tisdag 9 april 2013

Vi lever med följderna

"Det finns inget samhälle.Det finns män, kvinnor och familjer."

Detta är ett citat från Margaret Thatcher som berättar mycket mer om hennes politik än hon förutsåg.

Vad det resulterade i? Ja, för de många som anser att det finns ett samhälle så orsakade hennes politik fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet, stora tågolyckor med många döda, krig på Falklandsöarna, hat mot dem som inte är vita heterosexuella män och  ett atppat hopp om framtiden. När hon lämnade politiken inleddes världens största ekonomiska kris sen 1930-talet.

Men hon skapade ett recept för dem som vill att vi ska ha ett delat samhälle. Ett samhälle där endast de som äger kapitalet har makt.

Se på vad regeringen Bildt i början av 1990-talet genomförde.

Utförsäljning av hyreslägenheter, privatisering av skolan, privatisering av vård och omsorg, bolagisering av trafiken på järnvägen, men allra viktigast var en förändring som kom 1988.

Då hade Chikagoekonomerna med Milton Friedman övertygat socialdemokratin om att alla regler på kapitalmarknaden skulle liberaliseras. Både i Sverige och Thatchers Storbritannien fick bankerna fria händer.Vilket innebar att istället för att tjäna pengar på produktion, försäljning och värdestegring fick världens bankmän och kapitalister rätt att tjäna pengar på att flytta värdepapper och pengar. Finansbubblan ledde till krisen på 1990-talet som vi fortfarande påverkas av.

"Det finns bara män, kvinnor och familjer".

Männen kommer först, sen kvinnorna och allra sist familjerna. Inga barn och inga behov av skola, omsorg och vård. Det skulle familjerna ordna inom dem. För inget blev bättre av att vi samarbetade och hade en tillit för varandra  för att skapa gemensamma värden.

Ja, samhället finns inte och därmed finns ingenting som inte ryms inom den heterosexuella familjen.

Sorgligt nog fanns inte familjen, eller samhället när hon behövde vård i livets slutskede. Då fick hon förlita sig till välgörenhet från the Ritz ägare. De gav henne en en plats att vila i sitt lyxhotell.
2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Bra skrivet Eva, om sorgligt kapitel där så mycket förstördes för så många människor!

Granne med potatisodlaren sa...

Ja, Jane, jag satt och läste alla kurvor som gick åt fel håll under hennes tid i the Guardian. Värst var det att så många blev arbetslösa, en arbetslöshet som går i arv i generationer. Och nu tar hennes arvtagare i för att göra allt fler bostadslösa.