onsdag 7 januari 2015

Var finns debatten om hur vi förnyar vattenkraften?

Jag kan inte sluta förundras. Ja, när jag läser om rädslan för att våra kärnkraftverk ska vara så gamla och slitna att vi inte får ut tillräckligt med energi.

Jo, för vi läser aldrig om att det finns en enorm potential i att byta ut turbiner och överföringsteknik i alla vattenkraftverk. Tänk om Vattenfall och de andra stora ägarna av vattenkraften skulle satsa lika mycket pengar på att renovera och förnya alla kraftstationerna som idag är gamla, som de satsar på lobbyister som talar för kärnkraften?

Jag undrar hur mycket mer energi de nya turbinerna skulle ge? 30-40 procent sa en av Aseas ingenjörer på 1990-talet. Det fick vi aldrig höra talas om när de stora bolagen köper in dyr kraft från utlandet.

En kilowatttimme från vattenkraft kostar några ören, en kilowatttimme kärnkraft kronor. Men de prisskillnaderna hör vi aldrig talas om.


tisdag 6 januari 2015

Skulle ni ha trott mig om jag sa

Att de två huvudpersonerna i SVT på trettondagen skulle berätta om kärleken till sina makar. Hurra för att vi lever nu 2015 och inte 1986.

En timme kortare natt

Idag är natten en timma kortare än i julas. Det ska vi fira med en god middag. Idag är det den sista dagen med Signe hemma. Och det har vi inte lust att fira. Hon har varit här i 19 dagar och det kommer att vara tomt länge när hon har farit ner till Uppsala.

God fortsättning ändå. Det är ju ändå  så att vardagen kommer hur vi än hoppas på att festen ska bestå.