onsdag 4 december 2013

Krossad kunskap

Den första skoldagen i Smedsslättsskolan i Bromma. Det är Kronprinsessan Victoria som börjar i ettan. Trots att de flesta i hennes pappas familj har gått i olika privata skolor och haft hemundervisning så börjar hon, vår nästa regent, i en statlig skola nära hennes hem, Drottningholms slott.

Då var de svenska eleverna bäst i världen. Då toppade Sverige alla undersökningar om vilka elever som hade bäst resultat i de helt vanliga skolorna, där nästan alla undervisades. En skola som var öppen för alla ansågs ge det bästa resultatet för både dem som behöver stöd, som vår kronprinsessa, och alla andra.

Det visade dessutom all forskning. Skolor som blandar elever från alla sorters hem ger de bästa resultaten. Skolor som har musik, bild och mycket rörelse på schemat ger högre kunskap i matte och språk. Skolor som serverar mat tillagad på skolan ger bättre resultat.


Men sen valdes Carl Bildt till statsminister 1991. Beatrice Ask blev skolminister och läroplanen Lgr 94 infördes samtidigt med skolpengen. Alla forskare i inlärning påpekade att dessa reformer skulle skapa en skola i förfall. 

Nu ser vi resultatet.

En skola där ingen får chansen att lära sig på bästa vis, förutom dem som går i skolor med specialinriktning. Den bästa skolan den finns för de elever som går i en skola med extra musik, bild, idrott eller något annat som stärker deras förmågor.

Men inte ens där når eleverna resultaten som skolbarnen på 1980-talet tog för givna. Och det visste alla som forskat om inlärning och kunskap. Ett samhälle där föräldrarna väljer bort skolor och skolkamrater ger inte bättre resultat. Bara sämre kunskaper för alla elever.

Det mest underbara i hela denna katastrof är att skolmyndigheterna går ut och berättar om att de skolor som är allra mest segregerade, de skolor där det bara går elever med föräldrar som valt att sätta sina barn i klasser utan elever från studieovana hem, det är de skolor som påstås ha bäst resultat.

Men det vet vi ju inte. För vi vet inte vilka resultat dessa elever skulle kunna göra om de hade gått i skolor med barn från alla olika bakgrunder i området. Det enda vi vet är att de elever som presterar bäst går i skolor där de elever som behöver stöd inte finns.

Kommer kronprinssesan Estelle att börja i Hagalundskolan som ligger närmast Haga slott?

2 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Skamvrån för Björklund och underkänt för hela regeringen

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, det är helt otroligt att de har fått fortsätta med att nedmontera det som var världens bästa skola. Varför avslutade inte Göran Persson privatskole/friskoleförsöket, varför lyssnar inte någon skolpolitiker på dem som kan?