torsdag 1 mars 2012

Strålande

Det finns stunder när livet är lätt att leva. Tider som kommer igen. Varje år i slutet av februari när vårvintern dyker upp är det som om vi får en gåva. Efter nio långa, mörka veckor kommer ljuset och en helt annan tid. I år har snön singlat, blåst, piskat, svävat, samlats, stormat, drivit och gjort vårt landskap till en förtrollad plats.

Snöhögen på vår tomt är högre än två Evor. Skulle inte vi få mer höst och vår med alla klimatförändringar frågar vi oss. Svaret får vi av SMHI. Varmare vid polerna ger mer nederbörd både vinter och sommar. Det är något med hur vindar och luftfuktighet samverkar. Jag hoppas att de verkar för lite mindre nederbörd och mycket mer sol.


onsdag 29 februari 2012

Mina hjältar

Denna vecka har jag mött två hjältar. Två människor som ägnar hela sitt liv åt att förändra livet för många. Jag har inte kunnat möta Ai Weiwei, arkitekten och konstnären från Kina, han sitter i husarrest förbjuden att tala. men jag har fått se hans verk. Installationerna och videoberättelserna. De talar högt, innerligt och berättar om hur viktig vår inställning till människors lika värde är.

I Ryssland finns Masha Gessen. Hon är en av de journalister som Vladimir Putin borde lyssna till. I sin bok om hans välde berättar hon om hur de ryska jätteföretagen, den poltiska makten och mördandet av olika oppositionella hör i hop. Efter att ha samlat ihop fakta om alla händelser som skakat Ryssland sedan Putin övertog makten får vi se en spegelbild av det som rapporterats i ryska medier. Snart vill Vladimir Putin bli president igen. Vill det ryska folket det efter att ha fått alla fakta på bordet? Masha Gessens bok skriker ut vikten av att vi respekterar alla människors lika värde.

Båda två. Bägge. Är. Årets och kanske årtiondets viktigaste personer. Vad händer om två så stora och rika länder fortsätter att vara maktelitens plånböcker? Vad händer om de människor som makteliten nonchalerar och förminskar tar sig rätten till att vara lika värda?


tisdag 28 februari 2012

Härligt är det i alla fall.

Kontraster. Det finns verkligen kontraster i livet. Igår gick jag längs med stranden vid Östersjön och tittade på hur isen sakta försvann. Idag fick jag skotta mig ut ur huset och vada till brevlådan. Sen kom vår hjälte och tog bort resten. Snön fastnade överallt. Till slut fick jag ta en matsked och skrapa bort isbitar under dörren för att kunna stänga den. Samma temperatur och samma rike men massor med mil emellan. Hisnande, eller kanske turbulens känns det som jag har i hela kroppen, det där med att den ena dagen titta på snödroppar och den andra skotta snöhögar. Härligt är det i alla fall.

måndag 27 februari 2012

De fick nog

Blyga är de, våra första snödroppar.De syns nästan inte alls. I natt blev det många kalla grader och då kröp de ihop mot planket och husets södervägg.

Blyg var inte Jan-Erik Jaensson, fd vd för Swedish Lapland Tourism när han skrev till ministern  Stefan Attefall och bad om en landshövding som gärna sitter i bastun och fattar beslut. Nu har styrelsen bestämt att han får bada bastu i annan regi.

Styrelsen fick nog.

Hemma vid älvens strand vet jag många som har fått nog. Ja, nog med snö. Jag väntar med spänning på våren. Undrar vad som ska hända efter denna långa våta höst och denna snörika vinter. Kommer allt att växa så att det knakar? Kommer allt som ska blomma, blomma ännu mer? Jag tror på att allt kommer att bli annorlunda och bra. Motsatsen, finns inte.