fredag 2 november 2012

Krom, kakor och kakao

Kommunalrådet Karl Petersen,(S), i Luleå förvånade många under kommunfullmäktige i måndags. Han tog i när både oppositionen, lärare och föräldrar kritiserar förskola och skola för att det finns alldeles för få vikarier. -Det är inte Luleå ni talar om, sa kommunalrådet.

Den första november var det allhelgonadagen och sen var det inget mer. Nu har vi chans att fira Halloween den sista oktober och Alla helgons dag den första lördagen i november. Vilken tur säger jag som tycker om en fest i höstrusket, eller två.

Nu har svaren från länsstyrelsens mätningar av utsläppen från Outokumpu i Torneå. Mossan från Riekkola innehåller förhöjda värden av allt som mäts.

Denna vecka har ett stort antal hot skickats ut. Politiker och tjänstemän får brev som anspelar på kommunens eller myndighetens ansvar att ta hand om flyktingar. I Piteå hotas de två kommunalråden, i Luleå Annika Eriksson(MP).

Några hot behöver inte rasister skicka till utbildningschefen i Borgholms kommun på Öland. Han har stängt av alla asylsökande barn från skollunchen.

Är det någon som kan gissa vilken av de två presidentkandidaterna i USAsom SSAB stöder? Svenska företag är med och skickar pengar till de två kampanjerna genom olika kanaler.

Hemma i vårt kök är det ett gammalt amerikanskt fenomen som har återuppstått. Höstlovet har ägnats åt cupcakesbakande. Jag varnar för riktiga amerikanska recept på Röd sammetskaka. Inte någon smak, bara vacker yta. Sen innehåller receptet en halv flaska röd karamellfärg. Det är antagligen direkt onyttigt.




torsdag 1 november 2012

Vackra kakor

Jag får se bilder på det festliga baket som S håller på med. Kalaset ska vara tvärs över älven så bilder det är allt jag kommer att ana. Kanske jag borde ta tag i ett bak jag också.

onsdag 31 oktober 2012

Hon saknas

Det finns reportrar och så finns det Cordelia Edvardsson. 

Fanns det.

Denna röst som i kraft av sina erfarenheter hade rätt att tala sanning. Varje gång en ny konflikt bröt ut i Mellanöstern de senaste 30 åren var det hon som kunde berätta så att vi förstod. Ja, att konflikten inte är enkel. Att de flesta som deltar är grå. För i hennes värld finns inget svart och inget vitt. Det som händer har en mångfasetterad gråskala.

Det som hände.

Bränt barn söker sig till elden kallade hon sin biografi. Läs den. Den är glasklar över vad som är mänskligt och vad som inte är. Det är den bok som lärt mig att vi inget begriper av hur ondskan ser ut. Förrän det är för sent, eller mycket sent.

Cordelia Edvardsson var vår fasta punkt i Israel när politiken hårdnade. Hon var den som kunde berätta om de svårigheter som palestinier lever under. Men den berättelse som jag minns mest sändes i radio i morse. Den om den lille pojken i kön i förintelselägret. Lyssna på henne här.

Hon bar upp en bit av vår historia. Den om hur Sverige sände ut vita bussar till koncentrationslägren och hur många viktiga människor som kom till oss.

tisdag 30 oktober 2012

Nu finns det svart på vitt

Nu har provsvaren från Haparanda kommit. Nu kan alla se att alla värden är förhöjda. Läs mer här.

Tänk vilken tur att mina kollegor Linda Danhall och Lotta Nilsson har ägnat 100-tals timmar åt att gå igenom och söka svar i all denna ogenomträngliga dokumentation.

Nu finns svaren svart på vitt. Stålverket i Torneå, Outokumpu, påverkar miljön. I naturvårdsområdet i Riekkola är halterna av miljögifter mångdubblade.

Det går inte obemärkt förbi när det strömmar 500 kilo kvicksilver ut från Nordens största utsläppskälla. Varför ingen frågar hur det kan vara möjligt för Outokumpu att rena sina utsläpp I Sverige, men att det är omöjligt i Torneå det är en fråga som jag undrar över. För det måste väl finnas en orsak till att stålverken i Sverige släpper ut en tiondel av vad verket i Torneå spyr ut över sina grannar?

Jag tjatar



Nu tänker jag tjata! Tittade på riksnyheterna igår och såg att redaktionerna i Stockholm inte insåg sprängkraften i nyheten att skatteutjämningspengarna går till rika storstadskommuner och inte till små glesbygdskommuner.

Så här ser det ut om vi jämför Täby i Stockholm med Övertorneå. I Täby får kommunen för barn mellan ett och tre år inskrivna på dagis 101.218 kronor ur skatteutjämnings-systemet.
För barn i samma ålder i Övertorneå som också är inskrivna på dagis får kommunen 62.621 kronor ur samma skatteutjämningssystem. 
Har kommuninvånarna i den lilla kommunen Övertorneå samma möjligheter som de som bor i stora Täby?
Skillnaderna kan också ses på ett helt annat sätt. Hur länge lever Täbyborna och hur länge lever de som bor i Övertoneå?

måndag 29 oktober 2012

Ofritt val

Jag tänker på vår regerings favoritord.

Valfrihet. Frihet att välja.

Vad krävs för att kunna välja?

Inte några val finns för den ensamstående pappan som berättar om sitt liv med den tolvåriga dottern. P1 satsar på att berätta om de barnfamiljer som räknas som fattiga i statistiken. Först ut är en hjärtsjuk före detta egen företagare. Han har 9 000 kronor per månad att försörja sig och sin dotter på.
- Vi har mellan 800 och 1500 kronor per månad kvar när alla räkningar är betalda.
-Pappa, visst tjatar jag inte, säger den tolvåriga dottern. Det är inte ofta jag ber mer än fyra gånger när jag önskar mig en sak. Jag vet ju att vi har det bra ändå. Vi har tak över huvudet, mat och kläder.

I en annan del av den lilla staden Söderhamn bor en idag 16-årig gymnasielev. Hon har en liten bror och en nyopererad mamma. En kväll i våras föll hennes mamma ihop på golvet.

Det visade sig att den svåra huvudvärk som hon sökt läkare för under ett år, inte var migrän som alla läkare trodde, utan en hjärntumör. Nu blir allt akut. Barnen ringer efter ambulans och mamman förs till sjukhus. Ingen tar reda på hur barnen har det . Lillebror flyttar till morbror, men där kan inte djuren bo, så den 15-åriga dottern bor ensam i huset med husdjuren långt utanför stan..

När pengarna tar slut går hon till ungdomsjouren på soc och ber om ekonomisk hjälp. Hon får nej. Ingen tar reda på varför hon är ensam. Ingen tar reda på hur det är med hennes mamma. De ger bara avslag. Idag är hennes mamma på bättringsvägen, men de har tvingats sälja sitt hus och bor i en lägenhet. Och när alla fasta kostnader är betalda ska 2 500 kronor räcka till mat, elevhemshyra och kläder för två barn och en mamma.

Jag undrar om de har större valfrihet nu, eller om de låga ersättningarna i sjukförsäkringen till och med gör familjerna mer fattiga än nödvändigt?


Sen över till ett annat problem orsakat av hur vårt skatteutjämningssystem ser ut.

Så här ser det ut om vi jämför Täby i Stockholm med Övertorneå. I Täby får kommunen för barn mellan ett och tre år inskrivna på dagis 101.218 kronor ur skatteutjämnings-systemet.
För barn i samma ålder i Övertorneå som också är inskrivna på dagis får kommunen 62.621 kronor ur samma skatteutjämningssystem. 
Har kommuninvånarna i den lilla kommunen Övertorneå samma valfrihet som de som bor i stora Täby?