fredag 18 juli 2014

Resfeber

Varför blir det så här varje gång jag ska packa och resa iväg? Ja, varför känns det så oöverstigligt? Det är en fråga som jag inte kommer förbi. I hela mitt liv har jag verkligen gillat att resa och att upptäcka nya platser och nya människor. Jag har längtat efter att få se något nytt. Men...så kommer den där tunga muren upp och allt känns omöjligt. Var är alla saker som jag ska ha med mig?

Vad det kommer från? Kanske en resa till Sovjet när jag packade lätt, och det inte gick att tvätta? Eller  resan söderut när jag glömde ta med mig nog med mediciner?

Ja, jag vet att det går att köpa allt som jag inte får med mig. Det är dagens mantra. Allt går att fixa, Det är bara att åka. Och se vad som händer och sker.

tisdag 15 juli 2014

I morse gick propparna

I morse gick alla propparna, när vd:n för Svenskt näringsliv Carola Lemne gråter krokodiltårar på Dagens Nyheters ekonomisidor.

- Välfärden är i fara! Om de de privata företagen inte får ta ut vinst och då förlorar svenskarna sin valfrihet...

Hur många lögner kan en person stoppa in i en ett enda uttalande?

Vilken verksamhet, som drivs med skattepengar, är i fara? Jo, den där ägarna flyttar skattebetalarnas pengar till olika skatteparadis och väger blöjorna, serverar bröd och vatten och har lärarlösa lektioner.

Det finns ingen som helst anledning att låta företag som drivs med våra gemensamma pengar flytta dem utanför verksamheterna. Vinst, javisst, men den ska återinvesteras i varje boende, vårdcentral och skola. Varje krona som betalas ut ska användas i den verksamhet som får tillgång till skattebetalarnas pengar.

Vilken valfrihet talar Carola Lemne om? Ingen som köar till ett boende för äldre kan välja var de ska hamna. Det är köerna som avgör. Möjligtvis kan företagen som driver äldreomsorg välja bort de boende som de inte vill ha. De har ju all information om vilka som väntar på att få flytta. Vi som betalar verksamheten ha ju ingen insyn, för offentlighetsprincipen gäller ju inte inom skattefinansierad verksamhet som drivs privat.

Ja, här står denna högavlönade verkställande direktör och tigger:

- Snälla väljare, snälla medborgare, rösta inte på de partier som vill göra det omöjligt att ta era skattepengar och flytta dem utomlands. Nej, rösta på de partier som gärna delar ut skattepengar till företag som kan ta dem utan att utföra de tjänster som vi betalar för. Då blir alla riskkapitalister lyckliga, och vi andra får se hur skolorna blir ännu sämre, de äldre får ännu sämre vård och vårdcentralerna ännu mer otillgängliga för dem som har stora sjukvårdsbehov.

Vi kan leva utan att de rikaste familjerna i Sverige plockar på sig våra skattekronor, men vi kan inte leva om de får fortsätta.

Annika Falkengren, vd, för SEB, var lika kategorisk hon när skatten på transaktioner diskuterades den dag när hon presenterade bankens goda resultat.

En kvartalsvinst på 5 miljarder kronor får henne att påstå att det är bankens kunder som kommer att få betala för transaktionskskatten.

Det finns en forskning som är mycket intressant för att förstå varför dessa verkställande direktörer värnar enskilda kapitalägare till varje pris. Jo, man har kommit fram till att de som har mest har svårast att se samhället som viktigt, de har svårt att känna empati och de känner ett stort avstånd till alla som är fattiga och sjuka.

söndag 13 juli 2014

En liten sommarrapport

Första simturen i älven. Vattnet var nästan, ja, nästan, ljummet. Vinden blåste in ytvatten från söder och vi har ju haft plus 25 i mer än en vecka.

Det har varit hamnfest i Luleå. Igår var det strålande kvällssol, Linnea Henriksson som sjöng och hela stan var som en vänlig famn.

Köket, det köket, är nästan klart. Fyra lådor och skåpet ovanför kylskåpet ska skruvas ihop. Sen måste vi vänta in en elektriker som kopplar om ledningarna så att vi kan få både ljus under skåpen och uttag till alla hushållsmaskiner. Nästa steg är att välja tapeter och engagera en målare.

Vad som återstår innan semesterlugnet infinner sig? Jo, att sortera allt skräp, forsla det till återvinningscentralen och ta ett djupt andetag innan skurhinken plockas fram.

Sen tror vi att vi har kraft nog att rulla söderut. Den som överlever denna röra har i alla fall blivit mycket starkare.