lördag 30 november 2013

Hjärnan kokar

Jag kliver in i butiken på nedre plan i Smedjan och tappar nästan andan. Här finns hantverk och konst som 70 artister lämnat in. Det finns allt. Skira akvareller, virkade päron, broderade smycken, stickade halsband, enorma fotografier från fjällen, alla sorters grafik, stora oljemålningar och vintriga landskap i akryl, metallbilder, emaljer och alla typer av keramik.

Nu har jag varit med och hängt, organiserat och hela hjärnan kokar över. Så mycket kreativitet. Så många olika temperament.

Art for Sale heter popupgalleriet. Välkomna,

vi öppnar klockan tolv idag.

torsdag 28 november 2013

Kan en julduk vara en Rolls Royce?

 Idag har jag fått veta att vår julfavorit är formgiven 1957 av Kajsa Nordström. Den heter Julköping. I en blogg som frossar i julnostalgi finns den med som juldukarnas Rolls Royce. För mig är den ingen lyxbil snarare en niveadoftande vinterdag i byn.

Vill ni se hela duken finns den här.

Den är lika gammal som jag är och det kan ju vara så att det är därför jag älskar att ta fram den varje jul.

Oj, vad jag känner igen mig som nybörjare på skidor i snön. Det där bakhala som fick mig att bara vilja skrika. Ja, det vill nog även denna skidåkare om man får tolka hennes min.

onsdag 27 november 2013

Halkar in i ett europeiskt trauma

Vi glider in till stan på isen och dränks i underkylt regn. Men inte kan vi missa att Alexandra Pascalidou berättar om kriserna i Europa och i människornas liv. Hon börjar berättelsen om Greklands kris med att fråga om vi kommer ihåg hur krisen började. Ett ledord är Lehman Brothers. Kommer ni ihåg hur denna bank konkursade och att detta satte igång en kedjereaktion som spred sig i Europa?

Var det någon politiker, Anders Borg till exempel, som påstod att amerikanerna hade levt över sina tillgångar? Var det någon som påstod att amerikanerna gick i pension för tidigt? Eller att de hade för höga löner? Nej, vi fick aldrig veta varför krisens centrum utlöste en lavin av katastrofer över hela världen.

När krisen kom till Grekland fanns svaren inte hos dem som hade makten att bestämma, inte hos dem som under alla år skapar ett korrupt samhälle, utan hos dem som varje dag gick till sina arbeten i skolor och på sjukhus.

Då påstod Anders Borg att de vanliga grekerna hade levt över sina tillgångar och att de inte arbetade, och att de gick i pension alldeles för tidigt.

Alla politiker i Europa skapade en stämning där det blev rätt att ge sig på vanliga medborgare och utkräva ansvar i stället för att ställa politikerna till svars.

In kommer ekonomer uppfostrade i Chikagoskolan och tvingar fram en ännu djupare kris samtidigt som Grekland tvingas att betala de franska och tyska banker som strött pengar över den grekiska makteliten. Nu när det grekiska samhället inte finns kvar, när människorna trängs med hela sin familj i små lägenheter, när självmorden har ökat med 45 procent då går en stor andel av tvångslånen till att betala för vapen köpta i Tyskland.

Visst var det grekiska samhället korrupt på många sätt men det fanns ett samhälle att förändra. Nu har Grekland genomgått den Chockdoktrin som Naomi Klein beskrev 2008, och inget samhälle finns kvar.

Alexandra Pascalidou frågar oss och alla som hon möter om vad vi tänker göra för att våra barn och barnbarn ska kunna leva i ett samhälle och inte i fritt fall.

Vi får inte glömma att våra politikers bostadspolitik har gjort alla som lever i Sverige till världens mest belånade folk. I sydeuropa är det länderna och företagen som är belånade, här är det vi. Vanliga människor som tvingats köpa sina bostäder dyrt utan någon möjlighet att betala för lånen om vi blir sjuka eller arbetslösa en längre tid.

tisdag 26 november 2013

Anställ fler och kalla dem PR-konsulter

Det kostade 450 000 kronor att ha en öppen bar i Cannes för de kommunala bolag från Göteborgs kommun som bjöd.

Det kostade 420 000 kronor att köpa in PR-konsulter för att ljuga, om den öppna baren, för de kommunala bolag som bjöd på champagne i Cannes.

Ett hett tips till de personer i kommunen som vill utveckla verksamheten inom skola och omsorg;

Kalla alla för PR-konsulter, då kan ni anställa alla dem som fattas i verksamheten.

Här är en artikel i Journalisten.
måndag 25 november 2013

På allvar

. Varför är det så att polisen i Norrbotten är sämst i landet på att utreda våld i nära relationer.

Statistiken är skrämmande i hela landet. Bara två av tio anmälda fall av våld i nära relationer klaras upp.

Detta berättar Magnus Lindgren från stiftelsen Tryggare Sverige samma dag som Rikspolisstyrelsen har tillsatt en granskningskommission. Rikspolisstyrelsen vill veta varför 15 till 20 kvinnor blir mördade av en man som har funnits nära eller finns nära kvinnan.

Inget händer. År efter år händer samma sak. 15 till 20 kvinnor dör.

Jag är säker på att alla vet varför. Det tvång som polisen utövar mot gärningsmännen inte på något sätt har samma styrka som det våld som mannen utövar mot familjen. Om polisen börjar där så kunde säkert både mammor, barn och kvinnor överleva oftare.

Tvinga männen som slår och hotar att flytta, bära boja, och hjälper inte det ta in dem under utredningen så att barnen och kvinnorna kan vittna utan att de lever under hot. Då är jag säker på att allt fler anmälningar klaras upp.