lördag 6 april 2013

Vad är en människa?


Jag tänkte presentera lite gubbsjuka som publiceras idag i Aftonbladet. Det är Staffan Heimersson som fabulerar. Jag undrar hur redaktionen anser sig ha råd med denna otänkta ordmassa. Är han och de andra männen som han "citerar" hotade av att Hollande väljer att ta sina vallöften på allvar?

"Vi pratade politik. Fransk politik. Bara elände. Stolsgrannen, en konsthandlare från Montpellier, fortsatte: ”Under Hollande är vi alla Les Misérables.”
Han hade syftat på att om inte socialisternas huvudkandidat, den briljante Dominique Strauss-Kahn, på ett hotellrum i New York förgripit sig på en invandrad städerska hade Frankrikes socialistiska regering haft ett annat ledarskap än François Hollandes stolliga och kapsejsade.
”Hollande”, sa sedan en diplomat i Paris, ”är det största politikerfiaskot i Efterkrigseuropa. Allt han rör vid går åt skogen”...

Hur en person som ägnar sin fritid åt att utföra planerade sexuella övergrepp på flickor och unga kvinnor i organiserad form kan vara briljant i Staffan Heimerssons ögon, berättar mer än den gamle korrespondenten antagligen vill. Ja, om hans syn på människor och människors värde.

Om varför kvinnor tjänar två miljoner kronor mindre än männen i vårt land. För de män som tänker likt Staffan Heimersson, ser och såg, ju inte kvinnor som människor utan som något annat. Obstakler.




fredag 5 april 2013

Han höjer arvodet med 70 procent

Idag läser vi om familjen i Kalix som hittade en konserverad larv bland kantarellerna. En produktutveckling kanske?

En person som hela tiden utvecklade sin verksamhet var Göran Gustafsson. Denna vecka delas vetenskapliga priser ut av hans stiftelse till bland annat Thomas Helleday som utvecklar en metod att döda cancerceller utan att påverka kroppen på samma sätt som vi gör med cellgifter eller strålning. Göran Gustafsson började som skogsarbetare i Norrbotten.

Han har blivit en av de hjältar som vi kan se upp till. En annan är Linus Persson. Ja, han avgjorde torsdagens match mellan Luleå hockey och Färjestad efter tolv sekunder i förlängningen

Vår statsminister ser Marcus Wallenberg som en hjälte när han arbetar som ordförande i LKAB. I år har ordförandearvodet höjts med 70 procent, och lönerna med 6 procent över tre år.

Under veckan har socialdemokraterna kongress i Göteborg. Denna gång har SSU fått igenom en av sina hjärtefrågor. Nu kommer partiet att ha ett krav på att alla arbetslösa ungdomar ska få delta i en arbetsmarknadsåtgärd inom 90 dagar. En reform som skulle kosta cirka 2 miljarder kronor.

En nyhet som dominerar utlandsbevakningen denna vecka är vad som ska hända i konflikten mellan USA och Nordkorea. Jag har inte riktigt förstått vad som har hänt. Var det USA som började trappa upp konflikten när de övcade med bombplan när gränsen, eller var det Nordkorea som började med att hota amerikanerna?

Denna vecka var kort men intensiv. I Luleå bor numera fler än 75 000 invånare. Några av dem vill bli nästa kommunalråd. Det är bra om många ställer upp och presenterar vilka frågor som de vill driva. Men får vi verkligen veta vad som denna veckas kandidater tycker är viktigast?

torsdag 4 april 2013

Detta har vi inte råd med

Det beror på var vi vänder blicken. I söder förnimmer vi våren där snön dragit sig tillbaka, i norr finns inget som visar på att det är den 4 april. Så är det med massor av företeelser som vi upptäcker. När vi får hjälp av  andra riktar de ofta strålkastaren mot just det som de vill berätta.

Den ena berättar att alla fått en månadslön extra på grund av att skatten på löner sänkts, den andra att budgeten till vård skola och omsorg skulle ha varit 480 miljarder högre om skattepengarna hade använts där.

Den ena ser jobbcoacher som en möjlighet att få fler människor på den ordinarie arbetsmarknaden, andra ser coacherna som en utgift. Ja, de enda jobb som de genererar är jobbcoachers egna. 4,7 miljarder kronor har betalats ut till privata bolag som tar ut en fjärdedel i vinst. Var fjärde krona som skulle ha använts till coachning går direkt ner i ägarnas fickor.

Jag ser det som förskingring. Inte av miljarderna främst, utan av den tillit som vi har byggt upp. Det är den största kostnaden.

onsdag 3 april 2013

Två miljoner skäl att dela på ansvaret

Idag undrar jag om de drömmar som vi har burit på har gjort oss blinda för alla förändringar. Vem hade kunnat tänka sig att en person som har arbetat hela sitt liv skulle få en så låg pension att det behövs ett tillskott? Inte jag i alla fall. Idag börjar Elisabet Hedmans artikelserie om Fattigsverige av idag.

I den berättar professor Lena Abrahamsson att i genomsnitt, tjänar alla män 2 miljoner kronor mer per arbetsliv än kvinnorna, i Sverige. Två miljoner orsaker till att ställa helt andra krav på männen än på kvinnorna? Ja, de kanske skulle ta över hela ansvaret för familjen nu när de tjänar så många fler kronor? Kvinnorna tvingas att ta extra jobb för att kunna överleva efter 65. Det "nya" pensionssystemet ger inte pensioner som någon kan leva på, möjligtvis överleva på.

Bo Könberg som var folkpartistisk socialförsäkringsminister i Bildts regering 1991-94 betonar att pensionssystemet blev mer generöst än det var tänkt. Han rycker ut till systemets försvar och förklarar att svenskarna får den pension som han/hon förtjänar. Detta säger en person som i alla sina dagar kan leva av inkomstgarantier som vi väljare betalar ut till honom och dessutom en lön som landshövding i Södermanland.

Jag undrar hur han har det där i residenset i Nyköping när han tar sig ut och ser de kvinnor som han har författigat. Ja, pensionssystemet ger inte en rättvis ersättning till de kvinnor som tagit ut föräldradagar, varit hemma med sjukt barn och arbetat deltid för att deras män skulle kunna tjäna sina två miljoner kronor mer.

tisdag 2 april 2013

Öppet vatten

Mellan de två märkena på havet går rännan som är en öppen väg mot världen. Det svindlar där ute på isen när avstånden känns oändliga. Efter att ha tagit den korta isvägen ut i Bottenviken står vi här vid Klubbviken. Långt borta syns Junköns strand. Bortom det skimrande diset finns ingenting eller allt. Tänk om det var så enkelt att bygga isvägar att vi skulle kunna fara mellan öar och stränder ända ner till Ölands södra udde. Det vore en vårvinterutflykt att minnas.

Strömming med lingon och hemgjort mos med en utsikt över isarna är härligt att komma ihåg när aprilsnön viner om knutarna. Eller, kanske vi kan hålla fast i något gjort av trä och hoppas på att solen får skina och att vintern sakta får smälta och tyna.

måndag 1 april 2013

En mycket märklig värld!

”Skövde: En 63-årig kvinna har åtalats vid Skaraborgs tingsrätt för bidragsbrott. Hon har haft försörjningsstöd och vann i oktober i fjol 30000 kronor på lotteri, utan att redovisa vinstpengarna till socialtjänsten följande månad. Enligt åtalet har 7690 kronor felaktigt utbetalats och kvinnan har i förhör erkänt brottet. Tingsrätten bör få avgöra om fängelse är befogat, säger åklagare Anna Johansson. Påföljden kan bli upp till två års fängelse. (TT).”


Texten har jag hämtat från Andreas Cervenkas krönika på ekonomisidorna i Svensk Dagbladet. Han tar den som ett exempel på hur vårt land allt mer blir ett klassamhälle.

"Samtidigt, i en annan del av samma rättsapparat: de två viktigaste nyckelpersonerna som utreder investeringsbedrägerier väljer att hoppa av sina jobb på polisen respektive Finansinspektionen, rapporterar sajten Realtid.se."

Så fortsätter han sin text där han poängterar att inte någon fått sitt straff för de brott som de utfört på sina kontor. 

"Att lyckas bli fälld för denna typ av brottslighet är nästan lika svårt som att bli träffad av en nedfallande utomjording att döma av statistiken. Därför är den också så lukrativ." Är krönikörens slutsats.

Ja, så här är det. En svensk familj som är skriven i Saltsjöbaden hos släktingar och som inte skickar sina barn till skolan kommer undan. Det finns ingen som efterfrågar barnen, istället kan rektorn glädja sig åt skolbidrag för elever som inte kräver någon undervisning. Det räcker att föräldrarna kommer med papper på att barnen har en plats på en skola utomlands. Men den familj som bor i Fisksätra och som låter sina barn gå i skolan hos mormor och morfar ett år kan räkna med att få hembesök. Och krav på både intyg från skolan och översatta betyg med stämplar  från den svenska ambassaden. Annars väntar utredningar och hot.

Varför är det så här? Varför silar vi mygg och sväljer kameler? Varför kräver vi inte att vår rättsapparat utreder och drar de stora ekonomiska brottslingarna inför domstol? Varför nöjer vi oss med att de glider omkring i sina dyra handsydda skor samtidigt som studenter ställs inför rätta för att de fått ut fel studiebidrag?

Vad är mest skadligt för vårt samhälle? Det är en fråga som vi måste ställa oss. Hur många ekonomiska brott i miljardklassen har vi råd med att blunda för? Vi lever i en märklig värld påpekar Andreas Cervenka. En mycket märklig värld.