lördag 26 mars 2011

Varje månad betalar skattebetalarna

mellan 5-7 000 kronor för att familjen ska slippa hämta sina barn på förskolan, 2-3 gånger per vecka. Jag trodde att det var ljug, men det är sant. Det framkommer när Svenska Dagbladet undersöker barnvaktsföretagen. Istället för att satsa på företag som utvecklar landets ekonomi får vi unkna pigjobb som ingen kan leva av. Dessutom en massa barnvakter som ingen kan hålla kontroll på.

Jag kan inte sluta förundra mig. Hur kan det komma sig att barnomsorgen är så farlig för barnen att de inte kan vara där längre än några timmar? Varför kämpar inte barnens föräldrar för att förskolan ska bli så bra att de vågar ha sina barn där?

Tänk er att alla dessa barnvakter anställdes i barnomsorgen så att de flesta barnen fick tillgång till omsorg och lugn på eftermiddagarna.

Vad lustigt, då skulle inte föräldrarnas inkomster avgöra längre. Då skulle inte föräldrarna kunna använda klockslaget när deras barn blir hämtade som en klassmarkör. Och vi skattebetalare skulle kunna få insyn i vad våra skattepengar används till.

Då skulle inte de privata förskolorna kunna lura föräldrarna att de inte behöver ha öppet efter klockan 16.30.

 Då skulle arbetet med barnen ha ett så stort ekonomiskt värde att inga subventioner behövs. Alla skulle vinna. Barnen som får vara på små avdelningar med utbildad personal som är anställd med avtalsenlig lön. Dessutom skulle våra skattekronor inte strösslas över företagare som inte behöver redovisa hur stor del som används i verksamheten.

fredag 25 mars 2011

Alla farhågor

slog in. Nordanvinden blåste oss snabbt ner mot Arlanda. Men... där snöade det och blåste. Hela planet for upp och ner och åt sidan. Jag hamnade i - jag kände mig som en sån där glasgömma där det börjar snöa när man vänder på den. Jag tappade vad som v ar upp och ner. I huvudet föll flingorna och det var inte kul. Nu ska jag bli människa igen.

torsdag 24 mars 2011

Istället för VM

Igår mullrade himlen

idag är det jag som muttrar. Klockan var nästan halv sex och det nybryggda kaffet doftade och allt såg ut att bli en ny vårvinterdag. Men det blev nyvinter. På den gamla snön dansar små hagelkulor runt i den vassa vinden. Ännu ett slut på mars i frostens tecken.

Inte mycket att bry sig i nu när jag ska samla ihop mig inför morgondagen. Ännu en vimsig och rörig packning. Ännu en känsla av att jorden kommer att öppna sig och av att ingenting kommer att finnas kvar.
Det räcker att jag har stuvat in allt  i bilen och satt mig vid ratten för att köra så försvinner den.Var kommer denna resfeber från?Var finns den alla vanliga vardagar? Det kan jag undra.

Liksom jag undrade över åskmullret igår. Ovanligt med blixtar och dunder innan snön runnit bort.

onsdag 23 mars 2011

Nu tar jag hjälp

och ansöker om en plats på kursen Kreativt skrivande C som börjar i höst. Jag har lyckats överlista hur man gör på studera.nu, så idag finns den där, min anmälan. Jag läste Eva Swedenmarks insiktsfulla blogg om hur vi alla hittar på saker att göra istället för. Och då kunde jag inte vänta längre.

Jag måste sluta gå omkring och bära på orden mellan skulderbladen och börja värka fram dem. Det är ju inte säkert att de passar, allihop, men det får tiden och tanden slita med. Jag börjar längta efter den där känslan av koncentration. Den där känslan av att min text är så viktig att all tid är min och textens.

Långa skuggor

Idag är det mycket att tänka på. Mycket som vill ta plats. Många små orosmoment. Då är det tur att våren har tagit tag i livet och stegar fram. Nu syns stolarna och gräsklipparen och alla tomma krukor. Men cykeln i nordöst skymtar bara under snötäcket. Stigen är en isorm. Men det glömmer jag snabbt när jag ser hur fläckarna mer jord blir allt större.

Movits! - Vad Dom Än Säger

tisdag 22 mars 2011

På väg in i förrådet

Ljuset, nu är det här. Varje vår, varje morgon är det lika häftigt. Nu är det knappt en vecka kvar till sommartid. Tänk då är det ljust till klockan halv åtta.

Ett gott råd

Bland änglarna i glassfabriken. Eller är det bland änglarna i skidbacken. Änglar är vi alla. Jag med och du med. Eller hur? För inte slänger vi skräp som kommer fram vid tö utanför papperskorgen?

måndag 21 mars 2011

Fiffiga uppfinningar som bara försvann

Jag blir inspirerad av ett inlägg på fejan. Det är P som vill ha en kaffemaskin vid sängen. Då minns jag den ljuvliga doften som spred sig varje morgon när väckarklockan larmade. Ja, när jag bodde hos mina vänner på Boul Jordain. I deras kök stod en kaffebryggare från Moulinex med tidsinställning. På kvällen fyllde vi hela härligheten med nymalt svart kaffe och vatten med isbitar i. Den gick igång klockan halv sju. Vi som var morgondöda vaknade till liv.

Kaffedoft slår alla väckarklockor. Jag lovar.

Idag finns inte några kaffebryggare med inbyggd timer kvar. Istället står en maskin med kvarn, värmare, bryggare och mjölkångare vid diskbänken.

Läs. Vilken glädje att få upptäcka Shigeru Ban.
Svenska Dagbladet
21 Mar 2011

söndag 20 mars 2011

Söndagsutflykt på isvägen

Vi körde på isen över Sandön till sommarens finaste strand vid Klubbviken. Där njöt vi av strömming, mandelpotatismos och rårörda lingon. Fiffigt med isvägar för då kan vi åka i skärgården när vi vill. Alldeles på andra sidan far alla fartyg.

Vi far hem igen och gonar oss på altanen.

Den första solstrålen