lördag 2 mars 2013

Coolt

Jag tappar nästan andan när jag ser hur solen tar över den iskalla lördagsmorgonen. Det är verkligen coolt. Veckan som gick fick jag användning för alla snösmältningsord; nu tog dom slut. Ja, i alla fall kom den ljuva vårvintern av sig och dagens ord är storvinter. Blänkande is och friktion i den snustorra kalla luften. Snön dammar och det finns inga ljud kvar. Inget drippande, inget droppande och inga försiktiga drillar från storbjörken.

Det är då all musik finns som kan ge andra känslor än saknad efter vår. Igår fick jag lyssna till två nya bekantskaper. Rodrigez , han som är saknad i "Searching for Suger Man" och Dido som avslutade Skavlan på Svt.

(Använd länkarna så får du också lyssna.)

fredag 1 mars 2013

Veckans ord är värderingar

Snön smälter och vi med den, så sjunger jag och Hackspetten som nu är historia. Snödjur klarar inte 12 varma grader och sol ena dagen för att nästa dag vakna till regnstorm. Tyvärr.

Idag har vi publicerat en krönika av Johan Håkansson där han frågar sig varför det blir en orkan av kommentarer när 20 gruvarbetare missbrukar sitt förtroende på LKAB, men bara en sval bris om en direktör gör samma sak. Han kommer fram till att Gruvstrejken 1969, året då Judy min vän vann Melodifestivalen med Tommy Körberg, och de förändringar som skedde då är så viktiga i Kiruna och inom LKAB att ingen har rätt att bryta kontraktet om att agera juste.

Nutidens medicin mot att felaktigheter upprepar sig heter utbildning i värdegrundsfrågor. Det gäller LKAB,  Stiftelsen för strategisk forskning och inom skolans värld.

Frågan är om rekreationsvärdet av de högar med bottensediment från Notviken som planeras i Karlsvik är lika högt som en miljö fri från kvicksilver i skogen? Vad som kommer att hända beror nog på om luleborna vill  ha en skog där det går att bygga bostäder.

Johan Olsson vann VM-silver, 15 000 skidlöpare kör mellan Sälen och Mora, denna vecka är året mesta vintersporttid. Men också en vecka då rebellerna i Syrien får stöd från USA. Trots att kriget pågått i två år får Röda Korset allt färre gåvor. Det beror på att alla insamlingar via sms kräver en registrering. I alla fall till idag, för nu säger Annika Zervens på Finansinspektionen att kravet inte gäller välgörenhetsorganisationer.








torsdag 28 februari 2013

Olika värde

Idag är huvudrubriken i NSD "Fuskarna portas från LKAB för all framtid". De som fuskade med stämpelkorten i gruvan och stämplade in för varandra får betala 20 000 kronor till LKAB och aldrig mer visa sig i närheten av företaget. De får inte arbeta åt de underleverantörer som har kontrakt med LKAB.

Sen läser jag om vad som hänt med de chefer som var med och slösade bort miljontals kronor från Styrelsen för strategisk forskning, SSF, på en fest. I dagarna blir hela utredningen offentlig.

Rubriken är: "Festen kostade miljoner-nu avgår högsta chefen." SSF är en statlig stiftelse som bildades med pengar från löntagarfonderna. När stiftelsen skulle fira sitt 15-års jubileum satsade de stort. De anställde festfixaren Micael Bindefeldt för 250 000 kronor per månad. Festen blev spektakulär. Bland annat användes det ballonger för 138 000 kronor.

Den högsta chef som nu avgår är styrelseordföranden. Men den chef som avslöjades i höstas är fortfarande anställd och hon är arbetsbefriad med 105 000 kronor per månad fram till sin 67-årsdag i sommar.

Så olika är vårt värde.

Det fick även en av dem som blivit arbetslös och som inte har någon a-kassa veta. Han ansökte om försörjningsstöd. Det hela utspelade sig i Göteborg där socialnämnden beordrade en arbetslös 57-åring att tömma sin avtalspension innan han kunde få försörjningsstöd.

Är det någon som minns hur mjukt de chefer landande som var inblandade i kommunens felaktiga upphandlingar? Tror ni att de hänvisades till att ta ut sina tjänstepensioner innan de fick försörjningsstöd?

Hur olika är vi?

onsdag 27 februari 2013

Trumvirvlar

Svävande mitt emellan. Till takdroppets trumvirvlar. Står ute i Rutvik och lyssnar på ljudet när dropparna faller ner mot taket på bron.
Vill vänta och njuta. Inne i kaféet doftar kanelbullar, rågbröd och mandelkakor.
Tänk att få vara här en dag med sol och vårvindar. Det är inte långt ifrån att jag svävar upp över snön och blir en del av en bild av Chagall. Ni vet de som skildrar både getter och brudar som svävar över jordens yta.
Och så blir det en ny dag.
Fullmånen gömmer sig bakom molnen och vinden börjar slita i trädkronorna. Det var den våren i februari.

tisdag 26 februari 2013

Riktiga vårvindar

Jag kan inte minnas att jag har upplevt en så här varm dag i slutet av februari. Inte ens när jag var ung i Paris. Det är den finaste gåvan. En strålande dag mitt i den kyliga vintern. Det är tur att vi är här vid älvens strand och inte söderut. I morse hade Nice samma temperatur som Luleå. Och det var inte varmt däremellan.
Här är dagens melodi. Gammal och sliten men helt outslitlig. Here comes the sun.

måndag 25 februari 2013

Drunknar i bilden

Vissa bilder ger fantasin fritt spelrum. Denna bild ger mig massor med spännande berättelser som bara finn där. Den är en favorit. Den blir inte sämre av att jag hör olika favoritlåtar. "Ko över Sarek" är given.

"Sparvöga"   med Marie Fredriksson en annan. "Himlen är oskyldigt blå". "Jorden är ett litet rum"

med Eva Dahlgren. Aqualung med Jethro Tull.

Allra sist lyssnar jag till "A whiter shade of pale" med Procol Harum och svävar ner i dalen i min alldeles egna fallskärm. Minuterna blir till vila.