lördag 22 september 2012

Det är kallt, isande kallt i Sverige idag.

Blev ni lika upprörda som jag blev och Eva Swedenmark blev när ni fick träffa Hadille 2 år som ska utvisas? Efter ett liv utan sina biologiska föräldrar men som del av  en svensk fosterfamilj?

Vem i denna värld kan påstå att det är bättre för ett barn att utvisas, än att få bo hos den familj där hon är uppväxt? Jo, migrationsverket.

Det är kallt i Sverige idag. Isande kallt.

Vi halkar på den första frostisen och lyssnar till dimman som mullrar och rör sig mot norr. Men vi fryser och känner oss oskyddade när vi ser hur svenska myndigheter tar sina beslut och påstår att de följer lagen!

Var inte Sverige ett av de första länderna som skrev under FN:s barnkonvention?

Hadille finns i en familj som har hjälpt henne att läka. Både efter de skador som hon fick under de månader som hennes styvfar tog hand om henne och de skador som hon fick när hennes mor försvann. Ingen har frågat sig varför en mor lämnar sitt barn till en man som inte är fadern. Ingen har kunnat fastställa om Hadilles skador är orsakade av denne man. Det vi vet är att hennes fosterfamilj har gett henne ett gott liv. Vilken lag är det som ger oss svenskar rätten att riva upp allt och skapa nya skador hos denna 2-åring?


fredag 21 september 2012

Det är inte mitt fel!

Denna vecka har vi lyssnat till många chefer som på något sätt lyckas förmedla att de inte har gjort fel.

Chefen för finansdepartementet, Anders Borg, (M), sänker skatterna för de företag som betalar skatt med 16 miljarder kronor. Sveriges pensionärer får betala en femtiolapp mindre i skatt per månad.

Telia Soneras vd Lars Nyberg var inte anställd när företagsledningen beslutade att skicka 2, 2 miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar för att få frekvenser och mobilnummerserier i Uzbekistan. Vem som ägde företaget. Jo, presidentdottern Gulnara Karimovas assistent. Men som sagt Lars Nyberg var inte anställd 2007 när pengarna skickades iväg. Och sedan dess har ingen i ledningen ansett att de skulle ta reda på om den 20-åriga assistenten som de aldrig träffade verkligen hade rätt till pengarna.

Luleå kommun har inte velat betala skolkorten för elevernas resor till andra skolor än dem skolkontoret anvisar. Nu har 36 elever fått rätt till gratis resor till skolan. Kommunen kunde inte visa att det är dyrare att utreda om en resa från Måttsund till stan än en till Bergnäset.

Socialdemokraten Ylva Johansson vill privatisera arbetsförmedlingar och betala ut statens pengar till dem som kan ordna flest jobb. Är det Pro-office som ska ha arbetsmarknadsanslagen hädanefter?

Jojje Wadenius och Tommy Körberg ska turnera med Norrbotten Big Band och presentera låtarna från deras tid i Made in Sweden. Då var det komplicerade melodier med jazzig ton, långt från Judy min vän som vi sjöng hela våren 1969.
torsdag 20 september 2012

Gråtimman i grådimman

Massor med vatten från havet strömmar in i älven. Massor med regn från molnen slår mot vattenytan. Har Vattenfall öppnat luckorna vid kraftverksdammarna som ett extra tillskott? Ja, det vet inte jag. Det jag vet är att morgonens väderprognos innehöll en liten sensation. Det är varmare vid älvens strand än  vid Svealands kustland.

Jag plockar ringblommor och marockansk mynta till te. Kokar fallfrukt med kanel och lime. För 24 år sedan var det helt otänkbart att jag skulle kunna plocka äpplen. Nu har klimatet förändrats så pass mycket att nästa investering blir plommonträd framtagna av trädgårdsmästare i norra Finland.
onsdag 19 september 2012

Nostalgivarning

Jag minns hur glad jag blev där på kommunens återvinningsverkstad när jag hittade min fina amningsgungstol. Det var tidigt 90-tal och stolen hade blivit helt renoverad. Jag blev glad för jag hade så fina minnen från min barndom när vi gungade som tok.

Då var den fiffiga nätta gungstolen nyformgiven för konsums möbelaffärer. Sen när jag flyttade hemifrån var vi många som hade med oss en gungstol. Man skulle ha gungstol. Jag hade ju ingen att ta med mig utan hittade ett stort schabrak på Myrorna. 19 kvadratmeter med en mormorsgungstol. Det höll inte.

Sen gick åren och gungstolar var helt ute. De tog plats och passade inte in. Men jag hoppades att jag skulle hitta igen en som rymdes. Nu har den funnits här i 20 år. Sen mer än 15 står den som ett  minnesmärke över min längtan. Jo, visst är det så med vissa saker att de orsakar nostalgivarning?

tisdag 18 september 2012

Väx upp!

Frostar av frysen sedan igår. Hoppades på fina kalla grader. Ja, så att det jag var tvungen att ställa på altanen skulle hålla kylan. Tji fick jag. Det blåser ljumma vindar vid älvens strand idag. Inte en enda grad under plus sju. Så nu får vi äta pommes chateau, broccoli, majs och så får jag koka sylt av de sista lingonen från förra hösten.

Trots att solen speglar sig i himlen åt väst så känns det mörkt här vid stranden. Ja, idag när jag läser om Lars Törnman och hans påhopp på Magnus Persson och Martin Schibbye.

"En gruvis skulle ha stått för sina handlingar..." skriver han på Facebook.Lars Törnman kommer aldrig att växa upp.

måndag 17 september 2012

Femtio spänn

Före detta näringsministern Maud Olofsson får 115 000 kronor per månad från skattebetalarna. Statssekreterarna över 80 000 kronor när de hoppar av regeringen.

En anställning utan trygghet kallar Maud Olofsson det. Samtidigt frågar sig både Jan Björklund och Fredrik Reinfeldt varför inte alla arbetar i vårt avlånga land. Ja, varför?

Ja, inte behöver politiker som avsatts oroa sig. De har ju ingen anställning utan ett politiskt uppdrag.

Alla pensionärer de ska vara glada idag. Nu lovar regeringen dem en skattesänkning på 50 kronor per månad.

Tänka sig. Femtio kronor. Vad ska de unna sig?

Två dagstidningar?

Två kilo svenska äpplen?

Högt däruppe

hör jag planet från Kiruna och rakt över potatislandet dundrat malmvagnarna från Malmberget en helt vanlig måndagsmorgon. Högt uppe i den allra största björken har morgondebatten börjat. Här behövs inga morgonsoffor för att livets alla sidor ska belysas.

söndag 16 september 2012

Helt slut

Två dagar med härlig akvarellkurs. Två dagar med träningsverk i den kreativa hjärnhalvan.