måndag 18 januari 2010

Vill vi diskutera


Jag läser att Evas värld frågar sig om DN vill ha en rejäl diskussion eller pajkastning. Det undrar jag också. Tittar ut genom mitt fönster och tänker på den gångna veckan.

Den första diskussionen om manliga geniers rätt att använda sexuella förtryck mot dem de arbetar tillsammans med började med en intervju med Katarina Wennstam. Kommentarerna till artikeln på webben tillförde inget annat än hat och förtal.

Redan då undrade jag om DN tillåter att vad som helst publiceras. Har de en moderator som läser inläggen, eller ej?

Den andra artikeln diskuterade samma sak med utgångspunkt från att balettchefen på Operan i Stockholm sitter kvar efter en varning för sexuella trakasserier.
Åsa Beckman berättar i sin artikel om ett möte med Stig Larsson på ett redaktionsmöte. Stig Larsson vräker ur sig svinigheter på grund av en recension. Inte någon som är med reagerar och säger ifrån. Åsa Beckman ställer frågan om manliga genier inom kulturbranchen kan bete sig hur som helst utan att någon reagerar.

Sist jag tittade efter hade fler än 300 inlägg kommit in på artikeln. Och mer än 90 procent innehåller ingenting annat än galla.

Igår intervjuade Kurdo Baksi. Han har skrivit en bok om en annan Stig; Stieg Larsson. En bok som berättar om Stieg Larssons liv och kamp mot rasism.

När jag kommer till kommentarerna denna gång tänker jag att "här finns inget att spy galla över" men vad jag bedrog mig. Kurdo Baksi är invandrare. Därför kan de som skriver inlägg hitta på vad som helst. Och DN har fortfarande ingen som stoppar inläggen.

Dråpligt nog är en av dagens artiklar en presentation av bloggaren Sanna Lundell. Hon är gift med Mikael Persbrant och dotter till Ulf Lundell. Hon bloggar kommersiellt åt tidskriften Mama. Och hon är helt medveten om att hon är anställd på grund av sina släktförhållanden.
Men...
När hon fick kommentarer fylld av galla och avundsjuka togs funktionen bort. Nu kan ingen, som läser hennes inlägg om de tre barnen och vad de gör( i alla fall på bloggen), skriva om hennes man eller pappa.

Vad tycker ni? Kan man ha öppna diskussioner utan att en moderator lyfter fram debatten?

8 kommentarer:

Annika sa...

Jag skrev det som kommentar i Janes blogg att vill man ha en massa osannolika kommentarer ska man skriva om 1) invandring och integration 2) jämställdhet. Det är sorgligt. Jag tycker att DN skulle ha en moderator som såg till att kommentarerna 1) höll sig till ämnet 2) var sakliga 3) höll en hyfsad ton. Då skulle det vara intressant att läsa dem. Nu tar man sig bara för pannan och blir bedrövad av den låga nivån.

Evas värld sa...

Jag tycker det är en sån oerhörd nonchalans av DN att inte låta en moderator sålla inläggg som redovisar samma feltolkning när det t ex gäller författarnamnen, min misstanke är att en grupp personer som ogillar Beckmans utmärkta artikel men inte har några argument medvetet översvämmar kommentarerna med sin gallimatias för att hindra den väsentliga diskussionen, det borde DN ha någon som kollar.
Jag tycker faktiskt det är ganska tråkigt för övrigt att läsa bloggar utan kommentarer. Jag går mer sällan in på Bodil Malmstens blogg nuförtiden t ex. En av poängerna med bloggen är ju just att man kan spontankommentera. Samtidigt förstår jag ju Sanna Lundells synpunkt att man blir ledsen och deppad om det kommer en massa elaka kommentarer, elakheter har ju som bekant en förmåga att bita sig fast. Ja, ingen helt lätt fråga!Men för en stor tidning med personal borde det vara lätt.

Jane Morén sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jane Morén sa...

Mitt intryck är att det finns sjuka personer därute som nog fått ett nytt liv med internet. Nu kan de, som annars säkert är nästan okapabla till socialt umgänge, leka och känna "makt". Det är det jag tycker är ruskigt med den här cybervärlden. En moderator kan vara på sin plats tycker jag, då det nog är så att de flesta av dessa sjuka inlägg skrivs av samma sysslolösa sjuka personer. Varför ska deras röst vråla ut över alla andras? Trots att jag egentligen är emot att censurera. Men det handlar här om att säga stopp det räcker nu. Precis som åhörarna när Stig Larsson angrep Åsa Beckman å det grövsta.

En annan sak: Vilket fint fönster! Fin utsikt

Granne med potatisodlaren sa...

Ni har rätt, det är konstigt att ett så stort företag som DN har råd att inte hyfsa till debatterna. För råd att ha moderator det har det alldeles säkert.
Ja, och du har rätt Eva. En blogg utan kommentarer är inte lika levande.

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, jag fantiserar att den fantastiska ryska vinthunden flyger förbi fönstret.
Men åter till kommentarerna. Jo, jag tror också att vissa personer återkommer. Men DN är så stora och så kunniga i pressetiska frågor att de inte har råd att missa så grovt som denna vecka.

Annika sa...

Jag noterar att SvD har stängt av kommentarfunktionen för vissa artiklar, t.ex. den om islamistiska extremister i förorterna eller om Kurdo Baksis bok om Stieg Larsson. Det är nog ingen slump.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är tvungna att stänga den, tror jag. Efter att ha sett hur mycket frustration och ilska som finns under ytan undrar jag vad vi som samhälle bör göra? Allt bottnar i en oöverskådlig maktlöshet tror jag.