lördag 1 december 2012

POPUPGalleri

Nu ska jag packa och plocka och ta mina saker och åka till stan. I Smedjan på bottenvåningen öppnar ett

popupgalleri idag.


Vi är många, många konsthantverkare och konstnärer som visar verk fram till trettonda'n. Kom och titta!

Idag är det kallt och ännu kallare. det gör att huvudsäkringarna går hela tiden. Varför? Jo, för att jag glömmer att det bara är en av maskinerna som kan vara i gång när motorvärmaren är på. Motorvärmaren och element som går hela tiden tär hårt. Tur att min alldeles egna glögg blev god. Den får värma i eftermiddag.

Kryddor och vin=julkänsla



Eftersom ingenting fungerade igår kommer gårdagens inlägg här.

Har ni också lyssnat till riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, (M)? Ja, när hon diskuterar vad som ska ge rätt till RUT-avdrag? Hör ni hur hon lägger ansvaret på Skatteverket när de regler som hon vill ha ifrågasätts?
Gång på gång upprepar hon samma mantra. Det är inte vi politiker som ska bestämma vad folk ska dra av! Vem är det då som ska lagstifta om skatterna?  Är det inte ett av de viktigaste uppdragen som hon som riksdagsledamot har?
Helt klart är reglerna för vad som kan ge RUT-avdrag inte i takt med vad vanliga löntagare efterfrågar. Eller? Idag är det arbeten som vem som helst kan utföra, enligt myndigheterna, som ger avdrag. Arbetsuppgifter som att putsa silver, tvätta kristallkronor, ge privatlektioner i franska, att blanda drinkar på fester, men inte arbetsuppgifter som kräver en utbildning... som att beskära fruktträden.

Enligt denna logik ger egen glöggblandning avdrag om du tar in en hjälp. Det kan behövas om vi använder de krångliga recept som finns på nätet.Allt från kanel, kardumumma, ingefära, kryddnejlikor, pomerans och socker ska dra i en flaska rött vin över natten. Eller kanske kan vi klara av det själva, Eller?

SSAB ska dra ner. De har slutit ett avtall med Metall om att de anställda ska arbeta 80 procent och få ett löneavdrag på tio procent. Detta är tvärtemot den svenska modellen. Enligt de avtal och överrenskommelser som vi har haft på arbetsmarkanden skulle förbudet mot att bryta avtalen göra att företagen rationaliserade och ökade det ekonomiska innehållet i varje arbetad timme. Tvärtemot RUT-avdraget där arbetenen med lågt ekonomiskt innehåll skapas med hjälp av specialregler.

Specialregler gällde även för Torgny Segerstedt när han var ansvarig utgivare för Göteborgshandels- och sjöfartstidning(GHT) under det andra världskriget. Han var en av få som kritiserade Hitler och nazityskland öppet. Vilket innebar att samlingsregeringen stoppade hans tidning från att distribueras. I jul kommer Jan Troells porträtt, "Dom över död man", på den ikonförklarade publicisten.

Idag vet vi att några ikoner sällan vandrar på gatorna. Först kom IB-affären när socialdemokraternas hemliga säkerhetsavdelning avslöjades. Sen kom Geijer-affären när den socialdemokratiske justieministern avslöjades och ansågs vara en säkerhetsrisk på grund av sina sexköp. Den film som går på biograferna skjuter tyvärr över målet när det inte räcker med att vår högsta ansvarige för lagarna beter sig som ett fegt svin. Kommer ni ihåg vad som diskuterades i Norrbotten? Om riksdagsledamoten som utpekades som torsk och hans kollega som frös ut när hon slog larm?

Vem som slog larm om Lennart Geijer? Leif GW Persson som då var en ung polisforskare på rikspolisstyrelsen. Det fick han betala dyrt för, liksom vår norrbottniska riksdagsledamot när hon larmade. Men Leif GW Persson hittade ett sätt att hämnas. Han skrev en deckare om vad som hänt. Den sålde som smör och gav honom ekonomisk självständighet.

Ja, han behöver inte göra RUT-avdrag när han har anställda som blandar drinkar, putsar fönster, tvättar kristallen eller dammar bokhyllorna. De som verkligen behöver hjälp har en allt större marknad med svart arbetskraft. I och med att det blir vanligt med hushållsstädning blir det allt svårare att kontrollera marknaden. Duktiga kvinnor från Polen skapar bolag som utför arbete i Sverige. Hur ska någon myndighet kunna kontrollera vilka villkor som gäller? 

torsdag 29 november 2012

Han kom undan

Idag vill jag rekommendera Hanne Kjöllers intressanta text i DN om polisforskaren Stefan Holgersson och hans oerhört spännande forskningsresultat. Läs här. Det har nästan aldrig hänt att jag har kunnat rekommendera en text av Hanne Kjöller då hon ofta skriver i en stil som står långt från forskning och empiri. Men denna gång vill jag verkligen uppmana många att läsa om hur vi kan förklara att fler poliser löser allt färre brott.

Dessutom hoppas jag att vi kommer att kunna diskutera vad de män gjorde, i mitten på 70-talet, när de köpte unga flickor och utnyttjade dem sexuellt. I bland i riksdagshuset ibland på andra ställen. En annan då ung polisforskare Leif GW Persson berättade för en journalist om ett brev som beskrev handeln med småflickor.Det är med sorg jag läser att filmen "Call girl" som verkligen skulle kunna vara en väckarklocka missar målet när de plockar in en statsminister i intrigen, det räcker liksom inte att landets högste ansvarige för lagen, Justitieministern Lennart Geijer var med.

Jag minns hur vi gick runt i riksdagshuset som då fanns i Kulturhuset på Sergels torg och kände oss illamående. Vi tre nior som hade pryo på var sitt partikansli. Fy vilka äckliga gubbar! Det sa vi till varann. När Lennart Geijer kom undan DNs skriverier på grund av en teknikalitet då var vi mer än besvikna. För vår statsminister hade brutit mot grundlagen och gömt ett brev från polisen om Lennart Geijers köp av sex. Men han kom undan.

onsdag 28 november 2012

Vad säger du?

Tittar ut och ser hur planteringsbordet står där fyllt av glömda saker som borde hamnat i ordning någon annanstans. Det finns ju inte någon chans att de skulle komma till användning inom det närmsta halvåret.

Istället är det tid att leta. Leta fram broddarna. Inte lätt att stå stilla på trätrappen nu när isen lägger sig i nya lager för varje kall natt. Isande kall.

Lyssnar till Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson, han vill ta reda på hur det är att leva på socialbidragsnormen, och väcka debatt. I den socialdemokratiska kommunen lever fler än var 20:e på försörjningsstöd, det vi kallade socialbidrag, över 6 procent. Trots att det bara är 11 mil till Stockholm.

Det är 27 år sedan jag cyklade omkring i sme'stan med block och penna. Då var det inte kris. Men det fanns många sociala problem. Allt fler av de arbetsplatser som gjort sta'n till en välmående plats slog igen. Då fick den anrika fabriken Gense besök från Franska handelskammaren. Franska husgerådsbutikers anställda fick lära sig allt om bestick för att äta kräftor, hummer och sill. Det var inte som nu när Genses bestick tillverkas i Kina.

Traktorer från VolvoBM rulllade ut från fabriken, tiotusentals limpor från Skogaholm fyllde långtradare varje morgon och allt var som det varit eller kanske inte ändå.

Underleverantörer började gå i konkurs, allt fler arbetsuppgifter togs över av ny teknik...och så ökade arbetslösheten. Då klev en ny generation politiker in i Stadshuset.

Lokaler som förut varit mekaniska verkstäder, otroligt vackra byggnader, blev Mälardalens högskola och Eskilstuna folkhögskola. Men i och med att vi aldrig har minskat antalet arbetstimmar i takt med de tekniska landvinningarna ökar arbetslösheten för varje år som går. Det räcker inte med att vi kan göra otroligt mycket mer per tidsenhet när det arbetsuppgifter som vi ersätter industriarbetet med inte har ett ekonomiskt värde.

För att återvända till Jimmy Jansson. Han är glad för att hans aktion blir uppmärksammad.

- Vi måste alla vara med och se till att fler kommer in på arbetsmarknaden. Det är hans kommentar.

Vad är din?


tisdag 27 november 2012

Det allra tunnaste

22 halveringstider är det sen Arafat dog. För polonium. Här berättar Finacial Times om hur hans kvarlevor har behandlats.

Verkligheten slår all dikt skulle vi med emfas kunna säga.

Verkligheten här i Norrbotten skildrar GRÄVBLOGGEN. Hur projekt växer och hur budgetena för olika  nyskapande näringar ökar. Men gör vi rätt?
Det är en fråga som jag hoppas att många tänker på. Det vi vet är att vi måste ha många olika näringar för att kunna behålla människor i länet och för att de som kommer hit för att arbeta ska flytta hit. Hela hösten har vi fått höra det engelska uttrycket "Flyin /flyout". En beskrivning av vad som sker när de som kommer hit för att arbeta lämnar sin familj på den plats där de har skola och arbete.

När jag kom hit för mer än 25 år sedan var det inte socialt accepterat att de som var chefer var endast norrbottningar i veckorna utan att många klagade. Länge kunde ingen få en chefstjänst i en större organisation utan att familjen följde med.

Var det viktigt? Det tror jag. Om alla på en arbetsplats lever i samma område har de liknande erfarenheter på fritiden. Genom en slump fick jag veta att den högste militäre befälhavaren på en ort i södra Sverige aldrig hade bott med sin familj i veckorna. Det hade aldrig funnits ett kvalificerat arbete för hans fru att söka. Är det inte konstigt att vi skapar ett samhälle där familjen inte finns med i planeringen?

Ute faller den lättaste snö. Ett millimetertunt lager täcker över hösten. Rent, vitt och ljust.




måndag 26 november 2012

Räknar julpsalmer

Idag undrar jag om vi som vuxna verkligen diskuterar vad som är viktigt när det gäller våra barns utbildning. Är det viktigt var vi har avslutningen? Det verkar vara helt livsviktigt. I alla fall om vi lyssnar och läser om de upprörda röster som diskuterar adventshögtider och julavslutningar igen.

Rösten från redaktionen på P1 morgon mässar upprört om hur många psalmer menar ni? Är det en religiös handling att tända ett ljus? Varför är det en rektor som valt att flytta avslutningen från kyrkan till skolan?

Jag känner mig som ett enda stort frågetecken. Varför är detta ens en fråga? Efter ett lågstadium med Solnas strängast religiösa lärare, ett mellanstadium i fyra olika skolor och ett högstadium med en varmt religiös rektor där frågan aldrig uppstod. Alla högtider firades i skolornas matsalar. Eller i aulan. Efter att ha frågat de jag känner har ingen berättat om att skolans högtider firades i kyrkan. Vi sjöng Gläns över sjö och strand, vi tände ljus varje morgon i klassrummet, vi övade in alla Luciasångerna, vi bakade pepparkakor och Lussekatter, men vi var aldrig i kyrkan. Ja, förutom på religionskunskapen förståss.

Den här traditionen som alla pratar om, hur gammal är den?

Många av dem som jag frågar gissar på att Astrid Lindgrens berättelser har inspirerat rektorer att flytta in avslutningarna i kyrkan. Och det kan jag förstå. Kyrkan är det rum där vi verkligen satsar på att allt ska vara vackert och högtidligt. Men...det innebär en konflikt, den är likson inbyggd. På franska heter det är skolan är Laïque. Fri från religionspåverkan. Det har den varit i Frankrike sedan revolutionen.

Naturligtvis finns det skolor som bygger sin existens på att de är religiösa. Men i alla andra västländer utom Sverige är det skolor som drivs med andra pengar än skattepengar. Här är det helt fritt att öppna en skola med religiös inriktning för skattepengar. Och räcker inte detta för att föräldrarna ska känna sig trygga med att deras barn inte ska få andra kunskaper än dem de godkänner kan elever stanna hemma. Det kallas hemundervisning.

Men den skola som är öppen för alla ska vara öppen för alla oavsett religion. Det är väl så lagstiftarna tänkte när de röstade igenom den nya skollagen för bara något år sedan.

Julsånger som är för religiösa för att sjungas enligt den nya skollagen kunde inte generaldirektören Anna Ekström på Skolverket peka ut.

Det kanske beror på hur skolan förbereder högtiden?

Fortfarande tycker jag att denna diskussion lurar oss att tänka på annat än det som är viktigt. Vad är det som är viktigast för våra barn i skolan? Att rektorn räknar julpsalmer i advent, eller att hon skapar en skola för alla?

söndag 25 november 2012

Positiva sidor?

Syremättad är luften och fylld av fuktig dimma. Det tycker mossan är ljuvligt och då tar den ett famntag på hela Sävstaholmträdet. Till och med löven blir uppiggade och några förskrämda få har lurats slå ut, sista veckan i november. Det ser nästan varmt, eller inte kallt ut när jag öppnar dörren. Och... det är skönt att gå omkring på det gröna gräset i tofflor utan ytterkläder. Lite rått, blött och alldeles uppfriskande.