lördag 29 november 2014

Saffranshimmel

Ännu en härlig vinterdag. Ännu en dag att plocka fram när mörkret blir outhärdligt.

fredag 28 november 2014

En stund av sällhet

Hej och hå nu har jag inte köpt några julklappar inte stressat utan bara vandrat runt och sett på all julbelysning. Det är fint med alla ljus och alla kryddiga dofter. Härligt att ha en stund att få njuta.

torsdag 27 november 2014

Lite tusch, lite sol och massor med vänlighet


Igår hamnade jag i Lailas ateljé med henne och Kerstin. Vi testade tuschfärger. Skitkul. Det är fantastiskt roligt att prova en ny teknik tillsammans med vänner. Bara göra för att se hur en droppe umbra blir tillsammans med strålande blått. Hur en akvarellkrita flyter ut när pappret är vått. Ja dety var länge sen jag satt ner och upptäckte nya möjligheter i akvarellernas värld. 

onsdag 26 november 2014

Konkurrens på fel villkor

Ökad valfrihet kallade fd socialministern Maria Larsson,kristdemokraterna,  med ansvar för vård och omsorg, allt hon gjorde. Besluten skulle ge alla valfrihet.

Då är det otroligt dråpligt när en av deras lokala företrädare i Gävleborg klgar högt över att det kommer att öppna en ny vårdcentral i Bollnäs. Det skulle ju kunna ge en ökad valfrihet ...

Nej det kallas konkurrens på felaktiga villkor. Kan ni gissa vem som ska öppna vårdcentral?

Just det. Det är landstinget som vill ge medborgarna ett val mellan vård där offentlighetsprincipen gäller och privat vård med skattebetalarnas pengar.

tisdag 25 november 2014

Plaskilislasktider

Vem är det som svävar under taket i släden? Vem har svept in sig i svart? Det kan man undra, men vi får inget svar för det är ingen som lyfter på sin hatt.

Kan det vara farbror tö som gömmer sitt ansikte? Kanske är det han som tar i och skickar både regn, blötsnö och halvvarma grader så att vi får chansen att plaska runt i pölarna?

Härliga strålande tider få vi hoppas på imorgon.


måndag 24 november 2014

En resa genom mörkret

De är otroligt vackra bandvävskeden, ja om jag minns rätt heter de så. De finns på det nyaste muséet i norr, Tornedalens museum i Torneå.

Vi var på resa i 36 timmar och hann uppleva mer än vi trott.

Anledningen för resan föreställningen Decamerones kvinnor på Tornedalsteatern är värd en längre resa än till Pajala. Den var årets mest berörande och rörande teaterupplevelse. Berättelsen om de sex nyförlösta kvinnorna i gårdagens Sovjet inrymmer de flesta frågeställningar som vi fortfarande arbetar med. Den första kärleken, övergivenhet, övergrepp, saknad och allt som kan försvåra och underlätta att vi kan mötas som människor. Det som är lite tråkigt för oss som inte behärskar Meän Kieli är att vi missade en del. Men kroppsspråk och röstläge säger en hel del. Massor om man är lika duktiga som dessa skådespelare.

Fem poäng och mer.

Det kan vi inte ge till hotellet. När vi kom fram och skulle äta hade de stängt restaurangen för att de tänkte renovera påstod dom. Trots att det var premiär i samma hus så släcktes alla lampor ner och dörrarna låstes. Kolsvart. Ingen var kvar. Vi fick välja mellan thai och hamburgare.

Det blev Frasses där gästen före oss var noggrann när han beställde ett skrovmål. Han poängterade att han ville ha en hamburgare minus sallad. Ja, tänk om han hade drabbats av detta enda gröna blad.

Sen sov vi i ett rum som borde ha renoverats för mer än tio år sedan. Luftigt och stort men med ganska konstig doft som fick våra bihålor att svullna. Men en natt gör ingen dålig någon längre stund så det var helt ok när vi rullade de 18 milen till Torneå.

Domsöndag i denna stad innebär häftig en  konstmarknad på Aines och adventsmarknad på den gamla konstgården. Dessutom har Tornedalens museum öppnat med en fantastisk utställning om livet vid älven från stenåldern till nu. Det är där de vackra vävskedarna hänger till lyst.

Jo, vi hamnade på Ikea på slutet och åt julbord med höstens första julmust.

Ja, så var det de mystiska bilarna som jag skrev om i det förra inlägget om resan till Pajala. Spännande att se smuggling där i det ogenomträngliga mörkret.

Det godaste på hela resan var en het kopp saffranste på Brännvalls i Överkalix. Ett kafé som ingen får missa.