fredag 31 oktober 2014

Gastronomiska summor

Jag kan inte låta bli att ta en bild av älven när den vibrerar blå mellan stränderna. Jag tror att det är apelsinsolen som ger denna härliga blå färg.

Idag har jag suttit här och skrattat högt åt vissa felsägningar. Idag hörde jag hur det gick fort, alldeles för fort när storleken på utgifterna blev: Gastronomiska summor.

Det gillar jag. Det är dyrt med god mat Eller hur?

Låt oss njuta både av gastronomi och vackra höstdagar.

torsdag 30 oktober 2014

Fjäskiga bilder

Det var nästan förbjudet att fotografera det som bara var när jag började som reporter. Skulle en bild bli vacker av misstag då ropade bildchefen "Löken" från sitt skrivbord:

-Vilket djävla fjäskknäpp!

Då var den bilden död. Och jag stod där med rodnande kinder.

Nu gör jag som jag vill. Nu kastar jag mig ut när himlen lockar. Jag njuter av alla konstiga moln och häftiga färger. Jag tar bild efter bild och tänker att det är fler som gillar att se de där vackra sekunderna och minuterna innan dagen tar över.

Jag är övertygad om att vi behöver stanna upp en stund och bara titta. Att vara här och nu och närvarande, kan vara bra när vi går här och balanserar mellan höst och vinter, mellan krispig frost och blött regn.

onsdag 29 oktober 2014

Nästan julafton

Det kom ett paket från Österlen och Maria. Finaste keramiken och finaste kläderna.

I backspegeln fanns den vackraste solen.

tisdag 28 oktober 2014

Vintertid

Mörker och underkylt regn. Vilken omsvängning.

Han dog igår kväll

Nu har det hänt igen. En dödsolycka på SSAB i Luleå. En truckförare kolliderade med ett tåg. Han dog igår kväll.

Men jag är säker på att alla som lyssnar på riksmedia och läser så kallade rikstidningar inte har en aning om detta. Först nu hör jag att ekot berättar om att det skett.


Ja, så är det idag när antalet journalister som arbetar med nyheter minskar med flera hundra för varje månad som går. Det ska bli väldigt spännande att se hur de med makt kommer att förhålla sig till att det inte ens finns reportrar som kan skriva hyllningsartiklar kvar.

Det är allvarligt att det inte finns plats för dödsolyckor som sker på arbetsplatser, men att vi får läsa massor om det som inte kräver politiska och andra förändringar. Att vilket "kul" material som helst kommer in för att fylla sidorna. Det syns tydligt när man tittar på vad som läses mest på nätet.

En kvinna som voltar med bilen och klarar livet är mer intressant en en gästarbetare som förlorar livet långt bort från Södermalm.

måndag 27 oktober 2014

Rönnarna fortsätter dansa

De håller takten men nu är det i solens sken.

Rumba dansas av herr och fru Rönn

Idag dansar rönnarna rumba och skakar på de bärklasar som finns kvar.

Vi som tar skydd i köket undrar; ska ljuset eller det lila mörkret vinna?

Fortsättning följer...

söndag 26 oktober 2014

En kopp fylld med längtan

När vi kliver in i Arcushallen går det inte att se skogen för alla träden som man säger. Hela mässhallen är packad med bord fyllda med prylar. Överallt står det klädställ och mitt i allt detta ska vi försöka hitta det vi hade tänkt oss. Glöm planerna.

Det första som jag fastnar för är två julgranspynt i glas. Lika som dem min mormor hade. Kan inte låta bli. Sen hittar jag handgjorda glas från Bornholm. Två likörglas till min eklektiska samling som används till tussilagovaser. En helt omöjlig karamellskål och en stengodsskål från 60-talet. Inget kostar mer än en tjuga.

Så står den där efter att jag har tagit mig igenom halva ytan med bord. Koppen som får mig att minnas somrarna med husvagn. Då på 90-talet var det helt speciellt att komma fram till Ikea i Sundsvall dag 2 till lunch. Kolla in allt som var nytt inför sommaren och beta av listan med vad vi tyckte vi behövde.

Gammaldags fällbara solstolar med tyg, plastbord som också var förvaring för leksaker, handdukar med solar och en hel servis med färgglada muggar. De höll den sommaren. Sen gick de i kras. På väg till Vasa året därpå fanns det bara skärvor när vi öppnade skåpen.

Nu sitter jag här och minns. Midsommar i Fågelsundet, sommardagar på Öland, språngmatcher över det enorma torget i Karlskrona efter två busiga tjejer som tog chansen efter långa timmar i bilen, sena bad i Öresund, doften av backtimjan när vi la oss ner och tittade på stjärnhimlen mitt ute bland ingenting. Då var det lätt att leva i nuet, då var det bara att vara där just då. Det längtar jag efter när jag dricker mitt te i koppen som fick mig att flytta till den tid när det fanns lite mer framtid och mindre oro. Detta trots att lågkonjunkturen låg som en våt filt över hela landet.