måndag 15 mars 2010

En ny morgon med tankar om både och


Godmorgon alla. Idag har jag mött en till skribent som tror på både och. Nina Björk skriver om att skriva andra på näsan.
Igår skrev Horace Engdahl från sin mycket upphöjda position om hur viktigt allvaret är. Så viktigt att det inte finns plats för både humor och allvar. Det finns heller inte plats för både bloggar och tryckta medier.
Nej, ack, nej både och kan inte existera sida vid sida och berika både blogg och pappersmedia.

Idag skriver Nina Björk om hur debattörer som uttalar en åsikt blir bestulna på möjligheten att ha fler. Att kunna tycka både och.
Ett exempel är att Dan Josefsson och Daniel Suhonen kritiserade tidskriften Arena för att ha tappat bort sina rötter, motsättningen mellan kapital och arbete.
Deras kritiker påstod direkt att de var "sektvänster", "trospoliser", ville "sitta still i klasskampsbåten" osv.
När de i själva verket ville diskutera både och. En utveckling av tankar inför framtiden men med utgångspunkt från rötterna. De föreslog att något skulle förändras och blev då direkt misstänkliggjorda. De kunde inte framföra ett förslag, utan att alla andra förslag, blir fel, enligt den debatt som uppstod.
"Är du inte för oss så är du mot oss på alla plan. Därför ska du inte ha något utrymme i den allmänna debatten."
Men jag är så för både och att jag vill ge många tankar möjlighet att stötas och blötas öppet i alla medier. Både tankar om arbete och kapital och om hur vår välfärdsstat ska gå vidare.
Vad tycker ni? Både och?

11 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag är för!

Victor Estby sa...

Både och är bra. Horace skulle må bra av att följa din blogg!

Granne med potatisodlaren sa...

Vad bra att både du Ulrika och du Victor tycker både och. Och tack för komplimangen.

Jenny sa...

Självklart både och! Att som Horace bara vara allvarlig - och uppenbarligen humorlös - innebär ju att man går man miste om en stor del av livet.

Jenny sa...

Ps. Underbart vacker blå färg på staketet!

Granne med potatisodlaren sa...

Samma blå nyans som på min ytterdörr. Det var nog därför jag såg huset. Både staket och dörr i vibratoblått-kan man kalla det så?

Maria Moln sa...

Både och; öppet och slutet; Måste också påpeka att jag tycker om allvaret. Att prata allvar och kunna stanna i det och sjunka ner i det som är betydelsefullt, att få prata till punkt och avsluta en tanke - det är ovanligt idag. Det är så mycket yta , det är så korta inslag, så flamsligt ytligt att jag blir trött. Jag tror vi behöver mera allvar. Mer allvarliga filosofiska resonemang -och mer glädje och lek.

Evas värld sa...

Visst var det en härlig början på dagen med denna artikel. Jag blev tvärpigg och glad. Så snyggt med den blå färgen för övrigt - jag är nu helt inne i färger och vill måla om. Behöver bara lite hjälp att nå högt upp. Turkos, det måste bli det, turkost kök. Det har jag alltid velat ha.

Granne med potatisodlaren sa...

Både allvar och glädje, både långsamma tankar och korta ögonblicksbilder, allt vill jag ha.
Ett turkost kök som vid Medelhavet. Det blir färgglädje! Lycka till.

Jenny sa...

Vibratoblått passar ju alldeles utmärkt! Eva, du har en fantastisk förmåga att skapa känslor i färger och bilder med dina ord.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Jenny. Jag tycker ju att det är så roligt.