tisdag 3 december 2013

Rätt i tiden är allt

Att vara rätt i tiden är allt. Det vet alla som vill påverka och förändra. Det veta alla som vill sälja en förändring eller en pryl. Men att komma försent eller för tidigt det tar udden av alla argument. Det kommer barnmorskornas ordförande Ingela Wiklund att upptäcka efter dagens debatt i Svenska Dagbladet om rätten att få välja förlossningsvård.

Vad var huvudnyheten igår?

Jo, att när socialstyrelsen går igenom alla anmälningar om vårdfel på landets förlossningskliniker visar det sig 8 barn har dött för att det inte finns tillräckligt med barnmorskor i tjänst på BBklinikerna.

Vem vill då diskuterar valfrihet?

Ja, Ingela Wiklund, vi har absolut inget val när vi ska åka till BB. I de flesta landsting är det ett val som gäller; det närmaste akutsjukhuset. I storstädernas getton, från Danderyd till Södertälje, där folk är sorterade efter hur mycket pengar de har, får de som ska föda vara glada om de får en plats på den närmaste kliniken. Men det är inte lång tid kvar innan fru Filippa Reinfeldts projekt om en privat BB-klinik, som skattebetalarna ska bekosta driften av, öppnar. Sophia ska den heta som det lilla privatsjukhuset vid Valhallavägen.

En klinik utan barnmorskor undrar dom som läst socialstyrelsens utredning om bristen på dem som ska arbeta på BB?

Nej, påstår Filippa Reinfeldt, vi ska anställa de barnmorskor som finns ute i landet!

Har ni sett dem? De barnmorskor som vandrar runt och längtar efter att börja arbeta under fru Reinfeldts organisation? De som kastar sig på tåget eller flyget för att få ett jobb i den region där det inte finns en enda bostad att bo i utan att tvingas ta lån på många miljoner. Ja, för att kunna leva som de gör idag.

Nja, det vore kanske en idé att utbilda fler barnmorskor och att ge dem förutsättningar för att jobba enligt de rutiner som ger alla inblandade säkerhetsmarginaler?

Inga kommentarer: