fredag 6 december 2013

Han lärde oss

Nu är det upp till oss, skriver Lena, och jag håller med. Nu är det vi som ska se till att Nelson Mandelas visioner blir verklighet.

Vad har vi för rätt att stjäla våra barns och barnbarns drömmar om en bättre framtid och låta budgetramarna krama ur oss alla visioner?

Varför accepterar vi att bära på en rädsla för att förbättra?

Hade de unga medlemmarna i ANC på Gamla Brogatan, på vinden tvärs över gården, hukat på samma sätt så hade aldrig den orkan av krav på apartheids avskaffande blåst upp.

Då hade inte USA och Storbritannien ändrat sin inställning till Nelson Mandela, då hade inte den fredliga utvecklingen varit en möjlighet.

Då hade inte Fredrik Reinfeldt hyllat Nelson Mandela idag.

Men allra mest betyder Nelson Mandelas förtroende för demokratin.

torsdag 5 december 2013

Slaget om verkligheten

Jag vet inte om jag ska vara rädd eller om det är som det alltid har varit. Ja, nu när Snowden har berättat om hur mycket NSA i Washington får ta del av Sveriges avlyssningsmaterial. Att vi är den förlängda armen in i Kreml.

Förr när vi visste att vi var alliansfria så skulle det som NSA gör idag kallas spioneri. Inte för att Sveriges regering och underrättelsetjänster lät bli att spionera åt USA på den tiden precis.Det kunde många förstå.

Men vissa förstod inte att vi då som nu levde i en konflikt mellan två maktsfärer. De trodde att det var mörkrets makter mot frihetens ljus som stred under ytan. Nu vet vi i alla fall att det är samma nedsmutsade händer på bägge sidor som slåss om att styra över olja, pengar, vapen och vår syn på verkligheten.

Vår verklighetsbild. Den är värld mer än det mesta som makten i Washington, Beijing eller Moskva kan roffa åt sig.

Jag glömmer inte den första lektionen om slutet på andra världskriget som vi hade i klass 7 B. Fru Thorsson som var vår lärare i Historia och Religion började med att berätta om den hårda kylan i Sovjet. Hon berättade att det var den och USA som såg till att Hitler förlorade kriget. Inte de miljoner ryska soldater som slogs och dog mellan Ryssland och Berlin.

Då fick vi del av vår lärares världsbild och hade inte min far berättat att konflikten mellan väst och öst är och var komplicerad så hade jag inte fattat något mer än att USA befriade Europa utan någon hjälp från andra makter.

Nu vet vi att allt är speglingar. Ja, att om en makt tar stor plats och slåss för att flest ska dela deras bild av världen, då kommer alla andra som vill behålla makten över sin region att slåss för sin uppfattning. Vi kallade det det kalla kriget. Vad ska vi kalla det  nu?


onsdag 4 december 2013

Krossad kunskap

Den första skoldagen i Smedsslättsskolan i Bromma. Det är Kronprinsessan Victoria som börjar i ettan. Trots att de flesta i hennes pappas familj har gått i olika privata skolor och haft hemundervisning så börjar hon, vår nästa regent, i en statlig skola nära hennes hem, Drottningholms slott.

Då var de svenska eleverna bäst i världen. Då toppade Sverige alla undersökningar om vilka elever som hade bäst resultat i de helt vanliga skolorna, där nästan alla undervisades. En skola som var öppen för alla ansågs ge det bästa resultatet för både dem som behöver stöd, som vår kronprinsessa, och alla andra.

Det visade dessutom all forskning. Skolor som blandar elever från alla sorters hem ger de bästa resultaten. Skolor som har musik, bild och mycket rörelse på schemat ger högre kunskap i matte och språk. Skolor som serverar mat tillagad på skolan ger bättre resultat.


Men sen valdes Carl Bildt till statsminister 1991. Beatrice Ask blev skolminister och läroplanen Lgr 94 infördes samtidigt med skolpengen. Alla forskare i inlärning påpekade att dessa reformer skulle skapa en skola i förfall. 

Nu ser vi resultatet.

En skola där ingen får chansen att lära sig på bästa vis, förutom dem som går i skolor med specialinriktning. Den bästa skolan den finns för de elever som går i en skola med extra musik, bild, idrott eller något annat som stärker deras förmågor.

Men inte ens där når eleverna resultaten som skolbarnen på 1980-talet tog för givna. Och det visste alla som forskat om inlärning och kunskap. Ett samhälle där föräldrarna väljer bort skolor och skolkamrater ger inte bättre resultat. Bara sämre kunskaper för alla elever.

Det mest underbara i hela denna katastrof är att skolmyndigheterna går ut och berättar om att de skolor som är allra mest segregerade, de skolor där det bara går elever med föräldrar som valt att sätta sina barn i klasser utan elever från studieovana hem, det är de skolor som påstås ha bäst resultat.

Men det vet vi ju inte. För vi vet inte vilka resultat dessa elever skulle kunna göra om de hade gått i skolor med barn från alla olika bakgrunder i området. Det enda vi vet är att de elever som presterar bäst går i skolor där de elever som behöver stöd inte finns.

Kommer kronprinssesan Estelle att börja i Hagalundskolan som ligger närmast Haga slott?

tisdag 3 december 2013

Rätt i tiden är allt

Att vara rätt i tiden är allt. Det vet alla som vill påverka och förändra. Det veta alla som vill sälja en förändring eller en pryl. Men att komma försent eller för tidigt det tar udden av alla argument. Det kommer barnmorskornas ordförande Ingela Wiklund att upptäcka efter dagens debatt i Svenska Dagbladet om rätten att få välja förlossningsvård.

Vad var huvudnyheten igår?

Jo, att när socialstyrelsen går igenom alla anmälningar om vårdfel på landets förlossningskliniker visar det sig 8 barn har dött för att det inte finns tillräckligt med barnmorskor i tjänst på BBklinikerna.

Vem vill då diskuterar valfrihet?

Ja, Ingela Wiklund, vi har absolut inget val när vi ska åka till BB. I de flesta landsting är det ett val som gäller; det närmaste akutsjukhuset. I storstädernas getton, från Danderyd till Södertälje, där folk är sorterade efter hur mycket pengar de har, får de som ska föda vara glada om de får en plats på den närmaste kliniken. Men det är inte lång tid kvar innan fru Filippa Reinfeldts projekt om en privat BB-klinik, som skattebetalarna ska bekosta driften av, öppnar. Sophia ska den heta som det lilla privatsjukhuset vid Valhallavägen.

En klinik utan barnmorskor undrar dom som läst socialstyrelsens utredning om bristen på dem som ska arbeta på BB?

Nej, påstår Filippa Reinfeldt, vi ska anställa de barnmorskor som finns ute i landet!

Har ni sett dem? De barnmorskor som vandrar runt och längtar efter att börja arbeta under fru Reinfeldts organisation? De som kastar sig på tåget eller flyget för att få ett jobb i den region där det inte finns en enda bostad att bo i utan att tvingas ta lån på många miljoner. Ja, för att kunna leva som de gör idag.

Nja, det vore kanske en idé att utbilda fler barnmorskor och att ge dem förutsättningar för att jobba enligt de rutiner som ger alla inblandade säkerhetsmarginaler?

måndag 2 december 2013

Tänk på ditt emotionella bankkonto!

Jan Aili heter rektorn för Matteusskolan i Stockholm. Jan Aili har fått i uppdrag att ena sin skola. Han väljer då att abdikera och lyfta in ett ledarskapsprogram från mormonerna. Alla lärare tvingas utbilda sig i att predika för barnen att de väljer själva. Ja, att det är de som har hela makten över sitt liv och att om de är ledsna så beror det på dem. Inte på yttre omständigheter.

Barnen är 6 år när de formas till till troende i framgång.

Detta är en kommunal skola i Stockholm som ligger vid Odenplan och som i somras öppnade en filial i huset där jag brukar bo. Där ska barnen utan att förstå, upprepa mantran om att de ska vara proaktiva och tänka på sitt emotionella bankkonto!!!

Som tur är har barnens föräldrar inte abdikerat och de har valt att anmäla rektorn till skolinspektionen. Ja, rektorn kan man ju inte få att ta ansvar med de regler som gäller idag, men skolinspektionen kan med lite kunskap få honom att förstå att han har köpt in skit för 750 000 kronor. Lärarna har redan förstått det.

Matteusskolan är en av tio skolor i landet som släppt in detta program, och i avtalet tvingas alla barn och alla lärare att göra reklam, delta i filmer och på bilder för att fler rektorer ska abdikera och lämna över skolan till företaget Franklin Covey.

Läs mer i Svd här.

söndag 1 december 2013

Vacker förväntan

Första advent var en vacker dag med tid för att njuta av tiden. Pyssel, marknad på stan och en värmande brasa i kaminen. Nu finns det kakor i skåpet som någon annan bakat och ljus överallt.