lördag 29 mars 2014

Nya sånger i rönnarna

Vi ställer fram möblerna på altanen och ställer fram klockan en timme innan vi lägger oss. Nu stundar tidiga morgnar och ljusa kvällar. 

Nya sånger från rönnarna och massor med snösmältning.

Ute i solen lyssnade vi till planen som var på väg mot Kallax och F21. Men läser i NSD om hur planen blir till reservdelar på grund av att ingen förmått stoppa det nya datorsystemet för verkstäderna. Ett system som stoppat leveransen av alla delar i snart två år...


fredag 28 mars 2014

"Hitte på" och Hitta annatImpression, att leka med ljuset, dagens vardagsjobb vid köksbordet. Det är inte så länge sen vi hade haft sju timmar solsken på tio veckor. Det är nog därför dosen med d-vitamin ger massor med inspiration.

Jag måste ta tllbaka ett av gnällen från igår. Annie Lööfs "hitte på" blev en nyhet som alla talade om. Med rätta. Tack ekot för att ni gjorde ert jobb.

Nu undrar jag när Maud Olofsson tänker stå för att hon gav klartecken till Vattenfall när köpet av Nuon genomfördes. Aldrig har väl så många miljarder av skattebetalarnas pengar förskingrats så fort.

Pengarna är en sak men förskingringen av tilltron i samhället är så mycket mer skadlig för oss. Kan vi inte hysa tilltro till någon av våra institutioner så ramlar hela bygget ihop. Det borde både Annie Lööf och Maud Olofsson begripa.
torsdag 27 mars 2014

Koltrasten är det bästa denna dag

Det gäller att ha en skönsjungande koltrast som ingång till bloggen idag när jag tänker gnälla lite grann. Ja, jag blir så där gnällig när professor Lars Calmfors för femtioelfte gången hävdar att ungdomars löner är för höga. Jag kan inte begripa varför han inte istället anser att de som har höjt sina löner och ersättningar med flera hundra procent de senaste åren borde ha begripit att det är till stor skada för samhället.

Professorn begriper inte att ingen kan ens idag både bo och äta med de lägsta lönerna. Är du ung får du räkna med att betala minst sex tusen kronor för att få hyra en etta. Ja, om du inte ha svintur. Då kan du kanske komma över ett andrahandskontrakt på 4.500 kronor.

Men ska du hyra en lägenhet som finns i bostadskön, eller med hjälp av att dina föräldrar borgar och delar ett lån med dig köpa en etta då är det minst 6 000 kronor per månad som gäller. (Banken kräver dessutom att du ska kunna betala 9 000 kronor för att räntan kan ju snabbt höjas.)

Vad får då en vanlig ung person ut efter något år på arbetsmarknaden?

11.000-13.500 efter skatt. Om du har heltid. Och det har inte många unga som jobbar i butik, på restaurang eller inom kommunerna.Lars Calmfors kan ju själv försöka bo och äta - leva på de pengarna.

Mitt i dessa tankar om hur gamla män med höga löner kan sitta och gnälla på ungdomar utan att ha fog för det hör jag hur ekot på radion berättar att Maud Olofsson vägrar komma till en utfrågning i riksdagen. Våra folkvalda vill veta mer om hur hon tänkte när hon lät Vattenfall köpa Nuon och bränna upp miljarderna. Dessutom vill riksdagen veta vilka fler statsråd som var informerade.

Men Maud Olofsson har sagt nej och det stöder hennes efterträdare Annie Lööf. Hon hänvisar till att det inte är ovanligt att fd statsråd låter bli att komma till utskottsförhör. Göran Persson tar hon som ett exempel på vilka som uteblev.

Men reportern gör något helt oväntat hon frågar i riksdagen om det är vanligt att fd statsråd uteblir när konstitutionsutskottet kallar till förhör. Och se, i riksdagen finns det bara en enda notering om att ett fd statsråd uteblivit och det var inte Göran Persson.

Bra jobbat säger jag till ekot. Men sen... nu kommer gnället...i de senare sändningarna har producenten tagit bort inslaget där Annie Lööf påstår att det är vanligt att fd statsråd uteblir och att hon har fel.

Varför då?

 Varför får vi inte höra när Annie Lööf  hittar på?
onsdag 26 mars 2014

Heja Sascha!

Idag håller jag tummarna för Alexander när han åker sitt korta program på KonståkningsVM i Japan. Då finns det inte så mycket mer jag kan göra. Ja, förutom att förundras över att inte någon av de artiklar som berättar om Alexanders framsteg nämner att han lever i Luleå och har bott här sen han lärde sig gå. I dessa reportrars tankemodell är det helt avgörande att han är född i Sankt Petersburg.

När hans tränare mamma Irina och pappa Alexander räknas upp tillsammans med Catarina Lindgren som är koreograf och född i Piteå skulle man helt enkelt kunna tro att det är Catarina som bor i Sverige. Men det är fel helt fel. Hon har verkat som koreograf i USA i många år. Det är så konstigt att vi måste poängtera var Alexander är född i stället för att tala om hur han har kämpat i minst 18 år för att nå den position där han är i dag.Och de 18 åren har han tillbringat på isar i Luleå.

tisdag 25 mars 2014

Rosen knoppas och gammelsnön försvinner sakta i norr

Natten var frasande kall och ändå så hänger tvätten torr. Då är det vår, eller? Ja, runt huset har vi flera olika årstider. Nere på ängen står S bil på vinterförvaring. Där har snön inte rörts på hela vintern. Och se, det är där islagren ligger tätt och har svårt att smälta.

Det är när jag ser denna gammelsnö som jag förstår att det är svårt för renarna att hitta mat. Men bara ett tiotal meter mot söder knoppar sig Kirunarosen. Helt otroligt att den vågar trots att minusgraderna dyker upp varje natt.  Den ska ju tåla zon 8 och det är väl därför värmen mot söderväggen får just den att vakna allra först.

Det var dagens rapport från våren vid älvens strand. Sol, plusgrader och hopp om snabba framsteg.måndag 24 mars 2014

söndag 23 mars 2014

Sitta stilltid

Ibland stannar livet upp. Det bara blir och så får jag stillsamt och med tålamod hålla mig helt stilla. Fick ett blodtrycksfall natten mot lördag som fick mig att tippa omkull på mitt högra ben. Ett ben som nu är obrukbart. Får istället välja att sitta på övervåningen och vänta på att foten ska börja funka igen. Trappan verkar livsfarlig ... så med hjälp av familjen kan jag överleva. En kopp te där och en panodil här gör väntan lite mindre lång. Fick tips om att kika in på pintrest nu när jag har tid att fylla. Superkul. Helt beroendeframkallande. 

Bilden är från en nystädad kväll i veckan. Lika stilla som jag borde vara. Vad fyller ni en påtvingad sitta still tid med?