fredag 9 november 2012

Renmat, eller ren mat?

Johan Laiti tävlar i matlagning. Vad han lägger på tallriken. Massor med olika lokala matvaror och så en mycket speciell grönsak. Eller man ska kanske skriva gråsak. Renlav.

Det har nog varken Barack Obama eller den nya senatorn från Wisconsin.Tammy Baldwin ätit. De är bägge demokrater och pionjärer på varsitt sätt. Senator Baldwin är den första öppet homosexuella person som valts till senator i USA.

Flera kommuner i Norrbotten undviker att vara pionjärer. Ja, när det gäller att ta emot asylsökande flyktingar. Dels är det Pajala som inte tar emot en enda asylsökande, dels är det Boden, en pionjär bland hela landets kommuner som tar emot flest asylsökande i landet om man ser till kommunens storlek.

Norrbotten växer. För första gången på mycket länge visar statistiken att länet får fler invånare. Flest barn föds i Stockholms län. Var fjärde bebis i landet föds där.

Vi får hoppas att de om föds idag kan dra nytta av att vi vet att vi måste förändra våra könsroller. Ja, annars blir det mycket svårt för många av de pojkar som ska ta sig igenom skolan med godkända betyg. I den senaste statistiken finns tecken på att det dessutom blir värre. Vad som gör att pojkar inte klarar av sina studier på samma sätt som flickorna?

Det är en fråga med massor av olika svar. Men det är en fråga som också kan får ett kort svar.

Vi förväntar oss inte bättre av pojkarna.

Det är den förklaring som Skolverkets chef Anna Ekström anser kan förklara att pojkar från familjer utan studievana halkar efter.

Eller, så är det gamla föreställningar om att en bra grabb klarar sig utan studier. Vilket i det gamla samhället var en sanning. Nu när allt fler, kvinnor, skaffar sig en rejäl utbildning, är det inte lika självklart att män kan skaffa sig ett arbete de vill ha utan lika långa studier.

Ska Ericsson leva kvar som varumärke? Det undrar jag efter det senaste varslet av 1550 personer i Sverige. (Varav 10 i Luleå). Om inte ens detta företag som för inte allt för länge sen hade ett stort försprång på världsmarknaden för mobilnät,växer, hur ska då andra överleva?

torsdag 8 november 2012

Råkallt

Det är speciellt när kylan kryper in från nordost. När snön inte finns så stiger en dimma ur älven och hela landskapet glaseras. Högt upp på kyrkkläppen i Gammelstad sveper de fuktiga molnen in hela byn i en vit filt. Allt tappar färg. Blir utsuddat. Det första steget mot det vintervita.

onsdag 7 november 2012

En chans att minska rädslan

Lyssnar till Obama. Försöker förstå. Kan inte begripa. De där raderna om stoltheten över soldater som går ut i krig gång på gång. Den där bultande nationalismen. Varför är den nödvändig? Är det för att det är ett av de länder i västvärlden där det är svårast att klättra upp och lättast att rasa ner? Enda sen jag lyssnade till en föreläsning om skillnader mellan Kanada och USA har jag svårt att förstå varför de är så stora.

Varför rädslan är så mycket större i USA än i grannlandet?

När han talar om den sjukvårdsreform som snart ska börja gälla känns glöden. Det är antagligen det viktigaste som han kommer att ha tillfört sin nation. En möjlighet att minska rädslan för att rasa ner i fattigdom. En möjlighet för sjuka att fortsätta vara försäkrade.

Det är nog det som hans politik kan påverka mest. Den stora rädslan som kräver så många liv.


måndag 5 november 2012

Tänd ljuset!

Igår gick vi ner till den spegelblanka älven. Där fanns ett stråk med ljus. En påminnelse om att alla dagar inte är lika grå. Denna första vecka med vintertid levde upp till alla förväntningar om, mörker, mörker och mörker.

Tänd ljuset, vill jag ropa över till andra sidan. Men det behöver jag inte. Inne i stan vid Språklådan har kommunen tänt ljuset.

Det är så härligt att stå där i mörkret tillsammans med alla andra och lyssna till musiken samtidigt som bilderna strålar fram över huset.

Ett härligt slut på det kyrkan kallar Alla själars dag.

söndag 4 november 2012

Hip hurra!

Hon var nästan sex år, Katja, när vi träffades i byn en dag. Igår firade vi att hon har tagit sin civilingenjörsexamen. I sex år har denna duktiga kvinna läst in både de naturvetenskapliga ämnena på gymnasiet och en hel civilingenjörsexamen. Dessutom har hon tillsammans med Kent uppfostrat Isak som idag går på sexårs. De har skapat ett fantastiskt hem och jag hittar inte ord för hur imponerad jag är.

Igår var vi där och firade framtiden. Den är ljus.

Ni som har sett mina bilder vet att jag har fastnat för en speciell. Den med ballerinan. Hon är Elsa Marianne von Rosen. En prima ballerina som var den första som blev en stor stjärna på Operan i Stockholm. Igår på SVT2:s danskväll sände de ett program om denna dam med skinn på näsan . Se det här. 

Idag hoppas vi vid älvens strand på lite färg. Lite mindre gredigrått och lite mer grediskärt kanske.

Man kan väl få drömma!