lördag 6 oktober 2012

Det är höst

Det sista äpplet har dunsat ner från Tsarens äppelträd och i skuggan av Borgovskajes träd syns de mörka nyponen på Tornedalens ros. (Bilden under visar hur den blommade i juli.)


Rönnen har tappat alla löv.

Och här hänger ett smörgåsbord för alla flyttfåglar.

Röksvampen har spruckigt i det hårda höstregnet. I natt hördes hur byarna höll takten på plåttaket. Regn och gredigrå moln. Sommarmöblerna inställda och de sista kryddplantorna intagna i köket. En enda kruka står kvar med vita stjärnblommor i. Nu är det veden som ska in och bli torr. Tunnan med aska som ska tömmas. Och ljuslyktorna ska fyllas med nya ljus. Förberedelser inför alla kalla grader som vi inte kan undvika.

fredag 5 oktober 2012

Gredigrått

Idag är allt gredigrått. Då är det skönt att ha lite höstpynt att titta på.

Jag saknar Pella

Barbro Lindgrens söner Bröderna Lindgren gör succé tillsammans med Mattias Alkberg. Deras varumärke är att visa respekt för både barn och vuxna. Ingen kommer att vilja flytta på Loranga, Masarin och Dartanjang från några hyllor på biblioteket.

Ikea visar respekt för världens mest kvinnoföraktande ledning när de digitalt suddar ut alla kvinnor ur sin katalog. Var? Jo Ikea böjer sig för kungahuset Said i Saudiarabien. Inte ens den kvinnliga designern fick vara med på bild.

Jag undrar varför kritiken mot bibliotekarier som tar bort böcker med människoföraktande innehåll kan blåsa upp till storm, men när ett företag som basunerar ut att det står för demokrati, utplånar alla kvinnor på bild, då hörs inte alls samma kritik.

I alla år har biblioteken tagit bort de böcker som inte är aktuella. Om jag hade fått välja så skulle alla Anna-Lisa Wärnlöfs, Claques, böcker finnas på rad i varje bibliotek. Hon visste hur det var att vara tonåring med osäkerhet och olycklig kärlek. Men redan för 20 år sedan började böckerna om Pella säljas ut.

Socialdemokraterna har släppt hela sin skuggbudget. Magdalena Andersson har berättat om hur de vill förändra arbetsmarknadsåtervändsgränden Fas 3. Viktigast inför framtiden kan vara den satsning på mindre grupper i förskolan och på lågstadiet som de vill använda 2 miljarder kronor till.

I 500 år har romer bott i Sverige. Lika länge har vi diskriminerat dem. Sveriges radios ekoredaktion har undersökt om romer får hyra bilar på Statoil och OK/Q8. I Norrbotten fick fem stationer besök. På två av dem ljög personalen och sa att inga bilar fanns att hyra. Tanja Hagert som arbetar med ett nytt projekt för att minska diskrimineringen är bedrövad. Hur de bemöttes kan du läsa här.

Demokrati är inte givet. Allmänna val som inte manipuleras är sällsynta i de forna Sovjetrepublikerna. Därför finns det anledning att fira. Att skåla för Georgien och hoppas på att valresultatet kommer att synas i deras beslutande församlingar.
torsdag 4 oktober 2012

Gissa var?

Är det någon som inte bor i närheten som vet vad detta är? Ett tips är att det finns nära mig. Jo, det är vår bys nya järnvägsstation. Den kom till för att resenärerna ska kunna gå mellan två perronger. Hur många miljoner den har kostat har jag glömt. Det är nog bäst det.

onsdag 3 oktober 2012

Diskriminering utan slut

Jag gick ut för att plocka de sista jordgubbarna i landet. Då  tittade jag ut över älven och blev uppbjuden till älvdans. Det är som att leva i de målningar som kallas "Nordiskt ljus". Stunder då allt stannar upp och jag måste hämta andan.

Dagens stora nyhet är att de romer som vill hyra bil har svårt att få göra detta. Dagens eko har varit på 66 bensinmackar med biluthyrning och testat om romer och svenskar behandlas på samma vis. På var tredje mack fick reportrarna med svenskt utseende hyra bil där romer avvisats. Har vi inte hunnit längre?

Jag jobbade 1976 i en butik i Järfälla där jag på samma sätt blev uppmanad att inte vara trevlig mot de romer som kom in. Som tur var för mig var det ett kort vikariat.

 Men diskrimineringen av romer är oändlig. Outslitlig.

tisdag 2 oktober 2012

Inte klart tänkt.

Jag vet inte om man får skämta om klavertrampet Ikea  gjorde men idag är det suddigt vid älvens strand. Och vi läser om att Ikea har ångrat att de tog fram det digitala suddgummit och utplånade en designer och alla kvinnorna på bild i katalogen. Ja, ångrat men inte gjort något för att ta fram dem som de suddat ut.

Här är en artikel i DN. och en annan i Svd.


måndag 1 oktober 2012

Ikea suddar bort alla kvinnor

Förlåt?
Jag hörde inte fel. För att anpassa sig till döds har Ikea tagit bort alla människor med kvinnligt kön i sin katalog  som vänder sig till Saudiarabien.
Här kan du bläddra i den svenska katalogen.

Här kan du bläddra i den saudiarabiska katalogen.

Vad tänker de med? Räknar gör de i alla fall får man hoppas. Det kanske är billigt att bli bortgjord i hela världen för att få kungafamiljen i Saudis välsignelse.

Läs mer här."Guldregn"

Höstregnet sveper in oss en mild dimma. Klockan är halv sex och doften av löv som multnar på marken är en påminnelse om att det är den första oktober. Guldregn skriver min vän Ella.