fredag 21 oktober 2011

Delar han ut insamlingsbössor också?


I en intervju med SvD säger statsminister Fredrik Reinfeldt att det finns alternativ till a-kassan. Vilket alternativ föreslog han?

  • Att de arbetslösa ska söka andra bidrag, exempelvis bostadsbidrag14%
  • Att föräldrar, partner eller vänner ska hjälpa den arbetslösa ekonomiskt (rätt svar)29%
  • Att söka fler jobb och även på andra orter (ditt svar)57%

Vad kostar det att bara tänka innanför ramarna?

Idag  och hela denna vecka tänker jag på Ganna Chyzhevska. Victor Estby som varje vecka skriver en dagsvers  i NSD skriver så här:

 Vårt Sverige är ett land som saknar brister,
här gäller lagarna och inga frister.

Här möter dig en migrationsminister


Tobias Billström heter han som fortsätter att envist hävda att det blir för dyrt om två generationer skattebetalare vill ta hand om sin Babuschka. Detta framfört av en minister som genomfört lagar vilka ger möjligheter att importera slavarbetare. Lagar som ger möjlighet att sälja arbetstillstånd till desperata människor som vill kunna arbeta och försörja sig själva.

Tänk er en familj där mormor och morfar skatteutvandrat till Spanien. Där mamma och pappa jobbar inom Schengenområdet och där barnen bor utanför Sverige men inom Schengen. Har Mormor som änka några bekymmer när hon vill återvända till Sverige efter att ha betalar nollkronor i skatt. Nej. Och så ska det vara. 


Nej, låt babuschkor som Ganna Chyzhevska har hela sin familj och släkt här i Sverige få avsluta sina dagar med dem. Tobias Billström flörtar med Sverigedemokraterna och hävdar bestämt att det är en fråga om kronor och ören. Jag undrar vad det kostar att flera generationer med barn och barnbarn tappar förtroendet för vårt samhäller och vår regering.


Smörblommorna vajar i vinden i slutet på oktober. Det beror på att vi fortfarande har massor med vatten och varma grader. Det kostar på enligt trafikverket.


Tänk utanför ramarna. Den uppmaningen får vi alla höra då och då. Det är 25 år sedan Yngve Bergqvist och hans team skapade ishotellet. Nu är det Trädhotellet i Harads som gäller. 


Grattis Britta och Kent Lindvall till ert pris.

Det finns många människor som tänker utanför ramarna och hittar nya saker. Men få når ut. Jag gläds verkligen åt att det finns framgång för det som inte ryms innanför ramarna. Framgång för det som inte finns beskrivet i reglerna. Jag hoppas att Ganna Chyzhevska når framgång i Europadomstolen.

torsdag 20 oktober 2011

Stjärnor på himlen, stjärnor i blick och en stjärnsmäll.

Stjärnorna strålade på den djupblå himlen, månen var som ett bakvänt komma när jag travade på till brevlådan. Tog upp en helt vanlig torsdagstidning. Sen försvann allt. Vaknade till av att jag hamnat på vänster sida i gruset och allt snurrade. Tog mig in där jag upptäckte att jag tappat glasögonen. Hittade dem i två delar. Så började min torsdag med blodtrycksfall, fall och en stjärnsmäll.

onsdag 19 oktober 2011

Motsatsen till mediadrev

Landstingsrådet Filippa Reinfeldt får sitta och gulla på bästa sändningstid. De anställda läkarna och forskarna inom cancervården i Stockholms län ber om resurser så att patienterna ska få vård inom de tidsgränser som gäller. Men det har den högsta sjukvårdspolitikern inte tid med.

Två statsråd i alliansregeringen bryter mot riksdagens bestämmelser som gäller gratis bostad. Den ene är partiledare i Kristdemokraterna. Han kämpar för att bli omvald, men här driver inga politiska kommentatorer sina egna teser om att Göran Hägglund ska bort. Den andra är centerpartist och jordbruksminister och före detta partiledarkandidat. Eskil Erlandsson bor tryggt kvar i sin riksdagsbostad utan att skämmas.

Sjuka och arbetslösa ska arbeta utan lön. Det här ska inte vara något bidragssamhälle, säger Fredrik Reinfeldt. Istället får hans grannar i Täby chansen att lyfta 50 000 i bidrag till nya köksöar och städade sexrumsvillor.

Men bostäder  för vanliga ungdomar, äldreboenden för de som kan klara sig med lite hjäp, utbildningar för de som förlorat sina jobb, sjukförsäkring för de som lider av svåra kroniska sjukdomar det är inte aktuellt i alliansens Sverige.

Vill vi byta ut våra socialförsäkringar mot fler köksöar?
tisdag 18 oktober 2011

Höstlycklig


Jag kunde inte åka förbi utan att stanna till och njuta. Det är så upplyftande när solen står i söder och hela Norra hamn badar i ljus.

 Det är nu när vi balanserar mellan två årstider som livet vid Bottenvikens kust och älvens strand är som mest speciellt. En dag kan innehålla allt från vinteris till sommarvärme. Men de långa skuggorna påminner oss hela tiden om att mörkret inte är långt borta. Vinterljus finns det bara inomhus.


måndag 17 oktober 2011

Det hade vi ingen aning om


Alliansregeringens beslut om akassorna kritiseras hårt av de tunga forskare som har granskat vad som skett.

Den enda effekten är att de som inte har råd med avgifterna har lämnat både facket och akassorna.

Det säger Anders Kjellberg, professor och Lars Calmfors, professor och rådgivare till regeringen.

Det finns ett fundamentalt konstruktionsfel.

Tillägger, Calmfors.

Det tydligaste exemplet är att arbetslösheten inom restaurangsektorn slår i taket liksom avgifterna till akassan. Samtidigt sänker regeringen momsen på mat som serveras på restauranger.
Men det finns däremot en brist på industriarbetare och det är svårt att locka ungdomar till industriprogrammen på gymnasiet. Trots detta hör även deras akassa till den dyraste.

Är det någon som tror att de kvinnor som kommer hit för att städa blir medlemmar i en akassa? Här finns en hel RUT-sektor med oförsäkrade arbetare.

Hillevi Engström den moderata arbetsmarknadsministern hon vill inte diskutera avgifterna till akassorna. Hon vill bara titta på hela arbetsmarknaden


Ni vet så där som politiker pratar: denna fråga löser inte hela problemet, därför kan vi inte göra något.

Sedan december 2006 när regeringen förändrade avgifterna till akassorna ahr de tappat 400 000 medlemmar. Människor på arbetsmarknaden som är oförsäkrade.

Hillevi Engström hon tycker att akassan har blivit mer försäkringsmässig.

Bildlöst

Det blev en 11 tums dator. Så långt är det mesta bra. Men sen blev det krångligt. Varken den trådlösa överföringen eller hårddisken fungerade när vi skulle flytta allt från den gamla. Vilket innebär att jag är bildlös. Nya försök får göras när teknikbutikerna öppnar.

Det konstiga är hur bra det känns att jag har en dator som inte är lynnig och har egna trick. Det är nu som jag har fattat. Förstått. Jag är lika beroende som alla andra.

söndag 16 oktober 2011

Morgonljus

Det börjar med att månen lyser upp alla ängarna

Ljuset smyger in från öster.

De första solstrålarna väcker upp prasseltrasslet 
Snart brinner molnen

Och soluppgången speglar sig i nordväst