torsdag 27 mars 2014

Koltrasten är det bästa denna dag

Det gäller att ha en skönsjungande koltrast som ingång till bloggen idag när jag tänker gnälla lite grann. Ja, jag blir så där gnällig när professor Lars Calmfors för femtioelfte gången hävdar att ungdomars löner är för höga. Jag kan inte begripa varför han inte istället anser att de som har höjt sina löner och ersättningar med flera hundra procent de senaste åren borde ha begripit att det är till stor skada för samhället.

Professorn begriper inte att ingen kan ens idag både bo och äta med de lägsta lönerna. Är du ung får du räkna med att betala minst sex tusen kronor för att få hyra en etta. Ja, om du inte ha svintur. Då kan du kanske komma över ett andrahandskontrakt på 4.500 kronor.

Men ska du hyra en lägenhet som finns i bostadskön, eller med hjälp av att dina föräldrar borgar och delar ett lån med dig köpa en etta då är det minst 6 000 kronor per månad som gäller. (Banken kräver dessutom att du ska kunna betala 9 000 kronor för att räntan kan ju snabbt höjas.)

Vad får då en vanlig ung person ut efter något år på arbetsmarknaden?

11.000-13.500 efter skatt. Om du har heltid. Och det har inte många unga som jobbar i butik, på restaurang eller inom kommunerna.Lars Calmfors kan ju själv försöka bo och äta - leva på de pengarna.

Mitt i dessa tankar om hur gamla män med höga löner kan sitta och gnälla på ungdomar utan att ha fog för det hör jag hur ekot på radion berättar att Maud Olofsson vägrar komma till en utfrågning i riksdagen. Våra folkvalda vill veta mer om hur hon tänkte när hon lät Vattenfall köpa Nuon och bränna upp miljarderna. Dessutom vill riksdagen veta vilka fler statsråd som var informerade.

Men Maud Olofsson har sagt nej och det stöder hennes efterträdare Annie Lööf. Hon hänvisar till att det inte är ovanligt att fd statsråd låter bli att komma till utskottsförhör. Göran Persson tar hon som ett exempel på vilka som uteblev.

Men reportern gör något helt oväntat hon frågar i riksdagen om det är vanligt att fd statsråd uteblir när konstitutionsutskottet kallar till förhör. Och se, i riksdagen finns det bara en enda notering om att ett fd statsråd uteblivit och det var inte Göran Persson.

Bra jobbat säger jag till ekot. Men sen... nu kommer gnället...i de senare sändningarna har producenten tagit bort inslaget där Annie Lööf påstår att det är vanligt att fd statsråd uteblir och att hon har fel.

Varför då?

 Varför får vi inte höra när Annie Lööf  hittar på?
Inga kommentarer: