fredag 1 februari 2013

Dansande uppfinning

Snödrivorna vid äppelträden är minst 150 centimeter djupa idag när jag får bilden på vårens första blomma. Snödroppar från Österlen. I min vas finns andra lökväxter. Tulpaner som jag gärna skulle vilja överräcka till First Aid Kit, läs mer här. De är så frimodiga och står för sin alldeles egna musik. Dessutom vill jag ge Astrid Johansson alla blommor som jag kan hitta. Hon vek inte en tum när skolans ledning tog till storsläggan för att få tyst på henne. Det enda hon ville var att diskutera sexism i samhället och hur en bild på skolans vägg ska tolkas. Dessutom hoppas jag att vi alla kommer att få anledning att räcka över blommor till Tunaskolans ledning, ja, när de har gjort som Steffo Törnqvist på TV4  och fattat allt på en sekund.

En lite sömnig grå förmiddag när jag satt här och jobbade läser jag helt plötsligt att Northlands aktier är stoppade på Oslobörsen. Först trodde jag inte vad jag såg. Sen ringde jag till redaktionsledningen. Sen dess har vi fått läsa olika sidor av hur svårt det är att veta om Northlandoch gruvbrytningen i Pajala kommer att överleva.

Jag hoppas att ingen kommer att drabbas i år av de minskade ersättningar som Alliansregeringen har infört för dem som deltar i arbetsmarknadsåtgärder. På sju år har de minskat med 2000 kronor per månad i genomsnitt.

Det mest glädjande för oss alla är överläkare Krister Tanos uppfinning. Han har med hjälp av sin kunskap utvecklat en nässpray mot förkylning. Den kallas Tango Nasal och får mig att vilja dansa.

Fastlagstisdag, vittisdag eller fettisdag är den dag då jag äter årets enda semla. Sen är det bara 47 dagar kvar till påsk. Då först slutar säsongen för de gräddfyllda bullarna.

Holland, eller Nederländerna firar sitt 200 års jubileum i år. Då väljer drottning Beatrix att abdikera och därefter får landet en kung. det var mer än hundra år sedan en man satt på tronen.

Både glädje, oro och ilska men mest beundran är de känslor som veckan har framkallat. Det finns mycket att hisna inför. Vad kände ni?


PS: Vill ni lyssna till First Aid Kit tryck på deras namn i texten.

torsdag 31 januari 2013

Respekt!

Det är konstigt hur olika vi reagerar. Det är inte klokt hur många vuxna personer som tror att vi kan rösta om kränkningar, i skolan. Var kommer denna tro på att demokrati är att rösta om vad som helst. Typ alla eleverna har fått rösta om Kalle ska få vara med., eller?

Här är en intervju med Astrid Johansson som fick vara med om en sådan omröstning på skolan i Luleå. På TV4 berättar hon så här.

Det är inte ofta jag berättar om vad jag inte tycker om. Mest brukar jag förstärka vad som är bra. Ja, som att Astrid Johansson bor i samma kommun som jag. Då finns det hopp om framtiden. Ja, att all denna smygsexism ses som ett hot. En orsak till att unga kvinnor inte stannar i Luleå.

Kommer ni ihåg Janne Nyberg som tog reda på hur framtiden för oss alla ser ut i Luleå. Kommer ni ihåg hur alla siffror visar att många kvinnor inte kommer att stanna kvar eller återvända som det är idag?


Det började med att han undersökte hur det gick för Haparanda efter Ikeas etablering. Där fann han att framtidstron växte och fler unga kvinnor valde att stanna kvar.
- Innan Ikea kom flydde de unga tjejerna reflexmässigt, två tredjedelar drog söderut. Det positiva med etableringen var en ökad framtidstro som fick fler att stanna, men paradoxalt nog ökade då i stället ungdomsarbetslösheten.
Efter arbetet med Haparanda ville Jan Nyberg se hur det var i Luleå, som förvandlats från järnverksstad till universitetsstad.
- Jag hade hört att det var skevt med kvinnoandelen också i Luleå, men inte att det var så skevt och att det gått åt fel håll sedan 1980-talet. Det var förvånande och förfärligt. I Luleå går det fyra kvinnor på fem män i den yrkesaktiva åldern 25-34 år. Var femte kvinna har stuckit. I Umeå går det fem kvinnor på fem män.
Jag undrar om rektorn på Tunaskolan, bildläraren och de andra vuxna kan se att det som de uppfattar som humor i verkligen är en av orsakerna till att var femte unga kvinna har försvunnit från stan.

Nu är det snart 27 år sedan jag skrev min första artikel om jämställdhet i länet. Det har hänt olika saker men det verkar som om vi inte tar till oss känslomässigt vad ett samhälle för alla ska vara. Det är som om de gamla värderingarna måste få utrymme på alla andras bekostnad.

Fortfarande får pojkars och mäns fritid kosta mycket mer än kvinnornas och flickornas. Vilket är mycket tydligt så här i slutet av januari när mullret från skotrarna rullar in över älvens strand.

onsdag 30 januari 2013

Tuffast i stan

De senaste dagarna har jag tänkt mycket på Astrid Johansson som går på Tunaskolan. Astrid påpekade att skolans målning vid toaletterna, som visar hur en pojke klättrar upp på väggen och tittar på en flicka som sitter på toaletten, inte är okej. Varken för män eller kvinnor, flickor eller pojkar.

Det klarade inte de vuxna på skolan av att hantera.

Läs här vad David Tjeder skriver till skolans rektor.

Här är NSD:s artikel.

Nättidningen Sourze intervjuar Astrid Johansson här.

Ingen politiker har tagit sig tid att ta reda på vad som händer ute på Tunaskolan. Vad de vuxna använder för maktmedel för att visa att de har rätt. Ingen verkar tycka att det är viktigt att lyssna till Astrids Johanssons kloka påpekande.

Idag uttalar sig skolchefen, Karina Pettersson Hedman i Luleå i Svenska Dagbladet så här:

-Det är fantastiskt vilken uppmärksamhet det här får, men debatten får inte gå över styr.

Har den inte redan gjort det, när rektorn och bildläraren tar till så grova maktmedel mot en vaken elev? 

Så här blev det när skolchefen Karina Pettersson-Hedman ingrep på förmiddagen.

Hur bilden ser ut? Den finns om ni öppnar länkarna.

tisdag 29 januari 2013

Värmande

Lite utblommad och trasig kan jag känna mig ibland. Men hellre en tulpan med tre kronblad än ingen alls. De här dagarna i slutet på januari har inte mycket till färg att erbjuda. Tunga skyar har svårt att skingra sig. Idag har vi tur. De där grårosa ljushämmande molnen har sakta löst upp och nu kan vi hoppas på sol och blå himmel. Det behövs. Just nu behövs allt ljus och allt som piggar upp efter alla dessa korta dagar.

Denna ljuslängtan pockar på nu när vi vandrar mellan höga snövallar och längtar efter den första åtta timmar långa dagen. Nu när risken för att temperaturen rasar ner till 30 kalla grader, om det blir en riktigt klar dag, är som störst, gäller det att se skönheten i det gnistrande isande kalla.

Det finns massor med bra ord som hjälper mot att kylan kryper in under skinnet:

Doftande hett te
Mjuka angorasockar
Filtade vantar
Bullbak i ugnen
och en knastrande eld i kaminen.

Och det finns en tröst inför alla förflyttningar: motorvärmare, kupévärmare och en rejäl sladd.

måndag 28 januari 2013

Dagens ord

Snöflingor virvlar
Vinden hårdnar
Temperaturen stiger
Däcken spinner
Tystnad

Förra veckans tulpaner bleknar
i en grumlig vas
Förra timmens tankar
försvinner i ljudet av P1
Vardagsmorgon

Doften av tvål från
Palmolive
Ljudet från kaffemaskinen
Microvågsugnen piper
efter 20 sekunder
Hett kaffe

Var är mobilen?
Är nycklarna kvar i bilen?
Borsten når nästan
över hela framrutan
Motorvärmarsladden