lördag 24 september 2011

Blå tankar, en blå morgon

Idag blev jag riktigt ledsen. Och sur. Och arg. Det beror på två händelser som visar hur lågt till tak det har blivit i mellanmjölkens land. Dels har Svenskt Näringsliv gått in och styrt på SNS så att de forskare som vågade skriva om att det inte går att mäta om friskolorna leder till en bättre skola blivit utskällda. Tvärtom visade rapporten på att skolans pengar borde användas på ett bättre sätt.


Det skriver bland annat Lars Calmfors i DN.

Kan ni gissa varför? Jo, för att Lars Vilks var på samma plats. Men varför Axel Gord Humlesjö var mer misstänkt än andra kunde inte polisen berätta.

fredag 23 september 2011

Goda nyheter

Denna vecka betyder massor med goda nyheter. Det är tur.
Ja, för en nyhet är inte så kul. Ja, att det har regnat 300 procent mer än normalt. Efter sol kommer evigt regnande skulle vi kunna säga i år.

Glada är i alla fall de 4500 som gick på hockeymatch. Äntligen! Första vinsten denna säsong.

Lyckliga är de som vill att serverhallar byggs på Porsön. Nu har domstolarna sagt sitt.

Haparanda har haft den kungliga familjen på två besök. Victoria på torget. Hennes bror och fader i skogen.

Den förlegade annonsen som Byggmax satte in i Dagens Nyheter utan att ansvarig utgivare, Gunilla Herlitz, satte stopp har debattarats hela veckan. Den stoppar Byggmax nu. Vilket gott initiativ.

Det är bokmässa i Göteborg denna torsdag-söndag. Överallt i alla medier finns författare och kritiker närvarande. Där samlas de högt över stan och njuter av Sveriges fräschaste och dyraste räkmackor.

Jag hamnade högt upp i skyn när jag mötte Kertin Hillströms fina diktsamling Dagarna i lördags på Kulturens hus. Katrin Parment läste ur samlingen och vi fick möta en mogen debutant. Här finns närvaron av Norrbotten och alla vanliga människor som bara lever och är. Känslorna som de skarpa växlingarna i naturen och årstiderna skapar. Den geografiska erfarenheten. För att verka lite tjatig. Men jag är säker på att platsen där vi lever och har levt påverkar oss utan att vi lägger märke till det. Inte först i alla fall.

Jag är säker på att den spelar en stor roll. Varför skulle jag känna lycka när jag kliver runt på Öland, eller på Arlanda eller på Gare du Nord. Det är samma sak varje resa. Först landar jag på Arlanda och far in till stan och känner en tillhörighet, sen sitter jag vid gaten vid Luleplanet och njuter av att de flesta talar norrbottnisk dialekt och av att jag alldeles snart är hemma.

 Det är kanske så det det är. I Dagarna känner jag mig hemma.torsdag 22 september 2011

Finaste vallmon

Tack finaste Jane. Nu är den på plats.

En riktig teknokrats dröm

Igår handlade Uppdrag granskning om min första fasta arbetsplats, regeringskansliet.

När regeringen fick riksdagens uppdrag att spara, följdes inte de lagar och avtal som gäller på vår arbetsmarknad. Istället satt förvaltningskontoret och hittade på små, små avdelningar där de som avskedades placerades.

Lagen säger att alla ska prövas mot alla i den grupp där man arbetar. Skapar arbetsgivaren grupper med 1 person i finns det bara en att säga upp trots att gruppen i egentligen borde innehålla 50-100 personer. Det tyckte Förvaltningschefen Anna-Karin Jatko var fiffigt. Hennes bild - som hon sa- hela tiden- är att hon har följt lagar och avtal.

Jag undrar var är de fackliga organisationerna? Hälften av dem som har sagts upp utanför turordningsreglerna var ju fackligt aktiva? Den andra hälften var utslitna och över 55 år.

Bara en person tog strid och hon vann. Regeringskansliet erkände att de inte följer lagar och avtal när det gäller hennes tjänst.

Var är statsministern, var är finansministern? Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hyllar ju LAS var de går och står.

onsdag 21 september 2011

Mamma till salu

Bilderna måste sorteras. Och då hittar jag denna gamla favorit. Och nu vet jag vad som menas. Det lärde jag mig förra veckan när mitt moderkort brakade ihop. Det var inte en tonåring som tröttnat på tjat, det var en lycklig ägare av två moderkort som satta upp annonsen.

Billig annons

Igår satte min skrivkompis Ella kaffet i halsen när hon slog upp Dagens Nyheter. I en billig, mycket billig annons fick Byggmax chansen att visa att deras skruvar är lösa. Både Byggmax och DN har lika ansvar för den fadäsen.

tisdag 20 september 2011

Fardagsfunderingar

Fri som fågeln, eller bostadslös?
Fardag.
Dagen då alla flyttade. Momorsmor valde att byta sin etta mot en nästan lika da'n. Vid varje flytt fick hon minst en månad utan hyra. Det var lägenhetsöverskott.

Inte för att det fanns många lägenheter, utan för att det fanns få som kunde betala. Snart är vi där igen. När det står lägenheter tomma för att hyrorna är högre än en vanlig månadslön. En nybyggd etta kostar 7 000 kronor i Luleå.

En av mina vänner säger: Inte kan Tomas och Emma bo på 40 kvm, det är väl för litet? Ett fynd, säger jag som började i en etta på 19 kvadrat.

Nu har vi hamnat där bostadspolitiken började. Dyra lägenheter och trångboddhet. Då införde regeringen subventioner och ränteavdrag. Vilket gav alla som köpte en ny bostad mellan 1969-1988 mycket lägre omkostnader.  Och bostadsstandarden ökade. Sen kom 1990-talets kris.

Finansminister Göran Persson(s) yttrade sina visionslösa ord: Den som är satt i skuld är inte fri. Och sen dess har välfärden ökat för de 10 procent som äger mest och minskat för dem som inget har.

Det tänker jag på idag när Anders Borg, finansminister (m) ska lägga fram sin budget.

Fem miljarder kronor satsar han på att sänka momsen på mat som serveras på restaurang.

Tänk om han hade satsat 5 miljarder på bostäder!
måndag 19 september 2011

Nu gäller vantar på

Det krasar när jag smyger ner mot älven. Solen glöder i björkarnas toppar, men luften innehåller små, små vassa iskristaller.

Två kalla grader.

Vattnet i koppen har frusit. Gräset är vitt. Trappen ner är så där oväntat hal och slipprig. En helt ny årstid börjar denna vecka.

Nu gäller vantar på.

Oj, DSK!

Inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att män som tvingar sig på främmande kvinnor skulle få förklara sitt handlande på bästa sändningstid. Men i Paris är allt möjligt. (Jag skriver Paris, för jag tror inte att det är möjligt i hela Frankrike.)

Han kallar händelsen för ett "moraliskt misstag som jag inte är stolt över", men understryker att man inte hittat några "skråmor, sår eller tecken på våld på kvinnans kropp".

Jag undrar vad de kvinnor som han har tänt på kallar det. Tänk om de skulle få berätta på bästa sändningstid om hur de uppfattar hans närmanden.

söndag 18 september 2011

DSK får egen tevetid

Det gäller att vara man, förmögen och vad krävs det mer för att få försvara sig på bästa tevetid på den största tevekanalen i Frankrike? Läs mer här.

Den står i norr

Himlens armatur- en onåbar ljuspunkt.

Den står i norr, skiten från Stockholms län, i rektangulära plåtbehållare, berättar J när han passerar Jörns järnvägsstation. Västerbottningarna säger att: Vi skickar välutbildade ungdomar söderut, och får skit tillbaka. Både bildligt och i verkligheten.

Skiten är för giftig för jordbruket i Mälardalen så den lagras i gruvorna.