fredag 9 november 2012

Renmat, eller ren mat?

Johan Laiti tävlar i matlagning. Vad han lägger på tallriken. Massor med olika lokala matvaror och så en mycket speciell grönsak. Eller man ska kanske skriva gråsak. Renlav.

Det har nog varken Barack Obama eller den nya senatorn från Wisconsin.Tammy Baldwin ätit. De är bägge demokrater och pionjärer på varsitt sätt. Senator Baldwin är den första öppet homosexuella person som valts till senator i USA.

Flera kommuner i Norrbotten undviker att vara pionjärer. Ja, när det gäller att ta emot asylsökande flyktingar. Dels är det Pajala som inte tar emot en enda asylsökande, dels är det Boden, en pionjär bland hela landets kommuner som tar emot flest asylsökande i landet om man ser till kommunens storlek.

Norrbotten växer. För första gången på mycket länge visar statistiken att länet får fler invånare. Flest barn föds i Stockholms län. Var fjärde bebis i landet föds där.

Vi får hoppas att de om föds idag kan dra nytta av att vi vet att vi måste förändra våra könsroller. Ja, annars blir det mycket svårt för många av de pojkar som ska ta sig igenom skolan med godkända betyg. I den senaste statistiken finns tecken på att det dessutom blir värre. Vad som gör att pojkar inte klarar av sina studier på samma sätt som flickorna?

Det är en fråga med massor av olika svar. Men det är en fråga som också kan får ett kort svar.

Vi förväntar oss inte bättre av pojkarna.

Det är den förklaring som Skolverkets chef Anna Ekström anser kan förklara att pojkar från familjer utan studievana halkar efter.

Eller, så är det gamla föreställningar om att en bra grabb klarar sig utan studier. Vilket i det gamla samhället var en sanning. Nu när allt fler, kvinnor, skaffar sig en rejäl utbildning, är det inte lika självklart att män kan skaffa sig ett arbete de vill ha utan lika långa studier.

Ska Ericsson leva kvar som varumärke? Det undrar jag efter det senaste varslet av 1550 personer i Sverige. (Varav 10 i Luleå). Om inte ens detta företag som för inte allt för länge sen hade ett stort försprång på världsmarknaden för mobilnät,växer, hur ska då andra överleva?

Inga kommentarer: