fredag 9 september 2011

Har vi en riviera?

Tystnad och natur är ingen bristvara. Det säger Jan-Erik Jaensson, vd för turistorganisationen Swedish Lapland.

Han är upprörd, med många andra därför att en sådan stor del av Norrbottens län är naturreservat. Ytan motsvarar Skåne, Halland, Blekinge och Gotland. Dagens diskussion gäller havsbadet Klubbviken som finns längst ut på Sandön. (På en plats där sanden togs till grunden för Stålverk 80. Det som aldrig blev av.)

Kommunens miljöchef vill inte att anläggningen ska byggas ut för han vill skydda allmänhetens tillgång till stränderna och naturen. Kommunekologen Örjan Spansk vill skydda 300 år gamla furor och lavar.

Jag vill både och.

Varje gång jag får njuta av ett besök vid Klubbviken önskar jag att det vore lättare att ta sig dit på sommaren. Nu finns det turbåtar. Men de går inte ofta och rymmer inte speciellt många personer. Bilden här ovan tog jag en gång när returbåten var full, vi hade kunnat fylla två båtar. Vi fick två timmar ute bland sand och sol och komma hem klockan åtta på kvällen..

Men kunde en lösning vara att ordna regelbundna turer vid det smalaste sundet och transporter över ön? Eller är det möjligt att bygga en bro och bygga ut ett turistparadis som slår de flesta. Kan man göra så utan att förstöra de värden som finns på Sandön idag?

Allt är en balansgång mellan bevarande och utveckling. En balansgång som är svår. Ibland är det lite lättare att se var gränsen går, ibland är den så tunn att det krävs helt nya glasögon. Idag finns det inte många ställen längs med hela vår långa kust som är så ljuvliga på sommaren och så häftiga på vintern.

Går det att skapa mer plats för turister och mer plats för dagsutflykter och skydda den natur som ska bevaras?

I Luleå såg kommunledningen inga möjligheter att bevara ett gammalt affärskvarter i centrum. Det fanns ingen plats för att använda en del av marken till en mötesplats. I Kiruna är det LKAB och kommunledningen som ska bevara en del av de byggnader som finns i stan. Men hittills är det bara fem hus som bolaget och kommunen vill bevara. Hans Sternlund  berättar om detta i sin krönika.

torsdag 8 september 2011

Vad är bäst med att leva vid älvens strand?

Känslan av att få ta plats och att ha livsrum. Det är det första som jag tänker på. Det är skönt att tiden finns för att ställa sig en extra fråga. Då när alla ska tycka samma sak kan vi sacka efter och fundera en stund till,  det finns inte så mycket som stör tankens flykt.

Tystnaden är både öppen och förlåtande.

Det finns ofta ett både och.

Vad är det som du gillar allra mest?



onsdag 7 september 2011

Visset

Inte någon har undersökt om privatiseringen av omsorgen, vården och skolan ger en bättre välfärd. Det skriver
Laura Hartman,
docent i nationalekonomi, forskningschef SNS, i sin debattartikel i DN.

I tjugo år har våra skattepengar portionerats ut till olika bolag för att de ska konkurrera med kommunerna om vårdtagare och elever. Men ingen har tyckt att det är viktigt att ta reda på om de som är beroende av välfärden får en bättre vård, omsorg eller utbildning. Det är visset.

Om att ta sig vatten över huvudet eller

om att vandra på gungfly.

Jag kämpar för att förstå hur jag ska kunna anpassa mitt uppsatsämne till de formella kraven för en c-uppsats. Jag vill skildra flyktigheten i den litteratur, som kan uppstå i det dagliga skrivandet på webben. Ni vet de där små stroferna som förklarar hur det kan vara att leva idag. Men vilken litteraturvetenskaplig metod ska jag använda då? Det har jag långt ifrån listat ut än.

Men jag har förstått att det krävs en stadig ram för att vi ska kunna begränsa oss.

Lite som att skriva innanför ett stängsel som någon annan har satt upp. Det är jag rädd för. Tränar på att vänja mig.

Det kan ju inte vara så dramatiskt som jag tror.

Bilden tog jag vid halv sex. Den himlen är dramatisk.

tisdag 6 september 2011

Skymningstid

På radion jämförs ett arbete som deltidsbrandman med att vara vad ledamot i socialnämnden. Bakgrunden är att personalchefen, Elisabeth Bjar, på rikspolisstyrelsen anser att tre poliser som är valda kommunpolitiker inte kan sitta i socialnämnden.

- De hanterar sekretessbelagt material i nämnden och kan få veta saker som polisen vill veta. Det blir dubbla roller.

Därför ska Arbetsdomstolen pröva om poliser har samma demokratiska rättigheter som andra medborgare i Sverige.


måndag 5 september 2011

Var finns poesin?

Idag har jag börjat skolan igen. Kreativt skrivande. C-kursen. Vilket innebär att jag måste lära mig att skriva en uppsats. Jag vill undersöka litteratur i flödet på nätet. Men jag har inte klart för mig hur eller vad jag ska inrikta mig på. Bara att vi läser otroligt mycket mer när vi har tillgång till ord på nätet. Hur flyktiga är de poetiska inläggen i bloggar, på facebook och i kommentarerna? Det finns mycket att undra över.