fredag 12 april 2013

Bytt, bytt kommer aldrig igen

Nu är det dags. Ja, nu är det vår enligt trafikbestämmelserna. På måndag ska alla ha bytt ut sina dubbdäck till sommarhjul. Ja, om inte kung Bore vill annat och ger oss ett rejält snöfall igen.

Bytt åsikt har Miljöpartiet. De tycker nu att regeringens nedsättning av arbetsgivaravgifterna, för alla under 26 år, är en god idé. Detta trots att ungdomsarbetslösheten har ökat sedan det blev billigare att anställa unga. Jag tror att detta är priset som partiet fick betala för att synnerliga skäl blev särskilda skäl när det gäller prövningen av om barn ska få stanna när deras flyktingskäl prövas.

Byta gymnasieprogram och skola får de som går i ettan och tvåan på Praktiska gymnasiet i Kiruna. Föräldrar och elever har valt detta privata alternativ, men skolan stänger sin verksamhet trots att utbildningsprogrammen inte finns någon annanstans i Malmfälten. Vill frisöreleverna ta sin examen blir det att pendla till kusten.

Byta inställning till sina anställda får butikskedjan Change göra. De dömdes att betala 50 000 kronor för att de ville tvinga sina anställda att bära en namnskylt med BH-storlek på i butikerna.

Landstinget riskerar att få byta personal. Nu berättar den före detta chefen för vårdcentralen att det var hon som tyckte att det är en god idé att läkarna skriver intyg på sin fritid. I Arvidsjaur funderar läkarna och sjuksköterskorna på att säga upp sig. Men divisionschefen vill låta polisutredningen fortsätta. Jag undrar vad åklagaren ska göra när han varken kan visa att personalen har brutit mot vad arbetsledningen har sagt och att de inte heller har tjänat något på intygen personligen.

Byta kolhydrater är något som vi alla gör. Vi byter ut potatis, ris och pasta mot alternativ från Nordafrika. Proteinrikast är kamutvete från Egypten. Nyttigt och lite som ris från stenåldern. Ja, då åt vi protein för att bli mätta innan vi blev stationära och kunde odla spannmål.

Stationär har inte Eva Nordmark varit. Hon var aktiv inom socialdemokraterna i Luleå, arbetade på det som vi idag kalla Unionen och blev vald till ordförande för alla kommunalanställda tjänstemän, SKTF. Idag är hon ordförande i TCO och nyutsedd ordförande i Luleå tekniska universitet. Det ska hon vara till valborgsmässoafton 2016.
torsdag 11 april 2013

Hur stora har du då?

Kommer ni ihåg "Change"? Ja, butikskedjan som ville tvinga sina anställda att skylta med privat information. Ledningen ville att alla anställda kvinnor i deras butiker skulle bära en skylt med sin BH-storlek, men det ville inte personalen. Deras fack Handels tog företaget till domstol för att ta reda på vad en chef kan hitta på.

Nu har domen kommit.

Ledningen gjorde fel enligt domstolen och företaget får betala 50 000 kronor. Billigt tycker jag. Jag undrar hur många kvinnor som vill köpa sina underkläder i den butiken? Vem vill använda sina pengar i en butik där ledningen saknar all respekt och etik i relationen till personalen? Var har vi hamnat när en företagsledning överhuvudtaget kan få denna idé? Det är frågor som jag undrar över.


onsdag 10 april 2013

Grattis till mästerskapet!

Idag vill jag gratulera Olivia Jonsson. Hon vann ungdomsklassen i frisör-SM. Hon bor här vid älvens strand en bit bort mot byn. Hennes mamma, Anneli vann samma titel när hon tävlade.

Skickliga frisörer finns det i vår lilla stad. För mer än 20 år sedan öppnade  Anneli sin salong i det nya SAS-huset. Hon var så duktig att det var tre månaders väntetid på att få en klipptid.
Hon var så trendig att jag fick höra ett reportage om hennes häftiga jeansblå frisyr.

Då var det slutet på 1980-talet, före alla kriser, när framtiden var ljus. Den optimismen önskar jag alla idag.

tisdag 9 april 2013

Vi lever med följderna

"Det finns inget samhälle.Det finns män, kvinnor och familjer."

Detta är ett citat från Margaret Thatcher som berättar mycket mer om hennes politik än hon förutsåg.

Vad det resulterade i? Ja, för de många som anser att det finns ett samhälle så orsakade hennes politik fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet, stora tågolyckor med många döda, krig på Falklandsöarna, hat mot dem som inte är vita heterosexuella män och  ett atppat hopp om framtiden. När hon lämnade politiken inleddes världens största ekonomiska kris sen 1930-talet.

Men hon skapade ett recept för dem som vill att vi ska ha ett delat samhälle. Ett samhälle där endast de som äger kapitalet har makt.

Se på vad regeringen Bildt i början av 1990-talet genomförde.

Utförsäljning av hyreslägenheter, privatisering av skolan, privatisering av vård och omsorg, bolagisering av trafiken på järnvägen, men allra viktigast var en förändring som kom 1988.

Då hade Chikagoekonomerna med Milton Friedman övertygat socialdemokratin om att alla regler på kapitalmarknaden skulle liberaliseras. Både i Sverige och Thatchers Storbritannien fick bankerna fria händer.Vilket innebar att istället för att tjäna pengar på produktion, försäljning och värdestegring fick världens bankmän och kapitalister rätt att tjäna pengar på att flytta värdepapper och pengar. Finansbubblan ledde till krisen på 1990-talet som vi fortfarande påverkas av.

"Det finns bara män, kvinnor och familjer".

Männen kommer först, sen kvinnorna och allra sist familjerna. Inga barn och inga behov av skola, omsorg och vård. Det skulle familjerna ordna inom dem. För inget blev bättre av att vi samarbetade och hade en tillit för varandra  för att skapa gemensamma värden.

Ja, samhället finns inte och därmed finns ingenting som inte ryms inom den heterosexuella familjen.

Sorgligt nog fanns inte familjen, eller samhället när hon behövde vård i livets slutskede. Då fick hon förlita sig till välgörenhet från the Ritz ägare. De gav henne en en plats att vila i sitt lyxhotell.
måndag 8 april 2013

Knastrande frost och sol igen

Jag får ett mail som berättar att solen har lyst varje morgon i mer än en månad här vid älvens strand. Det är värt att fira. Klart väder innebär inte bara ljus utan även glittrande iskristaller. Trädgårdsmöblerna står som diamantbeströdda skulpturer på altanen och de första stegen mot brevlådan varje morgon är något ostadiga på frosten.
Jag går fortfarande ut för att hämta min tidning. Det är något helt speciellt att bläddra i prasselbladet. Något som gör att samma text i trycksvärta håller en annan nivå. Helt knäppt och inte ett dugg med verkligheten överensstämmande. Idag ska vi införa en kundtjänst för alla läsare. De som prenumererar får logga in en gång för alla och har sen tillgång till allt digitalt material, och prasseltidningen.  De som loggar in utan att vara prenumeranter kan fortsätta att kommentera alla artiklar med kommentarsfält, men när materialet som är digitalt får ett pris då kan de inte läsa dagens artiklar.

Detta att de digitala versionerna av tidningarna i Sverige kommer att kosta pengar är helt avgörande för om vi läsare ska få läsa goda nyheter. God journalistik är inte gratis.

söndag 7 april 2013

Lite ogrumlad glädje

Kära vänner vissa dagar är så här ljusa och lätta. Virvlande och sköna. Hoppas att det är så för er alla om inte dag, så en dag snart.