordnytt.
Kostnaden beräknas till cirka en miljard kronor. I Trafikverkets uppdrag ingår också att undersöka möjligheten för att få in privat kapital till projektet.Jag ska skicka en blå anemon till kommunikationsminister Catharina Elmsäter-Svärd den dag en trådväg kommer att fungera mellan Pajala och Svappavara. Är det någon förutom vår kommunikationsminister som tror att en tråd dragen längs med skogsvägar inte behöver tillsyn dygnet runt? Tio mil där långtradarna ska rull dygnet runt med malm som ska lastas på järnvägsvagnar innan den fraktas till Narvik. Ett sårbart system. Ett system som jag undrar om vår minister hade vågat presentera i Stockholm. Ibland får jag för mig att antalet mil till huvudstaden avgör hur vidlyftiga de politiska förslagen blir.

Läs kommentarerna till denna futuristiska form av trådkommunikation "in real life" här.


Denna vecka har vi, vår ansvarige utgivare och alla läsare diskuterat kommentarerna på webben. Läs Anders Ingvardssons blogg här och se vad olika läsare tycker. Vi lägger ner mycket tid på att läsa alla kommentarer. Och det ska de vara värda. Eller hur?
På låtsas är det i alla fall när Hyptnositören spelas in i Norrbotten. Den stora filminspelningen är den dyraste i filmhistorien här. Efter en lunch med köttbullar fick skådespelarna berätta om hur det är att göra en riktigt våldsam thriller i lugnet uppe på Kronan och i Älvsbyn.
onsdag 7 mars 2012

Var du bor avgör din hälsa

Honeymoon heter denna sirliga blomma. Smekmånad. Det har inte vår regeringen längre. Nu får vi veta vad som sker bakom försvarets hemligstämpling och i vår statsministers huvud.

Vi lever i en James Bondfilm påpekade min gamla mamma. Hon som väldigt ofta sitter uppe och ser om dem. Ja, vi lever i en verklighet där våra två största partier, moderaterna och socialdemokraterna, har tagit olika beslut i regeringsställning som innebär att vi som stat ska hjälpa världens värsta diktatur att bygga en 35 byggnader stor vapenfabrik. Bort all kritik av Saudi Arabien, in rullar dollar.

Glöm stödet till de människor som lever i dessa religiösa helveten på jorden.

Vad sa statsministern? Jo, han tog upp paret Myrdals falnande arv. I en intervju om framtidens sjukvård föreslår han att alla har sitt eget ansvar för vilka sjukdomar som de drabbas av. I bästa storebrorsanda pratar han om vikten av att alla gör vad de kan för att inte bli sjuka.

Individen har lösningen på alla problem enligt Fredrik Reinfeldt.


(Glöm inte att hans fru Filippa Reinfeldt sjukvårdslandstingsråd föreslår att patienterna ska bota sig själva med hjälp av en dator.)


Samtidigt visar nästan all forskning att det är vår ekonomiska status och våra gener som avgör hur länge vi får leva friska.


Det ser vi när vi tittar på hur lång vår medellivstid är i Sveriges alla olika postnummerområden.

Höga inkomster och god utbildning ger ett långt friskt liv, motsatsen ger ett kortare liv.

Lite kan vi påverka genom att äta bra mat, röra oss mera och hålla oss borta från alkohol och droger.

Mer kan vi göra genom att låta bli att röka. Men kommer Fredrik Reinfeldt att införa tobaksförbud för att förbättra folkhälsan, eller begränsa antalet vinflaskor som vi får köpa per vecka?

Dessa två åtgärder skulle kunna förbättra hälsan mer än alla andra åtgärder tillsammans! Men vill vi leva i ett hälsofascistiskt samhälle där alla som inte följer strikta regler är förlorare?

tisdag 6 mars 2012

Nu är viktigast

Ibland blir en dag fylld av en enda bokstav. Idag är det ve som hela tiden dyker upp.

Vit, vacker, vår, vinter, varm, vaniljdoftande, vantar.

Då är det lite lättare att hitta till nuet och att inte titta på vad som ska bli eller har varit. Det skriver Eva S om idag. 


Det är verkligen viktigt att sluta med att forsa fram mot morgondagen utan att märka vad som sker idag.

måndag 5 mars 2012

En bild

Ibland blir det inte som man vill. Efter två dagar i verkstaden är det en bild som jag är nöjd med. En bild. Undrar om det beror på på att så mycket annat vill ta plats när jag sitter där och försöker använda min otränade vänstra hjärnhalva. Ja, för visst är det den vänstra som jag ska använda när bilder ska bli till?

Både ettor och nollor

Både jag och den nyglaserade verkligheten är digitaliserade. Solen gömmer sig bakom moln fyllda med iskristaller.
Allt ser ut som om fader frost finns. Kommer ni ihåg den ryska sagan om fader Frost. Den passar bra idag när deras nya fader Putin har gripit tag om den politiska makten med hjälp av sagolika metoder.
Gamla mossiga metoder.

Måtte tiden tala för det ryska folket. För deras rätt till mer verklighetsnära valresultat.