lördag 22 december 2012

fredag 21 december 2012

Inga vapen i Chicago

Roger Akelius företag äger många fastigheter i Norrbotten. Han har drivit Cape East i Haparanda fram till att det brann i köksbyggnaden. Men nu vill han sälja. Jag undrar om det är en del av den konst som han har utvecklat under alla år som företagare. Ja, han är verkligen världsmästare på att undvika att betala skatt. Superduktig på att analysera hur våra skattelagar kan användas för att minimera all inbetalning av skatter  till staten.

Skatt ville inte de makthavare i Ryssland betala som började med att kidnappa olika företag ägda av utlänningar. En rysk advokat slogs för att hans amerikanske arbetsgivare skulle slippa betala ryssarnas skatter, men fängslades och misshandlades till döds. Barack Obama har tre år efter händelsen bannlyst alla som var inblandade vilket innebär att de inte kan resa var de vill. Vad gör Vladimir Putin då? Jo, han förbjuder amerikanska familjer att  adoptera ryska föräldralösa barn.

Förbud mot att bära vapen dygnet runt är det bara i en amerikansk delstat. I Illinois , president Obamas hemstat,  är det just nu förbjudet. Men en federal domstol anser att detta strider mot USA:s konstitution. Och enligt ett beslut ska medborgarna i Chicago kunna bära vapen igen. 

Sverige kan inte sälja vapen till diktaturer. Det står i våra regler för vapenförsäljning, och det innebär att den vapenfabrik i Saudiarabien som Försvarets forskningsanstalt varit med och projekterat inte skulle ha fått hjälp av svenska företag eller myndigheter. Hu gör då vår försvarsminister Karin Enström, (M), när hon ska berätta om vilket styrelseskick Saudiarabien har? 

Ja, detta är några ganska grå och tråkiga nyheter som vi har fått läsa i år. Nyheter som påverkar oss utan att de sker här och nu. Den ökade spänningen mellan USA och Ryssland kommer att öka alla länders vapenkostnader. Vapenlagarna i USA påverkar det amerikanska folket. Ska de vara rädda för att de finns så många vapen ute i samhället, eller ska vara rädda för att de inte ha vapen?

Ska vi vara rädda för att kalla saker vid deras rätta namn? Det är en annan fråga som blir allt mer vanlig nu när vår regering använde gamla ord för att beskriva nya företeelser. Bara det att komma på att det som är gratis skulle kunna kunna ge avdrag, eller hur var det nu när privatlektioner helt plötsligt kallas läxhjälp?

Årets kortaste dag är i alla fall solig. Det är sant både på nyspråk och på vanlig svenska.

torsdag 20 december 2012

Nu är alla delarna klara

Nu ligger alla delar på plats till pepparkakskatthuset. Riktigt kul att ta en liten del i taget i årets bygge. Julpyssel utan stress. Bara doften från kryddorna och det nästan-brända sockret.

Ser ni all snön bakom elljusstaken? Det är nog den som blir huvudsysselsättning idag. Hur ska vi annars komma in till lådorna med julgranspynt?

Men gör det egentligen så mycket om vi får klä granen med den nya belysningen och hitta på vad som sen ska pryda den? Nej. Vi kan välja att göra vad vi vill klara av. Vi har tur som kan det. Det känns som julens största gåva.

onsdag 19 december 2012

Solen skiner

Ja, inte idag. Men för någon dag sen. Solen steg över älven och klockan kvart i tolv syntes den som en flammande eld  bakom träden. Vilket lyft.

Nu är det fortfarande natt. Snöflingor som sakta faller ner mot drivorna. Fler än tio kalla grader. Djup snö mot söder. Vid planteringsbordet är det inget mellanrum mellan marken och snöhögen på bordet. Det ser ut som om snön är minst en och en halv meter djup. Men riktigt så mycket har det inte snöat.

Men det krävs snart mer snö för oss vanliga människor för att vi ska ha någon chans att bo. Ja, vi får väl nöja oss med igloos. I alla fall om hyresutredaren Per-Anders Bergendahl får igenom sina otänkta förslag.

 Hans utredning går ut på att alla som inte är miljonärer ska tränga ihop sig i ettor. Hyresvärdarna ska kunna höja hyrorna obegränsat utan att renovera lägenheterna. De ska dessutom kunna höja hyrorna mellan varje hyresgäst utan att erbjuda något extra. Allt för att hyresgästföreningen ska utplånas och hyresvärdarna ska få upp värdet på sina fastigheter. 

Förhandlingarna om hyrorna ska ske mellan hyresgästen och hyresvärden!!!

Ser ni det framför er? Hej, jag vill hyra en lägenhet hos er. Jag vill betala 3 500 kronor per månad. 

Glöm det. Här gäller marknadshyror. Du får betala 15 000 kronor för en etta.

Men det har jag inte råd med.

Det är inte vårt problem. Du får väl flytta till en annan stad.

Det är en fungerande hyresmarknad enligt utredaren Per-Anders Bergendahl.

Hyresgästföreningen föreslår en helt annan väg.


Ge samma subventioner till hyreslägenheter som staten ger villor och bostadsrätter. Då skulle antalet hyresbostäder öka snabbt. Det är deras enkla lösning på dagens problem. Stötta byggandet av hyreslägenheter.

Utredaren Per-Anders Bergendahl verkar bo i ett helt annat land där boendet inte är en viktig del av samhället utan en vara som alla andra. Där vill jag inte leva. Men det kanske en majoritet av våra valda riksdagsledamöter vill?



söndag 16 december 2012

Vi ser på världen helt olika även om vi är lika

Ideell läxhjälp nekas en halv miljon kronor i bidrag.

Varför? Jo, för att Mattecentrum som ger närmare 4 000 elever gratis läxhjälp anses konkurrera med de företag som säljer privatlektioner med subventioner.

 Det berättar Dagens Nyheter idag.

När tjänstemannen Katarina Arkehag på Stockholms stad tog beslutet, hade inte skolborgarrådet Lotta Edholm, folkpartiet, tid att svara på frågor.

Detta är tvärtemot vad regeringens tjänsteman statssekreterare Hans Lindberg, moderaterna, hos Anders Borg, har svarat politikerna i Skatteutskottet. Nu vill han inte svara på några frågor

Glöm läxhjälp alla elever och föräldrar som inte har råd med att köpa privatlektioner. Är den hjälp som unga studenter ger sina kamrater konkurrerande med de privata företagen får ju inte ens lektionssalarna lånas ut.

Men det var inte detta som jag hade tänkt skriva om egentligen denna snöiga och ruggiga tredje advent. Det blev bara så. Det jag hade tänkt skriva om är hur olika svenska morgontidningar och Le Monde behandlar nyheten om att 20 barn och 8 vuxna skjutits ihjäl på en skola i USA.

I svenska tidningar får vi möta de sörjande, se bilder på  minnesballonger och möta all tragik denna hemska händelse orsakar..

 Men i Le Monde får vi istället se hur Barak Obama gråter på huvudbilden och i texten ställer sig tidningen frågan:

Varför finns inte den politiska viljan att begränsa vapenförsäljningen i USA?


Les larmes ne suffisent pas. Si l'Amérique veut éviter que de telles tragédies se reproduisent, il faut faire de la politique. Maintenant. La réponse est pour l'heure minimale. "Nous allons devoir nous réunir et entreprendre une action significative pour éviter de nouvelles tragédies, sans nous soucier de la politique", a dit M. Obama. Il n'a même pas évoqué la prolifération des armes à feu aux Etats-Unis.

Pendant la campagne électorale, après la fusillade d'Aurora, dans le Colorado, en juillet 2012, lors de la diffusion du dernier Batman, M. Obama et son adversaire républicain, Mitt Romney, avaient éludé le sujet. La prudence persistante du président est révélatrice d'un pays qui refuse de faire un lien de causalité entre la liberté de détention des armes à feu et les massacres à répétition.



Nej, det är inte presidentens tårar, eller våra, som kommer att förhindra nästa massaker. Det är politiska beslut om att sluta sälja vapen överallt som kan minska sannolikheten för att  vi kommer att vara med om nästa skolmassaker.