fredag 1 november 2013

Hurra för Kalix!

Först stormade Simone in över södra Sverige. Sen fick vi ta fram "Det andra könet" av Simone de Beauvoir när stippklubbägaren Dragan Bratic uttalar sig. Diskussionen om vad som är okej när det gäller att förnedra kvinnor når stormstyrka. Dragan Bratic säger:

Han säger:"Jag sorterar tjejer efter de som är snygga och duktiga och de som inte är snygga och duktiga"

Då är det tur att så goda nyheter kommer från Kalix kommun .

Hurra för alla som var och beslutade att socialnämndens verksamheter ska ha heltidsanställda, som jobbar två helger av fem och som inte har delade turer. 

Goda nyheter, eller nyheter som det stormar kring, kostar pengar. Det har de tre tidningarna NSD, Kuriren och Piteåtidningen lyft fram med annonser i en månad. Och de kommer att ta betalt genom abonnemang för webbtidningarna. Det har Västerbottenskuriren och Folkbladet redan gjort.  De har dragit för en digital ridå på sina webbplatser.

För första gången skulle alla som bor i Norden få vara med om en kulturell gala när Nordiska rådets priser delas ut. I år fick Kim Leine litteraturpriset på 350 000 danska kronor. Hans bok som skildrar Grönland har fått en av de elakaste recensionerna som publicerats. Författarens bakgrund i Norge, Danmark och på Grönland kan ju ha gett hans bok ett extra nordiskt skimmer.

Vi firar Alla helgons dag, vi som inga helgon har inom den svenska kyrkan. Katolikerna firar de vanliga själarna på Alla själars dag den 2 november. I år är det både och samma dag. Barnen de firar att de får klä ut sig och tända ljuslyktor. En rolig och lite spännande fest för alla.torsdag 31 oktober 2013

Baklänges

Idag undrar jag vilket århundrade vi lever i. Varför? Jo, jag läser i bladet att Dragan Bratic ska börja med striptease i Kiruna.

Han säger:"Jag sorterar tjejer efter de som är snygga och duktiga och de som inte är snygga och duktiga"

Som ni ser ska inte han ta av sig kläderna. Ett uttalande som han gör förundrar jag mig över. Han påstår att alla i Kiruna har frågat honom om varför han inte har haft en strippklubb där förut.

Är det så? Att alla efterfrågar porr?

Företaget som äger Nya Bistro Trädgårn tillsammans med Dragan Bratic har en styrelseordförande som heter Carin Sares som inte vill berätta om varför det är en god idé att börja med strippor på restaurangen i Kiruna.

onsdag 30 oktober 2013

De väljer bort

När Bildtregeringen införde skolpengen var de mycket noga med att regler och förordningar skulle följas. Det enda kriteriet för vem som skulle få gå på en privat skola är kötiden. Skolorna skulle ha ordentliga register över alla elever som köar och bara ta in efter dem.

Men hur blev det?

Det berättar Uppdrag granskning om i kväll. Men redan idag kan vi läsa om vad de har funnit. 

Jag är inte förvånad att skolorna tar chansen att välja bort de elever som de tror kräver extra resurser. De flesta drivs ju för att generera vinst, inte för att skapa goda skolor.

Det finns undantag. Skolor som lärare och skolledare driver tillsammans. Skolor där eleverna står i centrum. Men de har ett helt annat problem, att kommunerna drar ner på skolpengen så att deras ambitiösa mål blir allt svårare att uppnå.

Så å ena sidan gör skolkoncernerna allt för att minska på sina utgifter för att få ut högsta möjliga vinst och öka värdet på skolorna, å den andra sidan sliter små friskolor med att få pengarna att räcka. Vad ska de göra för att kunna uppnå sina helt motstående mål?

Visst är det helt begripligt att både lärare och föräldrar önskar sig lugna klasser utan problem?

Frågan är hur staten ska kunna styra och ge extra pengar till de skolor som arbetar för att alla elever får rätt stöd och undervisning? För det kan inte vara en fråga för kommunerna. Den är så viktig att vi inte kan ha 290 olika sätt att se på hur eleverna ska få en likvärdig undervisning.

tisdag 29 oktober 2013

Om svear, götar och norrlänningar

Jag är född på Allmänna BB i Stockholm men skulle aldrig få för mig att tala om oss som är födda eller bor i Stockholms län som svear, eller svealänningar. Mina familjemedlemmar är födda i Norrbotten i olika kommuner de kallas av alla som bor söder om Dalälven för norrlänningar.

Bristen på kunskap om vårt mycket avlånga land skriver Elisabet Hedman om i denna krönika. Varför ser människor på oss som lever i norr som ett? Är det så att Fredrik I:s försök att göra en koloni av Norrland fick resten av Sverige att se på två tredjedelar av landet som ett område utan olikheter. Att staten som sedan dess plockat ut rikedomar, tillsammans med de rikaste, inte tyckte att det är mödan värt att särskilja på alla olika traditioner, språk och folkslag. Det är lättare att ta varenda öre till Stockholm om området behandlas som om kartan är vit.

Tar vi en ångbåt från Nybroplan ut till Gustavsberg passerar vi massor av fantastiska trävillor byggda med pengar som är avkastning från de industrier som fanns och finns i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten  och Norrbotten. Med vinsten från skogarna, sågarna, gruvorna och vattenkraften.

När vi ansökte om medlemskap i EU for Jacques Delors, ordförande i EUkommissionen runt i  Västerbotten och Norrbotten. Han klev ur sin helikopter  på olika platser där han fick se vad som sker längst upp i norr. En plats ville han verkligen se, den kommun i EU som har, i alla fall hade, högst BNP, Bruttonationalprodukt per person inom unionen. Var ville han åka då? Jo, till vattenkraften, till Luleälvens kraftstationer, till Jokkmokks kommun. Han kunde inte förstå och det är väl svårt att förstå för de flesta att inte många korvören går till denna plats där mest el produceras, dessutom utan koldioxidutsläpp. I hans blick på denna värdefulla plats fanns det inga behov av EUstöd.

Det är nog så att det krävs många alternativa blickar på hur vi organiserar vårt samhälle. Ska de geografiska områden som bidrar till att vår ekonomi växer, söka bidrag hos EU, men de områden som använder vinsterna anses rika?


måndag 28 oktober 2013

Har har vandrat klart på den farliga sidan

Han var störst. Bäst och farligast för 40 år sedan. Han var den som gjorde mig glad av musik, lycklig av musik och som fick mig att bli cool. Men det var då. När vi satt i bussen som rullade längs med Moskvafloden och skrålade Walking on the wildside trötta på att vara övervakade av KGB. Det var som om det nonchalanta i attityden fick oss att glömma rädslan, det skrämmande med att vara i en diktatur.

Men både vi och vår idol har blivit äldre. Den som vunnit mest är nog Niklas Källner, eller hur?