lördag 6 november 2010

Om "Den motvillige monarken"

Läs Gabriel Byström i GP :

"Har kungen festat på ställen som kontrollerats av personer i Stockholms undre värld är det svårt omdömeslöst. Som ordförande i utrikesnämnden får kungen tillgång till känslig information vilket gör att han, bara av den anledningen, bör göra allt han kan för att undvika situationer som kan vändas mot honom."

Det är väl det som är poängen med att granska vår monark.

Fel tid

Endast väderguden är vaken. Och han har fel månad uppslagen i sin kalender. Det är Allhelgonadagen idag. 
Men det ser ut som om julen är här. Vackert. Strålande. Rent.

Men fel.

Eller som vanligt. Varje år som jag kan minnas har det varit en riktig vinterhelg på Allhelgona. Jag har varit utställare på Hantverksmässan och rusat mellan bilen och utställningshallen med mina alster i snöstormen.

Minnen som jag gärna glömmer bort.

Glommersträsk hattmuseum

 Hatt på hatt på hatt. Vilken skatt!

fredag 5 november 2010

Faster är död

Jag brukar inte skriva så mycket om det privata. Brukar mest hålla mig till att skriva personligt. Men idag läste jag min äldsta fasters dödsannons och då kände jag mig tvungen att skriva en rad.

Min faster var nästan 94 år när hon dog.

Hon har levt i en tid som vi idag skulle kalla rena 1800-talet.

Hon skickades till nunnorna på franska skolan när hon var sju. Alla eleverna fick klä sig i arbetsrockar och aldrig se åt en pojke. Efter tio år i flickskolan blev hon elev på Röda korsets sjuksköterskeskola.

Jobb i Uppsala. Mötte en läkare och gifte sig. Födde fyra barn på 40- 50-talet. Kämpade tillsammans med sin man om olika positioner vid Uppsala universitet. De förlorade den akademiska kampen och så hamnade de i Linköping när universitetet öppnade där.

Professorska med skinn på näsan, jättevilla vid Stångån, och massor med frivilligarbete i kyrkan. Folkpensionär, änka sen 20 år.

Men när hon firade 90 år i mörkaste december bjöd hon hela sin närmaste familj på bal. Inte en minut satt hon stilla.

Hela tiden planerade hon olika projekt.

Jag undrade om såna som  hon verkligen fanns. Kvinnor som både längtade efter baler och som sydde om lakan för att de skulle kunna användas tio år till. Kvinnor som var säkra på att de alltid hade rätt. Kvinnor som med bara en blick kunde avrätta båda sina två bröder och reparatören som kom tio minuter för sent.

Behövdes en mössa till babyn repade hon upp en tröja. Stickade mössan och ringde sen glatt. "Se nu till att din flicka har mössan på sig överallt".

En dag för något år sedan ringde hon och sa: "Du vet väl att du är smart." Varför ringer du och säger det?, frågade jag. Och hon svarade: "Det behöver alla kvinnor höra. Glöm inte att det är du som är klok."

Så'n var hon,
min faster.

torsdag 4 november 2010

Johan Croneman har fattat

det som Calle Bildt inte förstår. Att väljarna vill ha oberoende riksdagsmän med så få bindningar som möjligt till företag som står för merparten av all miljöförstöring på jorden. Läs hans krönika här.

Gjorde vi fel?!
Goteborgs-Posten
04 Nov 2010

Vill inte veta

Riksdagspartierna vill inte veta var gränsen går. Ja, för vad vi väljare kan acceptera när det gäller bidrag till partierna och gåvor till partiernas företrädare.
Inte ens de senaste dagarnas upprörda debatt får partierna att välkomna att vi väljare får veta var deras pengar kommer från. Och vilka gåvor riksdagsledamöterna accepterar.


Vad vill vi som väljare? Vill vi att det fortfarande ska vara osäkert var gränserna för en muta går?

En helt annan saga

I DN idag finns det två intressanta debattartiklar som från helt olika utsiktspunkter berättar samma sak. Vi har ändrat vår berättelse om Sverige från ett land som är byggt på solidaritet, till ett land där allt kan räknas i kronor och ören.
Nils Karlsson vd för Ratio räknar jobb.
Barbro Larsson efterfrågar en annan berättelse än den att den som har flest kronor vinner.

Skolpeng, äldreomsorgspeng, barnomsorgspeng, patientkrona...det finns många, många slantar i vårt system.

onsdag 3 november 2010

Jenny Wilson Like A Fading Rainbow (Official video)

Det är som om denna dag

är många. Flera stycken. Hoppas att jag hinner med. Just nu känns det som om det är en dag för mycket...eller kanske är jag bara steget efter.

Drömmer om en natt i Harads

I natt drömde jag att jag var i Harads. Jag tror att det beror på att jag sett så många fina bilder på Trädhotellet.
Men när jag vaknade var det en vanlig onsdagsvardag

En helt vanlig dag med tunga moln på himlen.
Med tunga diskussioner på radion.
Med tunga ögonlock.

"Nu ska det handla om en bok om kungen", säger rösten på radion. En bok som berättar om vad många annars bara viskar om.
En bok som ledde till att en av författarna förlorade sin anställning på Sveriges Radio.

Här vid älvens strand börjar en rojalistisk yra idag. Kronprinsessan och hennes make ska besöka Torne älv och Lule älv, blivande gruvor, samisk kultur, trädhotellet, F21 och ett kulturprojekt. I dagarna tre ska de tu få information om vad som händer och sker mer än 100 mil från Haga slott.

Trädhotellet är mitt nästa måste.

tisdag 2 november 2010

måndag 1 november 2010

Nehej!

Som riksdagsledamot kan man ta emot resor av multinationella bolag för att leka med studenter i Pau. Det säger Gunnar Stedtler i Svd.
Men man kan som riksdagsledamot begripa, att det inte är bra för den bild man vill ge väljarna, att ta emot resor av andra än partiet och riksdagen.

Jag vill absolut inte bura in några politiker i riksdagshuset. De har ju 50 000 kronor att resa för till att börja med. Sen kan de säker få mer från partiet om pengarna tar slut.

Bombhotet mot NSD spårat

till en IP-adress i polishuset i Luleå. Läs mer här.

En blogg att titta

mer i. Här är en länk. Tack för ett bra tips Annika.

Med utsiktspunkt i Fredhäll

Varför läser jag mellan raderna?
Är mina kollegors arbete mindre värt, än det som görs på Gjörwells-
gatan i Stockholm?
Jag är fortfarande imponerad av dom som lyckades med att göra en ovanligt bra tidning på mindre än tre timmar i onsdags.

Älgtjuren fanns i ett helt annat nummer som en glad krumelur.

Det kommer

 smygande. Vi märker det inte först. Men vi blir färre i 205 av Sveriges 280 kommuner.

I 75 kommuner ökar befolkningen om man vänder på steken.

Det innebär att de flesta kommuner i Sverige kommer att få svårt att kunna överleva. Vad ska vi göra? Hur ska vi underlätta en utveckling i de 205 kommuner som  blir allt mindre? I Svd  föreslår Björn Sundström som kartlägger trenden för Sveriges Kommuner och Landsting, att kommuner som tappar sin befolkning ska öppna en skidbacke eller en gruva. Ni ser själva vad han tror att folk flyttar från.

Åsa Petersen berättar här om sin omvända resa.


Jag föreslår att vi gör som i Norge och Kanada. Där är det självklart att de värden som skapas i små kommuner kommer invånarna till del. Det innebär att t ex vattenkraften beskattas där den finns, inte där huvudkontoret är placerat.

Norge satsar på att hela detta svåråtkomliga land ska leva. Jordbrukare får stöd, befolkningen skattelättnader, och alla akademiker som behövs i glesbygden kommer för att arbeta där. De får avskrivningar på sina studielån. Dessutom satsar Norge på att det finns utbildningar i hela landet.

Tromsö universitet finns 75 mil norr om Luleå.

Vårt nordligaste universitet.

söndag 31 oktober 2010

Jägarna III

Svenska Dagbladet har valt att publicera ett reportage från USA:s glesbygd i Montana. Bilderna och texten visar med ömhet och lugn hur det är att vara helt övergiven. Övergiven av allt. Det är bara flykt genom droger som återstår.

När du har läst reportaget som inte innehåller en enda pekpinne eller något annat än en beskrivning av ett möte med fattigdom och utsatthet prova på att läsa kommentarerna.

Oj vad det är ljust!

Både vintertid och solig morgon. Hela världen får ett helt nytt silverskimmer. Nere mot älven flyr den sista nattdimman och solen målar björkarnas stammar kritvita. Här spökar ingen, här råder ingen skräck, här är det bara en ljus oktobersöndag.
Det är inte kallt. Det är friskt.
Och ledningarna lyser försilvrade. De väntar på eftersläntrarna. Ni vet de där fåglarna som inte ger sig. De som stannar till vartenda rönnbär är slut. Nu finns det bara nypon kvar att äta.