lördag 5 juni 2010

Sverige bäst!

Läs denna debattartikel i Svd. Den tar upp hur  författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett som skrev Jämlikhetsanden och andra välfärdsforskare räknar på var vi människor har det bäst. Denna gång är det Tällberg foundation som har vägt samman olika index. Som bilaga till artikeln finns en Pdf-fil som visar alla siffror.

Jag undrar vad Stefan Fölster ska hitta på nu. Förra gången när han försökte misskreditera Richard Wilkinson och Kate Pickett då fick han ge upp. De bägge forskarna gjorde klart för honom att Svenskt Näringsliv inte är kända för att hålla sig till fakta.


Heja Sverige! I morgon på nationaldagen ska jag  lyssna på musik och vara med och inviga Havremagasinet i Boden. Ett konstgalleri på 3 600 kvadratmeter i Norrlands vackraste byggnad.

Jag vill citera Peter Swedenmark: Men visst finns det mycket att fira i Sverige. - Exempelvis att landet inte kapar båtar på internationellt vatten och skjuter ned fredsdemonstranter.

Lördagsläsning

Varje lördag slår jag upp min tidning. Norrländskan. Jag är nyfiken. Ja, jag vill veta vad Peter Swedenmark har att rapportera från sin sida av norra Sverige. Hur världens händelser påverkat honom där han vandrar i Jämtland.

Varje dag. Ja, varje dag läser jag vad han syster Eva Swedenmark skriver på bloggen i Evas värld. Det är roligt att jag hittat till bägge syskonens texter och att jag tycker om dem.
 (Kylig sommarkänsla)


Idag berättar Peter om en en händelse som jag känner igen mig i. Han har haft kontakt med Telia. I samband med att han har flyttat har han fått veta att hans 53 år gamla abonnemang inte existerar. Det har aldrig funnits.

Jag känner igen mig i hela kroppen. Det räcker inte att vara logisk och pedagogisk när man försöker tala med kundtjänsten på Telia. Företaget utgår från att alla deras kunder luras, i alla fall att de inte vet vad de talar om.


När vi anmälde att vi ville byta ADSLuppkoppling skrev kundtjänsten fel postnummer. Detta lilla fel växte för varje steg uppgifterna flyttades i organisationen. Till slut hade vi hamnat i Kalix och vår adress var ändrad till en liknande i Kalix. Och vi fick en flyttavgift, all teknik skickades till en butik i Kalix och när jag ringde kundtjänsten lät det ungefär så här:


"Hej, jag vill bara tala om att vi inte bor i Kalix. Det har blivit något fel. Kan du ändra tillbaka till våra riktiga uppgifter?. 

Nej, det kostar en flyttavgift. 
Men vi har inte flyttat. 
Det kostar i alla fall. Jag vet ju inte att ni inte har flyttat. 
Kan du koppla mig till din chef. Gruppledaren svarar: Hej, jag hörde att du vill ändra dina uppgifter. Det kostar pengar. 
Men det är ju NI, som har ändrat dem utan att jag har bett er!!!. Nu tappade jag tålamodet.
Då slänger gruppledaren ut ett förslag.
Kan du få två grannar att intyga att du inte har flyttat så får du abonnemanget flyttat till din adress."


Så nu har jag skickat in två intyg om att vi har bott här i minst 20 år. Och tyvärr. Varken jag eller mina grannar har något val. Vi måste ha vårt bredband genom Telia. Inga konkurrenter anstränger sig nog för att vi ska kunna använda deras.

fredag 4 juni 2010

Oj!!!

"Folk som inte känner en – deras åsikter kan man inte ta åt sig av. Det
kan ju vara arbetslösa och outbildade, på nätet kan plötsligt vem som
helst få en röst." Nathalie Schuterman i Resumé.
Boutiqueinnehavare på Östermalm som just gett sin elvaåriga dotter Chloë en handväska för 15.000 kronor. Och delat ut presentkort på 700 kronor på dotterns kalas enligt kommentarerna på nätet.

Mumintankar

Följer ni Mumin i Svd? Det gör jag. Just nu har hela familjen tagit sig till Rivieran. Där står de och längtar ner till stranden. Men; allt är inhängnat. Överallt finns det skyltar med ett enda ord PRIVÈ.

De är utestängda. Uteslutna ur gemenskapen.
Tove Jansson var genial. Hon kunde med tre bilder skapa den där känslan vi nordiska medborgare känner när vi inte får gå var vi vill.Allemansrätten är en lyx. Det känner vi varje gång vi reser bort från Norden.

Idag njuter av jag en kall sommarstorm. Det är så praktiskt med dagar då löven prasslar och det finns tid för annat än utomhusliv.

Nyspråk...

Läs Göran Rosenberg. Han berättar i sin krönika i DN hur israelerna lever i en värld med en helt egen verklighet och med medier och politiker som använder nyspråk.

torsdag 3 juni 2010

Ane Brun - The Puzzle Rätt årstid och rätt musik

LALEH "Simon Says" Fel årstid men vad gör det!

Rybs

Växa, skapa, förändra skriver om de varma gula rapsfälten på Österlen.  De saknar jag.

Här i polartrakterna odlar vi gul rybs. En halvvild släkting.  Men det dröjer till efter midsommar innan den blommar.

Varje år samlar ett företag i Avan mitt över älven in fröna och kallpressar en olja. Den är  så god. Gyllene. Och populär. De sista flaskorna brukar säljas på byamarknaden i augusti.

Oljan doftar hasselnöt och smakar som en fyllig rapsolja.

En vanlig sommardag

Dessa dagar med" attgöralistor." Igår hade S och jag en lång lista som måste prickas av. Vi for till Åsa som ska laga mat till den kombinerade student/släktfesten. Där satt vi i solen och planerade massor med god mat.
Trädgården prunkade runt oss och vi fick veta att maj månad aldrig har varit varmare i Luleå sedan 1921. Och det syns. Allt är minst två veckor tidigare än ett normalår.

Igår då vaknade jag tidigt och tittade ut på frosten. Den försvann och istället fick vi uppleva en härlig sommardag igen. I morse var det tolv grader varmare på morgonen, än igår, men SMHI malde på om kyla och regn. Jag skulle aldrig våga vara turistföretagare i Norrbotten. Tänk att solen och sommaren aldrig nämns i väderprognosen där du bor.

Så är det alldeles för ofta när det gäller "...norra Norrrlands kustland, inland och fjälltrakterna".

Jag njuter i alla fall varje dag av att jag vaknar till en ny sommardag.

onsdag 2 juni 2010

tisdag 1 juni 2010

Trösterik

En enda
styvmorsviol
med ett enda
öga.
Den fann jag
längst ner
under
den bortglömda
vedhögen.


Nu står den
på vår
bästa vintervän,
balanserar,
vinglar.
på locket
till kaminen.

Rädslans första offer är

sanningen. Jo, jag har bytt ut ordet KRIG mot RÄDSLAN. För så är det. Igår såg jag på teve en rädd och oförsonlig israelisk minister påstå att Henning Mankell är medlem i Al Quaida.

Idag lyssnade jag på radio. P1 morgon som bjöd in till reflektion. De tog upp vikten av källkritik. Vem är det som säger vad. Det måste vi tänka på.

Varje dag. 

FN:s säkerhetsråd tror i alla fall inte att hjälpsändningen till Gaza var en förtäckt terrorattack. De fördömer Israels handlande. Inte någon av de fyra ständiga medlemmarna lade in något veto.

Victor Estby har skrivit en dagsvers om livet i Gaza. Den kan du läsa här. Det är bakgrunden till att Ship to Gaza bildades.

måndag 31 maj 2010

Syrensafari

ska jag åka på. Till Boden. Där har alla slagit ut. På vägen får jag titta på mer än 100 olika sorter av maskros. Så många finns det bara här i älvens landskap.

Hetaste tävlingen

110 grader. Så varmt är det i bastun när SM i bastu -bad avgörs.

Fakta, lite vid sidan om,  som jag får lära mig, när jag arbetar som reporter.


Hur länge det går att stå ut?

Kvinnor i en och en halv minut, män mellan tre och fyra minuter. Om de inte är från Finland. De sitter i en halv minut till.

Jag vandrade ner till

den djupblå älven tidigt på morgonen. Jag kände att jag behövde en horisont att blicka mot. Ett vatten att känna närhet till. För i mitt huvud ekade de obegripliga frågorna om hur Israel kunde gå om bord på fartygen på väg till Gaza och döda över tio människor.


Jag sitter och tittar ut på den djupblå älven samtidigt som mina tankar finns borta vid ett annat vatten. Vid Medelhavets turkosa vågor finns idag en av våra mer långlivade konflikter. Mycket av konflikten i Mellanöstern handlar om vatten. Vatten och prestige.

söndag 30 maj 2010

Morgonvandring mellan blommorna

Nu börjar tiden mellan hägg och syren nå sitt slut. Idag fann jag den första lilla utslagna bondsyrenblomman.

Sävstaholmträdet har ockuperats av en spindelfamilj. Jag hoppas att alla flyfän vaknar snart. För hur ska äppelträden annars polineras.

Det doftar från viol, hägg, kaprifol och äppelblom.

Från taket på huset intill hör jag hur svalornas ungar ropar efter mera mat. Vid stranden är det en svan som råmar.

Morgonljus, sommardoft och dagg i gräset.

 På bilderna finns också vår nyklippta häck av sibirisk ärtbuske.(Tack S). Och mitt fina emaljfat som passar så bra att fylla med penséer varje försommar.

Den sibiriska klematisen blir bara vackrare och vackrare  för varje dag.

Det är en lycka att få vara med när allt vaknar ur sin långa vintersömn.

Utan slut

Jag skulle bara påminna om Maciej Zarembas artiklar i dagens DN. Han berättar om hur vi vänder bort vår blick för att slippa göra något, trots att våra lagar om arbetsmiljön inte är förhandlingsbara. Den historia som han väljer att berätta är värre än Charles Dickens råa sagor.Minns ni En ond man av Hans Danielsson? Det här är på riktigt och händer nu. Och det finns inget lyckligt slut.