fredag 27 september 2013

Hurra för A

Tänk att min smarta dotter kom på hur hon skulle tömma min dator på den skit som jag lyckades importera. Jag var ju inte medveten om att det hände, men hon är medveten om hur man tömmer ut det som inte ska vara och hur man får datorn att fungera igen.

Rengjord och tömd fungerar den dubbelt så snabbt som innan den blev invaderad.

Ettorna och nollorna står i rader och väntar på att berätta mer intressanta saker. Tror jag.

Skit

Just nu är ljudet från regnet som droppar ner i långpannan en tröst. Ja, för det verkar som om min dator har fått en massa skit i alla program. Suck.

torsdag 26 september 2013

Bästa vädret

Disigt känns livet. Immigt och kallt.
Vinden sliter i löven
och klär av både björkar och rönn.
Regn. Nästan snö.
Då doftar kaffet som mest.
Äpplena i skålen, en doft av sensommar.
Riktigt höst. Vardagsgrå dagar.

En torsdag som först verkar fri från löften om annat en slitet för att få allt att gå i hop. Påminnelser om att mycket borde ha gjorts för flera veckor sen. Det där surret i bakhuvudet om måsten som står på kö och klagar. Varför blir det inte gjort?

Sen kan man ta tillvara att det är kallt och blött vid en brasa i kaminen. Låta bli att tända alla lampor och krypa ner i en djup fåtölj med en bok eller en stickning. Då är det här bästa vädret.

onsdag 25 september 2013

I väntan på den första snön

När kommer den första snön? Och vilken snö räknas? Är det blötsnöns som kom i augusti 1986, eller på midsommar samma år? Eller är det när snön faller för att lägga sig över marken fram till nästa vår? Idag berättar Ebba Larsson i Västra Lillselet, Överkalix om hur syrenerna blommar för andra gången i år. Marcus Sjöstedt, SMHI om risk för snö i slutet på veckan. Men kalla vindar i september garanterar inget snötäcke.

Om vi tyder statistiken de senaste 10 åren kommer den första snön i fjällen och i Kiruna runt den nionde oktober, vid Bottenvikens kust få vi vänta en månad till.

Fram till dess plockar Ebba Mäki jordgubbar i sitt land...i Kiruna!

tisdag 24 september 2013

Fördomarna väger över


Två register med etnisk registrering. Romerna påminns ständigt om hur överheten ser på dem. De stör polisen i Skåne så pass att t o m två månaders gamla bebisar måste föras in i dyra datorprogram. Och vad händer nu?

Kommer de chefer som säger att det inget visste få sluta? Kommer de poliser som skapat och använt registret få sluta? Kommer Beatrice Ask, justitieministern,  att ta sitt ansvar?

Ingenting har hänt. Ja, så stillastående verkar det vara. När jag läste om Katitzi var jag säker på att våra missgärningar mot romerna skulle ta slut. Katarina Taikon kunde som få ge oss kunskaper om hur det är att leva som utstött ur storsamhället. Hennes erfarenheter som ung flicka i Stockholm gav oss stor litteratur men trots detta så fortsatte makten sitt förtryck.

Historien, rasismen och fördomarna väger över. Det är tungt att upptäcka detta, som varit självklart för dem som drabbas. De visste. Men ingen tog deras kunskap på allvar.


måndag 23 september 2013

Flammande

Det är häftigt med höst. Det är härligt när himlen och träden brinner klockan sex på morgonen och luften börjar bita. Nu är natten på gång och förrådet med ved och mysljus påfyllt. Ännu har inga kalla grader krossat krassen. Dagens sallad blir både gul och pepprig med de nya knopparna.

Vad som händer en vecka i september i Luleå? Jo, teatern har premiär på två föreställningar.