lördag 1 september 2012

Med en klump i halsen

Det här var en alldeles speciell vecka. Den då Signe flyttade till storstan. I onsdags fyllde vi bilen. Bak fanns den största resväskan. I kupén en strålande glad student på väg till universitetet. Vid säkerhetskontrollen stod vi som två grå före detta och tittade upp mot gaten. Nu var vår Signe inte längre lulebo utan en av alla som tar stora kliv ut i vuxenlivet. Inte lätta steg, utan krångliga och omständiga eftersom att hennes kurs bara finns i Stockholm. Lycka till sa vi med en klump i halsen. Lycka till alla som börjar ett nytt liv i höst. 

fredag 31 augusti 2012

Rökt, rå, riven eller hur var det nu?

De människor som bor i Lulebos lägenheter på gränderna i Gammelstad fann att de har en helt ny hyresvärd. Inte ett ord har Lulebo informerat innan försäljningen var klar.

I Boden vill kommunen spara. Ett av de områden som kommer att drabbas hårt är gymnasieskolan. Björknäsgymnasiet har många elever som är äldre än 19 år som inte ger skolan några skolpengar.

Från Boden kommer Jenny Rogneby. Hon satsar nu på en karriär som sångsolist efter många år som både dans- och sångartist. I sin nya roll kallar hon sig Jei.

Om vi vill undvika stroke påstår forskare vid Karolinska institutet att vi ska äta choklad. Det nya är att all choklad duger. Inte bara mörk med 70 procents kakao.

I Florida drog ovädret Isaac in dagen innan republikanernas kongress igång i Tampa. På torsdagen avslutades den. Det sista var att Mitt Romney presenterade sig själv och sitt program inför presidentvalet i höst. Två punkter är han tydlig med i sitt program. Han vill ta bort all rätt till abort och han vill riva upp den sjukförsäkringsreform som beslutades förra året.

Alliansen åkte på turné till Stockholms central med chartrat tåg. De visade att de är eniga om att satsa på att bygga ny järnväg söder om Järna och i Västra götaland.

Restaurangen Frantzén/Lindeberg serverar renpenis till sina stamgäster. De använder den som krydda i renråbiffar. Är det det ultimata sättet att använda råvaran?torsdag 30 augusti 2012

Vissa dar börjar för tidigt

I morse var jag pigg och kunde omöjligt somna om. Det var resultatet av att vi hade ett nästan tre timmar långt strömavbrott igår kväll. Det började bra med mys vid levande ljus, romanläsning vid ficklampsljus och vacker kvällshimmel. Men redan vid nio bara somnade jag...med ficklampan i handen och boken som huvudkudde. När strömmen kom tillbaka och alla apparater, lampor och ljud väckte mig så gav jag upp onsdagen och vände mig om.

Himlen var så här häftig vid fem. Då lyste solen och jag hoppades på en sensommardag. Men det blev en helt vanlig gråvardag med lagom temperatur. Det som inte är lagom i år, är alla lysande röda rönnbär.

onsdag 29 augusti 2012

Inget är svartvitt

Foto: Signe Bergsten
Visst är den häftig, den optiska effekten från några droppar vatten på den genomskinliga lunchboxen.

När jag ser hur dropparna omformar verkligheten tänker jag på att vi måste se. Titta på vad som händer där vi minst anar att framtiden finns. Tro på att vi kan hitta nya vägar när de gamla är utslitna. Men då behövs den kreativa blicken. Den som alliansens skolpolitiker skyggar inför. Först massor med rejäl kunskap och sen möjligheter att titta på verkligheten från en helt annan vinkel det önskar jag att alla elever får möta.

Då är det inte ett fattigdomsbevis att 8 procent av gymnasieeleverna väljer  estetiska program, utan en rikedom för oss alla.

När jag tänker tillbaka på min skolgång i den grå forntiden är det de ögonblick när vi fick använda våra nyförvärvade kunskaper för att skapa något eget som jag minns. När ekvationerna på mattelektionerna visade sig hjälpa när vi skulle räkna ut vad som krävdes för att vi skulle kunna sätta upp en kabaré.  Hur glospluggandet fick oss att våga prata med människor från hela världen.

Hoppet från att höra the Beatles sjunga slafsjojäjä, till att lyssna på She loves you, ya, ya.

Det är där kreativitet och kunskap möts.


måndag 27 augusti 2012

Öppna ditt paraply

Vår jordgubbsskörd i helgen. Allt är sent så sent att jag aldrig varit med om något liknande. Då läser vi om hur isarna på Svalbard aldrig varit mindre. Hur det kalla smältvattnet förändrar väderfronternas rörelser på norra halvklotet. Har forskarna rätt kommer vi som bor i Skandinavien att få fuktiga, svala, sena somrar.

Parasollerna bytas ut mot paraplyer. En ny industri i vardande?

Det vi ser med blotta ögat är att allt växer och gror med en hastighet som vi aldrig sett här vid älvens strand.  Pilträden som sakta vuxit vid kanten till grusvägen har de senaste åren exploderat och hunnit bli dubbelt så grova. Rönnar och häggar tävlat från en liten planta och blivit till träd. De gamla svaga bärbuskarna har blivit stora och grova.

Gräsmattan var en sjö ända fram till juli. Inte en enda dag gick utan att det behövdes paraply på väg upp till brevlådan. Är det så här det blir? Morgnar med värmeljus och paraplyer på tork.

Följa John

Vad gör dom? Katterna på väggen. Det undrar jag.